Viva Athens Live 2008!

Πώς αλλάζουν τα πράγματα… Από τη συναυλιακή ανομβρία των αρχών της δεκαετίας, περάσαμε στον αντίποδα: Τα τρία τελευταία καλοκαίρια δεν ξέρουμε πια πώς να μανατζάρουμε τα οικονομικά μας για να βρισκόμαστε “εκεί”, λίγα μέτρα απ’ τη σκηνή όπου εμφανίζεται ο αγαπημένος μας ρόκερ! Όλοι οι φαν των ροκ συναυλιών έχουμε γκρινιάξει τόσο πολύ την τελευταία δεκαετία, που εξακολουθεί να μας ξενίζει το γεγονός ότι η Αθήνα έχει εισέλθει επισήμως πλέον στη λίστα με τα πιο καυτά συναυλιακά καλοκαίρια της ηπείρου μας. Και το φετινό μενού υπόσχεται να μας… ξεπαραδιάσει αρκούντως…

Να ξεκινήσουμε με τα blockbuster της σκηνής; Στη θέση του σούπερ σταρ της βρετανικής ποπ Τζορτζ Μάικλ που γέμισε το ΟΑΚΑ το περσινό καλοκαίρι, φέτος έχουμε την απόλυτη pin-up queen της τελευταίας εικοσαετίας. Απαλλαγμένη από την περιπέτεια της υγείας της και με ανανεωμένο λουκ, η πάντα σέξι Κάιλι Μινόγκ μας υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά αναμνήσεων και χορευτικού πυρετού με δόσεις… πασαρέλας στη σκηνή του Terra Vibe στη Μαλακάσα, στις 22 Μαΐου. Εξυπακούεται ότι, με ή χωρίς ενοχικά σύνδρομα, θα είμαστε όλοι εκεί.

Η δεύτερη μεγάλη συναυλία του καλοκαιριού μας έρχεται με διεθνή φόρα και με κλασικές ροκ αποχρώσεις. Ο έγχρωμος ρόκερ απ’ το Αμέρικα, ο κιθαρίστας και τραγουδιστής που τα “έχωσε” στους ταξιτζήδες, έγινε άγριο sex symbol με τα βιντεοκλίπ του και “φιλοξένησε” στο κρεβάτι του τουλάχιστον μια δεκάδα καλλονών (με κορυφαία την τωρινή κυρία Τζόνι Ντεπ, Βανέσα Παραντί), εδέησε επιτέλους να μας τιμήσει με την live παρουσία του. Ο Λένι Κράβιτζ θα δονήσει τη σκηνή του Λυκαβηττού σε μία και μοναδική συναυλία την πρώτη ημέρα του Αυγούστου. Με σχεδόν 40 βαθμούς υπό σκιά, θα λικνιστούμε υπό τους ήχους των “Let Love Rule”, “Mr. Cab Driver”, “It Ain’t Over Till It’s Over” και τόσων άλλων ροκ και φανκ ύμνων.

Συνεχίζοντας με σειρά σπουδαιότητας, ακολουθεί η συναυλία ενός θρύλου της μετα-πανκ σκηνής. Ο Αυστραλός και σχεδόν πολιτογραφημένος Αθηναίος -λόγω των δεκάδων εμφανίσεών του στη χώρα μας από την εποχή των Birthday Party ακόμα (κύριε Κακλαμάνη, μήπως να το σκεφτείτε;)- Νικ Κέιβ, επανασυνδέθηκε φέτος με την εξαιρετική μπάντα του, the Bad Seeds και μας πρόσφερε μια από τις κορυφαίες ροκ κυκλοφορίες της χρονιάς (“Dig, Lazarus, Dig”). Δείγματα αυτής της δουλειάς, καθώς και της εντυπωσιακής δισκογραφίας του θα παρουσιάσει στο θεσσαλονικιώτικο (Μονή Λαζαριστών, 6 Ιουνίου) και στο αθηναϊκό (Λυκαβηττός, 7 Ιουνίου) κοινό. Και τα δύο venues θα είναι κατάμεστα.

Από το παλιό, στο νέο αίμα της ροκ. Σε νεαρή ηλικία υπηρέτησε στη δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (K-For). Αργότερα μετανάστευσε από τη γενέτειρά του Αγγλία στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, όπου επικεντρώθηκε στη μουσική του. Γνώρισε επιτυχία με το ντεμπούτο άλμπουμ του, έκανε εκατομμύρια ερωτευμένους να αναστενάζουν στο άκουσμα της μπαλάντας του “You’re Beautiful” (και άλλους τόσους να τον… σιχαθούν), κέρδισε Γκράμι, Βατόμουρα, ηχογράφησε δεύτερο άλμπουμ με μεγάλη επιτυχία και τώρα αποφάσισε να τουράρει νοτιότερα της Γηραιάς Αλβιόνας. Ο Τζέιμς Μπλαντ θα συγκεντρώσει τα βλέμματα και τα αυτιά εκατοντάδων ερωτευμένων (και… σόλο αιθέριων υπάρξεων) στις 19 Ιουνίου στη σκηνή του Λυκαβηττού.

