Κλείσιμο

Χωρίς σχέδιο η Πάρνηθα, δύο χρόνια μετά

Συνεχίζεται ο διάλογος που έχει ανοίξει το Παρατηρητήριο ΣΚΑΪ και το WWF, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ τα μέλη της Οργάνωσης Θεοδότα Νάντσου και Κωνσταντίνος Λιαρίκος επισήμαναν ότι δύο χρόνια μετά δεν έχει παρουσιαστεί ούτε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για το δρυμό της Πάρνηθας, την "κορωνίδα της πυροπροστασίας", όπως χαρακτηριστικά είπαν, "η οποία καταστράφηκε λόγω πλήρους ασυνεννοησίας και σωρείας λαθών".

"Πέρα από τα ενδεχόμενα λάθη σε επιχειρησιακό επίπεδο, δυστυχώς δε γίνονται έργα στον τομέα της πρόληψης με αποτέλεσμα όσο καλά και να λειτουργεί ο κατασταλτικός μηχανισμός, να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα", επισήμανε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Φίλιππός Παντελεάκος.
 
"Εάν κατανοήσουμε ότι το να σώσουμε τα δάση είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να πάμε σε αποκατάσταση, τότε θα έχουμε σαφώς καλύτερα αποτελέσματα", κατέληξε ο κ. Παντελεάκος.

Ανυπαρξία έργου στον τομέα πρόληψης των πυρκαγιών και έλλειψη πολιτικής βούλησης προκειμένου να σωθούν οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου, καταλογίζουν στην πολιτεία επιστήμονες και φορείς περιβαλλοντικών οργανώσεων, ενώ ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνθος Σανταμούρης, τόνισε στο ΣΚΑΪ ότι η καταστροφή της Πάρνηθας θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας στο λεκανοπέδιο. Ήδη, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 40% οι ώρες όπου η θερμοκρασία είναι άνω των 35 βαθμών Κελσίου.

Έκκληση για εθελοντές στην πυροφύλαξη απηύθυνε μέσα του ΣΚΑΪ η κα Στέλλα Αλυσσάνογλου, εκ μέρους των εθελοντών Δασοπροστασίας (Ε.ΔΑΣ.Α), ένα περιβαλλοντικό μη κερδοσκοπικό σωματείο, το οποίο αποτελεί κυριολεκτικά το άγρυπνο μάτι στην Πάρνηθα. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-5200681 και www.edasa.gr.

"Θέλουμε τα δάση να γίνονται δάση", τόνισε στο ΣΚΑΪ ο κ. Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων και επισήμανε ότι αυτό που έχει σημασία είναι οι ορεινοί όγκοι να διατηρήσουν τη φυσιογνωμία τους.

Ο διάλογος του Παρατηρητηρίου ΣΚΑΪ θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Πηγή: skai.gr