Βραδιές Αφήγησης Παραμυθιών

Tο "Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών" στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, διοργανώνει στο Λουτρό των Αέρηδων, βραδιές αφήγησης με τους αφηγητές Στέλιο Πελασγό και Magda Kossidas-Schneider το Μάρτιο και τον Απρίλιο 2008.

Ο Στέλιος Πελασγός, πρωτεργάτης της αναβίωσης της προφορικής αφήγησης στην Ελλάδα, προχωρά την 18χρονη πορεία του στην συνάντηση με ένα από τα πιο ισχυρά περιεχόμενα του ανθρώπινου ψυχισμού, τη Σκιά. Ο τίτλος της παράστασης του είναι "Υπέροχοι Λύκοι- Σκοτεινά Παραμύθια".

Μια σειρά από λαϊκές ιστορίες για τη δύναμη και την γοητεία που έχουν τα σκοτεινά πλάσματα που κρύβονται μέσα στα παραμύθια και τις λαϊκές ιστορίες.
Ο Λύκος πάντοτε παραμονεύει, άγριος και επικίνδυνος μέσα στο σκοτάδι των παραμυθιών. Μόνο αν αναγνωρίσουμε την γοητεία και τη δύναμη του δεν θα γίνουμε θύματα του.


Η Magda Kossidas-Schneider, είναι αφηγήτρια που ζει και εργάζεται στη Γαλλία. O τίτλος της παράστασης της είναι "Ο Ακρίτης, αυτός που δε φοβήθηκε το Χάρο".
Πρόκειται για ελεύθερη απόδοση βασισμένη στο βυζαντινό έπος του Διγενή Ακρίτα και στην ακριτική δημοτική ποίηση: "Από κει που βγαίνει ο ήλιος, μέχρι εκεί που θα χαθεί, τραγουδούν το Διγενή και πίνουν στην υγειά του. Τρώτε και πίνετε άρχοντες κι εγώ θα σας διηγούμαι τη ζωή ενός ήρωα, για να μη τον ξεχνούμε".

Ο Ακρίτης έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη της Γαλλίας, αλλά για πρώτη φορά θα ακουστεί στα ελληνικά, στη μητρική γλώσσα της αφηγήτριας.
Η συγκεκριμένη παράσταση απευθύνεται σε κοινό από 12 ετών και πάνω.


Πληροφορίες : Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης Κυρρήστου 8, Πλάκα Τηλ. :210 -32 44 340
Πηγή: skai.gr