Ζητούν την προστασία του Μαλιακού

Στο κλείσιμο του λιμανιού της Στυλίδας, για λίγες ώρες, προχώρησαν οι επαγγελματίες αλιείς της περιοχής, εκφράζοντας την αγωνία για το μέλλον του Μαλιακού κόλπου.

Όπως τονίζει το ρεπορτάζ του Eco News, οι αλιείς ζητούν από την πολιτεία να λάβει μέτρα για τους μαζικούς θανάτους ψαριών το τελευταίο διάστημα στον Μαλιακό.

Κατά τους επιστήμονες η αιτία του προβλήματος είναι τα μικροφύκια του γένους Chattonella,που βρίσκονται σε όλη τη Μεσόγειο ενώ έχουν καταγραφεί και στην Ιαπωνία και την Νορβηγία .Συνήθως εμφανίζονται σε χαμηλές συγκεντρώσεις χωρίς να δημιουργούν επιπτώσεις.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως οι πολλές φερτές ύλες που κατέβασε ο Σπερχειός από τις έντονες φετινές βροχοπτώσεις λειτούργησαν ως θρεπτικά συστατικά για το φυτοπλαγκτόν και αυτό αναπτύχθηκε ραγδαία.

Όμως κάτοικοι και φορείς της περιοχής τονίζουν ότι η παρουσία του Chattonella ενδεχομένως σχετίζεται και με εστίες ρύπανσης όπως βιομηχανικές μονάδες ελαιοτριβεία, και παράνομες χωματερές στον Σπερχειό και ζητούν καταγραφή δραστηριοτήτων και συστηματικές μετρήσεις.
Πηγή: skai.gr