Εθνικό Πάρκο Αξιός-Λουδίας-Αλιάκμονας

Με καθυστέρηση τεσσάρων ετών θεσμοθετείται Εθνικό Πάρκο μία έκταση 338.000 χιλιάδων στρεμμάτων, που περιλαμβάνει τους ποταμούς Αξιό, Λουδία και Αλιάκμονα.

Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία υπέγραψε ο Γιώργος Σουφλιάς και ήταν στα συρτάρια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ από το 2005.

Η περιοχή παρουσιάζει τεράστια ρύπανση από τις παράνομες χωματερές που έχουν δημιουργηθεί κοντά στα ποτάμια, από την παράνομη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων και την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων.

Με τη θεσμοθέτησή της σε Εθνικό Πάρκο, προστατεύονται οι χερσαίες, υδάτινες και θαλάσσιες περιοχές των εκβολών των τριών ποταμών, αλλά και επίσης του Γαλλικού ποταμού και της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου.

Η περιοχή αποτελεί ένα βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος και έναν από τους πλουσιότερους στην Ευρώπη.

Επίσης, είναι παγκόσμιας ορνιθολογικής σημασίας, γιατί βρίσκεται στο κεντρικό μεσογειακό μεταναστευτικό διάδρομο της παγκόσμιας ορνιθοπαγίδας και αποτελεί σημαντικό χώρο διαχείμασης για αρκετά πτηνά.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή 277 είδη πτηνών, δηλαδή περίπου το 63% των ειδών που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα.

Στο Πάρκο θα επιτρέπεται μόνο η επιστημονική έρευνα, η εκτέλεση έργων που αποσκοπούν στη βελτίωση και την αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του οικοσυστήματος, η επίσκεψη και ξενάγηση επισκεπτών με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση η ελεγχόμενη βόσκηση, η αλιεία και ο εναλλακτικός τουρισμός.
Πηγή: skai.gr