Σε δύο άνδρες ανήκουν τελικά οι σκελετοί των Εραστών της Μόντενας

Σε δύο άνδρες φαίνεται να ανήκουν τελικά οι διάσημοι σκελετοί των  « Εραστών της Μόντενας»,  σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των ειδικών.

Οι δύο σκελετοί, οι φωτογραφίες των οποίων έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια το γύρο του κόσμου, εντοπίστηκαν κατόπιν ανασκαφών στην ιταλική πόλη το 2009 και σύντομα ονομάστηκαν εραστές αφού φαίνεται να κρατιούνται χεράκι-χεράκι.

Όπως αναφέρει το BBC η κατάσταση στην οποία βρέθηκαν οι σοροί δέκα χρόνια νωρίτερα, δεν επέτρεπαν τότε στους ερευνητές να προσδιορίσουν το φύλο των σκελετών.

Εντούτοις μια νέα τεχνική για την άντληση πληροφοριών με βάση την πρωτεΐνη στο σμάλτο των δοντιών, αποκάλυψε το φύλο τους.

Η πραγματική σχέση μεταξύ των δύο σκελετών που εκτιμάται πως έζησαν μεταξύ 4 και 6ου αιώνα μ.Χ. παραμένει μυστήριο.

Εκτιμάται ότι τα δύο ενήλικα αρσενικά σκοτώθηκαν σκόπιμα χέρι-χέρι.

Σε κάθε περίπτωση εξαιρετικά πιθανό θεωρεί ο συγγραφέας Φεντερίκο Λούλι, το οι δύο άνδρες να ήταν συγγενείς ( αδέρφια ή ξαδέρφια) ή ακόμη και στρατιώτες που πέθαναν μαζί σε κάποια μάχη. 
Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι το σημείο όπου βρέθηκαν θαμμένοι οι δύο σκελετοί υπήρχε νεκροταφείο πολεμιστών. 

Ερευνητές από το ιταλικό Πανεπιστήμιο της Μπολόνια δήλωσαν στο περιοδικό "Nature" ότι τα νέα στοιχεία είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς μας δίνουν την δυνατότητα να κατανοήσουμε περισσότερα σε σχέση με τις πρακτικές ταφής στην Ιταλία εκείνη την περίοδο.


ΠΗΓΗ: BBC