Το μέλλον ανήκει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα


Αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρισμό δεν είναι μόνο φιλικά προς το περιβάλλον, αλλά και αθόρυβα. Για τους κατοίκους μεγάλων πόλεων όπως το Πεκίνο που δυσανασχετούν από το καυσαέριο και τον θόρυβο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν την ενδεδειγμένη λύση, λέει ο Μάρτιν Βίτσελ από το γερμανικό Ινστιτούτο Φράουενχοφερ για Ενεργειακά Ζητήματα που λαμβάνει μέρος στο Συνέδριο για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Βόννη: «Ο πληθυσμός ταλαιπωρείται αφάνταστα από τον θόρυβο των αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων. Αν ρωτήσετε για παράδειγμα κατοίκους κινεζικών πόλεων, στις οποίες έχουν απαγορευθεί οι δίχρονοι κινητήρες σε μηχανάκια και αυτοκίνητα, τότε εκείνοι θα σας απαντήσουν ότι η διαφορά είναι μεγάλη».


1.000.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2020 στη Γερμανία ;

Θα χρειαστεί ωστόσο χρόνος μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να γίνουν μέρος της καθημερινότητας. Η γερμανική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέχρι το 2020 θα κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας 1 εκ. ηλεκτροκίνητα οχήματα. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι σήμερα κυκλοφορούν στη Γερμανία 41 εκ. αυτοκίνητα.

Ένας από τους ανασταλτικούς παράγοντες στη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η μικρή διάρκεια της μπαταρίας τους. Ένα από τα οχήματα τελευταίας γενιάς της ιαπωνικής Μιτσουμπίσι για παράδειγμα διαθέτει αυτονομία 160 χλμ. Η φόρτιση της μπαταρίας διαρκεί όμως 7 ώρες. Οι ειδικοί ευελπιστούν σε βελτίωση των επιδόσεων κάνοντας λόγο ακόμα και για φόρτιση διάρκειας 20 λεπτών.


Απουσία πλήρους δικτύου ανεφοδιασμού

Πώς όμως θα διαδοθούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν δεν υφίσταται δίκτυο ανεφοδιασμού με επαρκή κάλυψη; Η Κάρολιν Ράιχερτ της γερμανικής ιδιωτικής εταιρίας παροχής ενέργειας RWE λέει στο μικρόφωνο της Deutsche Welle: «Απαιτούνται διευκολύνσεις στις εταιρίες παροχής ενέργειας για να στήσουν ένα δίκτυο με πλήρη κάλυψη. Μόνο έτσι ο κόσμος θα αποδεχθεί εν τέλει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Στα κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μετρά σίγουρα και η υψηλή τιμή αγοράς. Έτσι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα κοστίζει περισσότερα από €32.000, περίπου τα διπλά από ότι ένα συμβατικό.
Από την άλλη πλευρά όμως η υψηλή τιμή και οι δυσκολίες στην χρήση συνόδευαν πάντα τις νέες τεχνολογίες. Όταν το 1886 ο Καρλ Μπενς παρουσίαζε το πρώτο αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσεως τα άλογα ήταν πιο γρήγορα, πιο αξιόπιστα και πιο φθηνά.
Πηγή: skai.gr