"Ανάγκη η θωράκιση της Πάρνηθας"

Δύο χρόνια μετά την φωτιά στην Πάρνηθα, το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, βρέθηκε – την Πέμπτη- στα Σκούρτα, στα Δερβενοχώρια, κοντά στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά που έκανε στάχτη 56.000 στρέμματα δάσους.

Από την επιτόπια έρευνα του ΣΚΑΪ αποκαλύπτεται ότι δεν έχει γίνει καμία διαχείριση του καμένου δάσους.

Η πλευρά δεν έχει καθαριστεί δύο χρόνια μετά καθώς εμφανείς είναι ακόμα οι καμένοι κορμοί.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι δεν έχουν καθαριστεί τα ξερά χόρτα κάτω από τους πυλώνες της ΔΕΗ, απ΄όπου είχε ξεκινήσει η καταστροφική πυρκαγιά το 2007.

Ειδικοί επισημαίνουν την ανάγκη φυσικής αναγέννησης στην περιοχή.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3 ο πρώην αντιδήμαρχος Περικλής Δάρας, τόνισε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από πυλώνα της ΔΕΗ, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει καθαρίσει ούτε έναν πυλώνα και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια δεν υπάρχει δασαρχείο, ούτε ζώνες πυρόσβεσης.

Επίσης, εξέφρασε το φόβο ότι αν ξεσπάσει στο ίδιο σημείο φωτιά, κινδυνεύει να φτάσει μέχρι την Ελευσίνα και τον Αυλώνα. 

Ο αντιπρόεδρος του τοπικού περιβαλλοντικού συλλόγου που ιδρύθηκε μετά τη φωτιά, Γιάννης Λύκος, είπε ήδη έχουν αρχίσει δενδροφυτεύσεις στην περιοχή.

Σε παρέμβασή του ο δημοτικός σύμβουλος Δερβενοχωρίων Δημήτρης Καλμπένης, δήλωσε ότι παρά τις μελέτες του ΙΓΜΕ δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα και το χωριό Σκούρτα κινδυνεύει να γίνει λίμνη σε ενδεχόμενη βροχόπτωση.

Από την πλευρά του, το WWF Ελλάς χαρακτηρίζει τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την πυρκαγιά της Πάρνηθας ως μαύρη επέτειο, σημειώνοντας ότι το βουνό αντιμετωπίζει διάβρωση και πολλά σημεία του δεν μπορούν πλέον να αναγεννηθούν, παρά τη γενναία κρατική υποστήριξη των αρμόδιων φορέων για δράσεις προστασίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι παρά την κοινωνική ευαισθησία και την προσπάθεια των εθελοντικών ομάδων, η λαθροθηρία ελαφιών αποτελεί πραγματικότητα, ενώ τα σκουπίδια των επισκεπτών συσσωρεύονται.
Πηγή: skai.gr