Κλείσιμο

Τι Αθήνα, τι Λονδίνο!

Δεν είναι μυστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αθηναίων έχει παγιώσει μια σχέση αγάπης μίσους με την πόλη τους. Σε αυτό, οι Αθηναίοι δε διαφέρουν και πολύ από τους κατοίκους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Η υπερτροφική, υπερδομημένη, αφόρητη στους δρόμους και χαμαιλεοντική στην αισθητική της πρωτεύουσα, έχει και τις αποζημιώσεις της ειδικά το καλοκαίρι, όπου η ζωή στις αγκάλες της ισοδυναμεί με άθλο.

Για πολλά χρόνια, οι αμετανόητοι μουσικόφιλοι γκρίνιαζαν διαρκώς για το συναυλιακό έλλειμμα της Αθήνας σε σχέση με τις ογκωδέστατες καλοκαιρινές ατζέντες των άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Το καλοκαίρι του 2006, όμως, έφερε την πληρωμένη απάντηση στους αθηναίους οπαδούς της ροκ μουσικής. Ξαφνικά, εκεί που ψάχναμε τις καλές ροκ συναυλίες με το τουφέκι, ακούγαμε προαναγγελίες που φάνταζαν τουλάχιστον σουρεαλιστικές! Τι Franz Ferdinand, τι Massive Attack, τι Roxy Music, τι Placebo το περσινό καλοκαίρι σήμανε την απροειδοποίητη επιστροφή της Αθήνας στην αδελφότητα των πιο καυτών συναυλιακά μεγαλουπόλεων του πλανήτη...

Συγχωρείστε μου την υπερβολή, αλλά όταν μια πόλη τεσσάρων εκατομμυρίων φιλοξενεί γύρω στις 40 μεγάλες συναυλίες μέσα σε ένα καλοκαίρι, οι αντιστοιχίες είναι συντριπτικές. Σε διάφορα πηγαδάκια “ομοιοπαθών” ροκ φαν, άκουσα διάφορες ερμηνείες: η Ολυμπιάδα ανέβασε τις διεθνείς μετοχές της πόλης, η τουριστική ανάπτυξη λειτούργησε ως κράχτης, το ελληνικό καλοκαίρι ξανάγινε “in”, η Eurovision μας επανατοποθέτησε στο μουσικό χάρτη και άλλα τέτοια γραφικά...
 

the boy George: επιτέλους και στα μέρη μας!

Η αλήθεια είναι ότι η ερμηνεία για τη συναυλιακή αναγέννηση της Αθήνας έχει περισσότερο διεθνιστικές, παρά ιθαγενείς διαστάσεις. Αντιμετωπίζοντας τεράστια κρίση λόγω των ασυγκράτητων “παράνομων” ανταλλαγών τραγουδιών μέσω του Διαδικτύου, η μουσική βιομηχανία αναγκάστηκε να επενδύσει περισσότερο στις διεθνείς ροκ συναυλίες, οι οποίες γνωρίζουν πρωτοφανή άνθιση την τελευταία τριετία. Η στροφή στα live ήταν περισσότερο μονόδρομος, παρά συνειδητή επιλογή για τις τέσσερις δισκογραφικές πολυεθνικές, οι οποίες, βλέποντας το τζίρο τους να συρρικνώνεται, συνειδητοποίησαν ότι η δίψα του κοινού για ανοιχτά live events ήταν σε θέση να ισοσκελίσει τους ελλειμματικούς ισολογισμούς τους.
 

James: η επανασύνδεση και η συναυλία της χρονιάς
 

Το αποτέλεσμα ήταν η γεωμετρική αύξηση των συναυλιών παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την ασυγκράτητη άνοδο των τιμών των εισιτηρίων. Η Αθήνα αποτελεί ενδεικτικό παράδειγμα. Όσο οι πωλήσεις των διεθνών CDs πέφτουν, τόσο οι προπωλήσεις των εισιτηρίων ανεβαίνουν στα ύψη! Δυστυχώς, το ίδιο συμβαίνει και με τις τιμές τους, με συνέπεια η παρακολούθηση των κυριοτέρων ροκ συναυλιών από κάθε φαν που σέβεται τον εαυτό του, να απαιτεί μεγάλες οικονομικές θυσίες. Η δυσαναλογία ανάμεσα στις τιμές των συναυλιών και στη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των Ελλήνων αγγίζει πια κοινωνικές διαστάσεις, αλλά δεν είναι του παρόντος.

