Πρεμιέρες

Βαμμένο Πέπλο
1925. Ένας βρετανός βακτηριολόγος με μηδαμινή κοινωνική ζωή και αντίστοιχη περιουσία, γοητεύει μια αριστοκράτισσα, την παντρεύεται και την πείθει να τον ακολουθήσει σε ένα χωριό της Κίνας, που έχει ξεσπάσει επιδημία χολέρας. Στο πέρασμά τους, όμως, από τη Σαγκάη, εκείνη τον απατά με έναν διπλωμάτη. Όταν εκείνος το μαθαίνει, όλα δείχνουν πως θέλει να την εκδικηθεί αφήνοντάς την στο έλεος της χολέρας. Ή μήπως όχι;

Εξαιρετική μεταφορά ενός γνωστού μυθιστορήματος το Σόμερσετ Μομ, που βασίζεται πάνω στις μεγάλες ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών της, Έντουαρντ Νόρτον (ο οποίος έψαχνε έξι χρόνια χρηματοδότηση γι’ αυτήν) και Ναόμι Γουότς. Η σκηνοθετική σφραγίδα του Τζον Κάραν (“We Don’t Live Here Anymore”) εγγυάται το έξοχο ψυχογράφημα των δύο χαρακτήρων, μετριάζοντας τις εγγενείς ακαδημαϊκές διαστάσεις του σεναρίου, ενώ η ονειρική μουσική του βραβευμένου με Χρυσή Σφαίρα Αλεξάντρ Ντεπλά αποτυπώνει με ευκρίνεια τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών.

The Painted Veil
Είδος: Εποχής, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Τζον Κάραν.
Διανομή: Ναόμι Γουοτς, Έντουαρντ Νόρτον, Λίεβ Σράιμπερ.


Ο Εκτελεστής
Ένας πρώην σκοπευτής του Ναυτικού που έχει αποσυρθεί μετά το θάνατο της συντρόφου του, καλείται να βοηθήσει τις αρχές να αποτρέψουν την απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού προέδρου. Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ διαφορετικά απ’ ότι δείχνουν και σύντομα θα βρεθεί κατηγορούμενος για τη δολοφονία και αβοήθητος στις προσπάθειές του να ξεσκεπάσει τη συνομωσία.

Βασισμένο σε νουβέλα πρώην κριτικού κινηματογράφου της “Washington Post”, το φιλμ επιχειρεί να αποτίσει φόρο τιμής στα πολιτικά θρίλερ της δεκαετίας του ’70 (βλ. “Τρεις Μέρες Του Κόνδορα”), αλλά τραβάει το... συνομωσιακό σχοινί πολύ μακριά, με αποτέλεσμα να συγχύζει το μυαλό. Ευτυχώς, όμως, διαθέτει πληθώρα εξαιρετικών σκηνών δράσης, οι οποίες, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου αφροαμερικανού σκηνοθέτη Αντουάν Φούκουα, αποζημιώνουν το θεατή.

Shooter
Είδος: Δράσης, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Αντουάν Φούκουα
Διανομή: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Ντάνι Γκλάβερ, Μάικλ Πέα, Ελίας Κοτέας.



Αίμα Και Σοκολάτα
Ένας αμερικανός συγγραφέας επισκέπτεται τη Ρουμανία, όπου γνωρίζει και ερωτεύεται μια γοητευτική συμπατριώτισσά του, αγνοώντας ότι είναι βρυκόλακας. Όταν το συνειδητοποιεί, είναι πολύ αργά, καθώς έχει πια να αντιμετωπίσει μια ορδή βρυκολάκων που περιλαμβάνουν τον υπερπροστατευτικό ξάδελφο και τον υποψήφιο γαμπρό της κοπέλας - ο οποίος συμβαίνει να είναι και ο ηγέτης της... αγέλης.

Με μικρές επιρροές από τις βρετανικές ταινίες τρόμου της δεκαετίας του ’50, η ταινία της γερμανίδας Κάτια Φον Γκάρνιερ διαθέτει ατμόσφαιρα και τόσο λίγα εφέ, που φαντάζει b-movie! Καταφέρνει να δομήσει κάποιες αλληγορίες, αλλά αποτυγχάνει να συγκινήσει το νεανικό κοινό, που κατά παράδοση επιβραβεύει τέτοιες ταινίες τρόμου. Το σενάριο είναι βασισμένο σε νουβέλα της Ανέτ Κέρτις Κλάουζε.

Blood And Chocolate
Είδος: Τρόμου, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Κάτια Φον Γκάρνιερ.
Διανομή: Άγκνες Μπρούκνερ, Χιου Ντάνσι, Ολιβιέ Μαρτινέζ, Μπράιαν Ντικ.
Πηγή: Τέο Ιωάννου