Καλλυντικά ο θησαυρός

Οι αιγυπτιολόγοι είχαν ήδη τις αμφιβολίες τους και η επιστήμη τις επιβεβαίωσε: τα τέσσερα κανοπικά αγγεία που υποτίθεται πως περιείχαν τα ταριχευμένα όργανα του Ραμσή ΙΙ, δεν περιέχουν παρά καλλυντικά που μάλιστα τοποθετήθηκαν εκεί μετά το θάνατο του φαραώ.

Οι χρωματογραφίες και οι φασματογραφίες που έγιναν σε δύο από τα αγγεία αυτά από ομάδα χημικών με επικεφαλής των Ζακ Κονάν από το πανεπιστήμιο Λουί Παστέρ του Στρασβούργου έδειξαν πως το ένα από αυτά περιέχει αλοιφή από λαρδί και φυτικά έλαια.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων βάζουν ένα τέλος σε μια αντιπαράθεση που κρατούσε περισσότερο από έναν αιώνα, τόνισε ο Κονάν

Τα τέσσερα αγγεία από τουρκουάζ πορσελάνη, που φέρουν το όνομα το φαραώ και επικλήσεις στους θεούς Μουτ και Αμον, θεωρούνται ως τα σημαντικότερα εκθέματα της αιγυπτιακής συλλογής του Λούβρου.

Με τη μέθοδο άνθρακα14 το περιεχόμενο του ενός αγγείου χρονολογήθηκε το 1035 πΧ με απόκληση 50 χρόνων, ενώ ο Ραμσής πέθανε 1213 χρόνια πΧ, δηλαδή 128 ως hspace=4228 νωρίτερα. Το περιεχόμενο του δεύτερου, καθαρή ρητίνη, χρονολογήθηκε το 275 πΧ, την εποχή των Πτολεμαίων.

Σύμφωνα με τον Κονάν, η χρήση των αγγείων αυτών πιθανόν να ήταν η διατήρηση καλλυντικών στο ναό του Ραμσή ΙΙ, κάτι που εξηγεί την ύπαρξη αλοιφής και επιγραφών. Στη συνέχεια ξαναχρησιμοποιήθηκαν ως κανοπικά αγγεία για τα σπλάχνα κάποιου σημαντικού προσώπου.

Τα διάσημα αγγεία από μπλε πορσελάνη δεν είναι τα κανοπικά αγγεία του Ραμσή, δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος.

Ο μύθος για το περιεχόμενο των αγγείων δημιουργήθηκε το 1906 ένα χρόνο μετά την απόκτησή τους από το Λούβρο. Τα δύο από τα αγγεία ήταν άθικτα και τα δύο ανοικτά. Ενας γιατρός από τη Λυών ανακάλυψε μέσα σε αυτά ένα πακέτο τυλιγμένο με λωρίδες λινού υφάσματος που περιείχε μια ταριχευμένη καρδιά. Επειδή σε ένα από τα βάζα ήταν ζωγραφισμένο το καρτούς του Ραμσή, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως στα τέσσερα αυτά αγγεία είχαν τοποθετηθεί τα όργανα του πιό γνωστού όλων των φαραώ.

Ομως, πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβητούσαν τη θεωρία αυτή, ειδικά μάλιστα μετά την εξέταση της μούμιας του Ραμσή, η οποία βρίσκεται στο μουσείο του Καΐρου, και την ανακάλυψη πως η καρδιά του είναι στη θέση της...
Πηγή: skai.gr