 

 

Ατζέντα συναυλιών καλοκαίρι 2007

 

 

Beastie Boys, Madness, Underworld

Scorpions, Joe Cocker, Juliette & The Licks

Robert Plant,

Chris Cornel,

Europe

 

 

Orchestral Maneuvres In The Dark: λιγότερα μέλη, περισσότερες λέξεις!

Η φετινή ατζέντα επιβεβαιώνει τη διαφαινόμενη επιστροφή της Αθήνας στον παγκόσμιο συναυλιακό χάρτη με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο. Το καλοκαιρινό δίμηνο Ιουνίου Ιουλίου διαθέτει live για όλα τα γούστα. Τόσο πλούσιο είναι το μενού, που αρκετές συναυλίες συμπίπτουν χρονικά την ίδια μέρα! Οι φίλοι της ποιοτικής ποπ θα απολαύσουν τον εμβληματικό βρετανό George Michael, τους ηλεκτρονικούς Orchestral Maneuvers In The Dark, τους πρωτοπόρους της ska Madness, τους πρωτοποριακούς St. Etienne, τους funky Groove Armada, τη μονίμως πειραματική Laurie Anderson, τους ethnic Calexico και Goran Bregovic και την ονειρική jazzy φωνή της Norah Jones.

 

 

 

 

Waterboys: Κέλτικη μυσταγωγία

 

 

 

Oι οπαδοί της blues έχουν την ευκαιρία να ξαναδούν τους ιστορικούς Blues Brothers, τους θρυλικούς Roots και την “ξυπόλητη ντίβα” της Αφρικής, Cesaria Evora. Η πληθωρική hip hop κοινότητα της πόλης θα λικνιστεί στους ρυθμούς του κορυφαίου Snoop Dogg, ενώ οι σκληροπυρηνικοί του funk θα εκστασιαστούν με το ζωντανό μύθο George Clinton. Οι νοσταλγοί του σκληρού ροκ θα “χτυπηθούν” στα κιθαριστικά riffs των Motorhead, Robert Plant, Alice Cooper, Metallica, Scorpions, Joe Satriani και Dream Theatre. Και οι φίλοι της καλής dance δε θα μείνουν παραπονεμένοι από τη συναυλία των νονών Underworld και την επανεμφάνιση των μοναδικών Faithless στην πόλη.

 

 

George Clinton: funk πανδαισία

 

 

Εκείνοι, όμως, που θα έχουν την τιμητική τους και το φετινό καλοκαίρι, είναι οι φαν της ροκ. Και ποιος δε μας επισκέπτεται φέτος! Ο ημίγυμνος Iggy Pop με τους παλιόφιλούς του, Stooges; Οι εξαιρετικοί βρετανοί Placebo για δεύτερη σερί χρονιά; Ο... μαθουσάλας Joe Cocker; Οι επικοί κέλτες Waterboys και η Ιρλανδή “σειρήνα” Dolores O’ Riordan των Cranberries; Οι φασαριόζοι Beastie Boys από τη Νέα Υόρκη; Οι... γοτθίζοντες Evanescence; Οι κορυφαίοι βρετανοί Kaiser Chiefs που είναι Νο. 1 σε όλο τον κόσμο φέτος; Οι “αγριογκόμενες” Avril Lavigne και Pink, η αιθέρια Tori Amos, οι ατμοσφαιρικοί Γάλλοι Air; Ή οι επανασυνδεδεμένοι James (η πιο πολυαναμενόμενη συναυλία για τον γράφοντα); Τα πάντα έχει ο μπαξές!

Όπως καταλαβαίνετε, η καλοκαιρινή Αθήνα μας δεν έχει σε τίποτε να ζηλέψει τη βρετανική πρωτεύουσα που κατά παράδοση είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια στα live. Όρεξη, οικονομίες και καλή παρέα να χουμε και οι δυνατοί ήχοι από ΟΑΚΑ, Λυκαβηττό, Καραϊσκάκη και Ελληνικό θα απαλύνουν τα δεινά του επερχόμενου αθηναϊκού καύσωνα. Καλό μας καλοκαίρι, λοιπόν και ραντεβού στα ανοιχτά γήπεδα.

Πηγή: Τέο Ιωάννου