Για πιο σκληροπυρηνικά γούστα στη σύγχρονη ροκ, υπάρχουν οι Αμερικανοί Linkin Park. Η μπάντα που συνδυάζει με σχετική επιτυχία το χιπ χοπ, το ροκ και την emo, είναι μία από τις πιο ανερχόμενες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με χιλιάδες φίλους και στη χώρα μας. Πολλοί απ’ αυτούς θα κατακλύσουν το Terra Vibe στη Μαλακάσα στις 25 Ιουνίου για να τους απολαύσουν ζωντανά για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Οι φίλοι του παλιού, καλού ροκ δε θα μείνουν παραπονεμένοι ούτε το φετινό καλοκαίρι. Για δεύτερη φορά μετά τη μεγαλειώδη εμφάνιση των Dire Straits το 1985 (σε σκληρές για το ζωντανό ροκ εποχές), η ψυχή του συγκροτήματος και ένας από τους αδιαμφισβήτητα κορυφαίους κιθαρίστες της τελευταίας 30ετίας, Μαρκ Νόπφλερ, θα ξαναβρεθεί στα μέρη μας. Θα τον απολαύσουμε στις 15 Ιουνίου στο Λυκαβηττό αυτή τη φορά. Όσο για τους θρύλους του χαρντ ροκ, Kiss, τα λόγια περιττεύουν. Οι… μασκοφορεμένοι ρόκερ αναμένεται να κάνουν μια δυναμική αναδρομή στην 35χρονη καριέρα τους στις 18 Ιουνίου, στο Terra Vibe στη Μαλακάσα.

Αθηναϊκό καλοκαίρι χωρίς ροκ φεστιβάλ δε νοείται την τελευταία δεκαετία και φέτος τα γνωστά και καθιερωμένα τριήμερα κομίζουν σημαντικά ονόματα της διεθνούς ποπ και ροκ σκηνής. Το Eject Festival μας κλείνει το μάτι για δεύτερη συνεχή χρονιά με τη μπάντα από το Μάντσεστερ που έχουμε λατρέψει όσο καμιά άλλη τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι εκπληκτικοί James του Τιμ Μπουθ κυκλοφορούν το νέο άλμπουμ τους μετά την περσινή επανασύνδεση και καλούν όσους δεν τους απόλαυσαν (μαζί με όσους τους αποθέωσαν) πέρσι στο ΟΑΚΑ σε ένα repeat performance στις 28 Ιουνίου, αυτή τη φορά στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας. Στο πλευρό τους, οι πάντα φανκίζοντες Βρετανοί Stereo MCs. Ελκυστικότατο πακέτο…

Όπως επίσης και εκείνο του φετινού Synch Festival που υπόσχεται γλυκές… ανατριχίλες στους οπαδούς της ευρωπαϊκής ποπ των ‘90s. Οι πρωτεργάτες του “κινήματος του Μάντσεστερ” Happy Mondays (13 Ιουνίου), δίνουν το παρόν πλάι στους Γαλλοβρετανούς Stereolab, την ανερχόμενη ντίβα της χορευτικής (και όχι μόνο) ποπ, Ρουαζίν Μέρφι και πολλά άλλα ονόματα (15 Ιουνίου). Το τριήμερο φεστιβάλ θα τελεστεί στον εξαιρετικό χώρο της “Τεχνόπολης” στο Γκάζι.

Τελευταίο αφήσαμε το εδώ και δέκα χρόνια πιο καυτό ροκ φεστιβάλ της πόλης. Το φετινό Rockwave Festival φέρνει στην πόλη για άλλη μια χρονιά την αφρόκρεμα της διεθνούς ροκ. Η πρώτη βραδιά (8 Ιουλίου) είναι εκείνη της καθαρόαιμης ροκ με τους ανερχόμενους Gossip, τους Βέλγους ρομαντικούς Deus, την αρχιέρεια του new wave Siouxsie (που έχει και νέο άλμπουμ) και τους Αμερικανούς νέο-πανκ Offspring. Η δεύτερη (9 Ιουλίου) ανήκει στα metal φρικιά (με Judas Priest, Opeth κ.α.) και η τρίτη (10 Ιουλίου) είναι για ποπ ξεφάντωμα, καθώς φιλοξενεί τη μεγάλη Πάτι Σμιθ (μόνιμη συναυλιακή μας επισκέπτρια την τελευταία τριετία) και τον μουσικό - σύμβολο του κινήματος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, τον Γαλλοϊσπανό Μανού Τσάο. Στο Terra Vibe, όπως κάθε χρόνο, φυσικά.

Στο… μάζεμα των υπολοίπων live του καλοκαιριού χαιρετίζουμε την πάντα εξαιρετική PJ Harvey με τους φανατικούς οπαδούς στη χώρα μας (30 Ιουνίου, Θέατρο Μπάντμιντον), τον “καθηγητή” του μινιμαλισμού Φίλιπ Γκλας (8 - 12 Ιουλίου, Θέατρο Μπάντμιντον), τον… ‘Υδραίο” Λέοναρντ Κόεν (29 Ιουλίου, Λυκαβηττός), τους θρυλικούς πανκ ρόκερς Damned (2 Μαΐου, Gagarin 205 Live Music Space), τους επανανήψαντες βετεράνους του εγχώριου ροκ Last Drive (9 και 10 Μαΐου, Gagarin 205 Live Music Space), τον θρύλο του λευκού μπλουζ Τζόνι Γουίντερ (16 Μαΐου, Principal Club Theatre Θεσσαλονίκη και 17 Μαΐου, Gagarin 205 Live Music Space Αθήνα), τους βετεράνους χαρντροκάδες Blue Oyster Cult (5 Ιουνίου, Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη) και Def Leppard (με Whitesnake, 1 Ιουλίου, Στάδιο Καραϊσκάκη), τους Βρετανούς Spiritualized (23 Μαΐου, Gagarin 205 Live Music Space) και τους πάντα αγαπητούς Νορβηγούς Madrugada (24 και 25 Μαΐου, Gagarin Live Music Space).

Εννοείται ότι όσο πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, τόσο περισσότερα ονόματα θα ανακοινώνονται. Όρεξη, αντοχή και ανθεκτικό πορτοφόλι να χετε και η ζωντανή μουσική δεν θα σας λείψει ούτε το φετινό καλοκαίρι. See you live out there…

Πηγή: Τέο Ιωάννου