Κλείσιμο

Μνημείο για τους νεκρούς από ασθένειες συνέπεια της 11/9 στο σημείο μηδέν

Ένα ογκώδες πέτρινο γλυπτό μνημείο φόρος τιμής σε ένα πλήθος ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους,  στο περιθώριο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και δεν υπάγονται στον επίσημο απολογισμό των νεκρών πρόκειται να τοποθετηθεί φέτος στο σημείο μηδέν κατά την διάρκεια των καθιερωμένων εκδηλώσεων στην μνήμη των θυμάτων.

Πρόκειται για πυροσβέστες, αστυνομικούς κι επιζώντες των χτυπημάτων που ωστόσο έχασαν τη ζωή τους μετά την 11 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας των τοξικών ουσιών τις οποίες και εισέπνευσαν όταν αυτες απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μετά την κατάρρευση των πύργων.

Πρέπει απλώς να αναγνωρίσουμε ότι υπήρχαν και άλλα θύματα", λέει η χήρα του Πυροσβέστη Στίβεν Ρέισμαν, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 2014 σε ηλικία 54 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου.





Ο Ρέισμαν συμμετείχε στις αποστολές ερευνών στους τόνους χαλασμάτων των κτιρίων.

Πρόκειται για μια σύνθεση έξι πέτρινων κομματιών που συνδέονται με χάλυβα.

Σε αντίθεση με το μνημείο των καταρρακτών στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στον τόπο της τραγωδίας, το νέο αυτό μνημείο δεν αναγράφει στοιχεία των θυμάτων.


Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ακριβής απολογισμός αυτών των νεκρών. 

Η κατάρρευση των δίδυμων πύργων παρήγαγε πυκνά σύννεφα σκόνης και πυρκαγιές οι οποίες έκαιγαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο σημείο

Πολλοί διασώστες θεωρείται πως αργότερα ανέπτυξαν ασθένειες του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος που συνδέονται ενδεχομένως με εισπνοή και κατάποση σκόνης. 

Μερικοί διαγνώστηκαν με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως έρευνες που έχουν διεξαχθεί αναφορικά με το ζήτημα δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε επίσημα ευρήματα αναφορικά με θανάτους ως συνέπεια ασθενειών που εκδηλώθηκαν στο περιθώριο της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εντούτοις, οι ερευνητές διέκριναν σαφή αύξηση- πέραν του φυσιολογικού- σε θανάτους από καρκίνο του εγκεφάλου, λευχαιμία αλλά και λοιπές ασθένειες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα.
ΠΗΓΗ: AP
ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: AP