Σε άλλους σκοπούς τα χρήματα της πυροπροστασίας

Χρήματα που προορίζονται για πυροπροστασία χρησιμοποιούνται από κάποιες δημοτικές αρχές σε άλλους σκοπούς με ομόφωνη απόφαση των δημοτικών συμβουλίων, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.

Το γεγονός αυτό δεν το αρνείται και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ, Γιάννης Μουράτογλου.

Εντωμεταξύ, εκτός από τις 600.000 ευρώ που δεν απορρόφησαν δήμοι το 2008, αποκαλύπτεται ότι υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι δεν έχουν απορροφήσει ούτε ένα ευρώ από το αναπτυξιακό πρόγραμμα "Θησέας" που άρχισε το 2004.

Αιτία το γεγονός ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ενημέρωσαν τους δημάρχους εγκαίρως, καθώς και ότι δεν έχουν συνεργεία για να αναλάβουν τα έργα.

Ας σημειωθεί πως στο Δήμο Χανίων υπάρχει οργανωμένη υπηρεσία προστασίας με ειδικού τύπου μηχανήματα η οποία δεν λειτουργεί όπως θα επιθυμούσε ο δήμος, διότι το νομικό πλαίσιο δεν του επιτρέπει την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου προσωπικού.

Πυρκαγιές και κλιματικές αλλαγές

Τα ελληνικά δάση θα γίνουν περισσότερο ευάλωτα σε ενδεχόμενες πυρκαγιές εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Καραβέλας διευθυντής του WWF Ελλάς, με αφορμή τη συζήτηση που άρχισε το παρατηρητήριο ΣΚΑΪ, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Για την Πάρνηθα ανέφερε ότι η οργάνωση έχει συντάξει μελέτη δασοπροστασίας, αλλά δεν υπήρξε η απαιτούμενη ετοιμότητα.

Οι δήμοι έλαβαν για φέτος 31 εκατομμύρια ευρώ για πρόληψη πυρκαγιών ενώ τα δασαρχεία που είναι τα αρμόδια έλαβαν πολύ λιγότερα χρήματα, υποστήριξε ο υπεύθυνος του τομέα δασών της οργάνωσης Κωνσταντίνος Λιαρίκος.

Θα πρέπει να υπάρξει από τον πρωθυπουργό εντολή για αλλαγή της δασικής πολιτικής και να γίνονται περισσότερες δράσεις για την πρόληψη ανέφερε ο δασολόγος Γαβριήλ Ξανθόπουλος.

Προέβλεψε ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρξει επανάληψη των καταστροφικών πυρκαγιών.

Μάλιστα, τόνισε ότι παρόλο που από το 1998 και μετά έχουν τριπλασιαστεί τα χρήματα που διατίθενται στην πυροπροστασία, κάθε χρόνο τα στρέμματα καμένου δάσους αυξάνονται.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα καλά οργανωμένο και εκπαιδευμένο πυροσβεστικό σώμα, επισημαίνοντας ότι η ανάγκη για πυροσβέστες είναι πάγια και διαρκής. Για αυτό, όπως είπε, οι προσλήψεις πυροσβεστών πρέπει να γίνονται με προσοχή, λέγοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται νέους, εκπαιδευμένους και καλά πληρωμένους δασοπυροσβέστες.

Ανάλογες εκπομπές θα γίνουν από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την ερχόμενη Τετάρτη 17 Ιουνίου και το τριήμερο 24, 25,26 του μήνα που συμπίπτει με τα δύο χρόνια από την πυρκαγιά της Πάρνηθας.
Πηγή: skai.gr