Θεσσαλονίκη: Επίσκεψη πρωθυπουργού στον διαγωνισμό καινοτομίας του ΤΑΠ

Διαγωνισμό καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη εφαρμογών για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών στους χώρους πολιτισμού διοργανώνει (το διήμερο Σάββατο και Κυριακή 7 και 8 Σεπτεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο διαγωνισμός φιλοξενείται στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και τις εναρκτήριες εκδηλώσεις του θα επισκεφθεί αύριο το μεσημέρι και ο πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται στην πόλη με αφορμή τα εγκαίνια της 84η ΔΕΘ.

Η δράση αποτελεί μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων για τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών στους χώρους πολιτισμού, την υιοθέτηση νέων διεθνών καλών πρακτικών, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον χώρο του πολιτισμού και τη δημιουργία εμπειρίας και τεχνογνωσίας, μέσα από διαδικασίες ανοιχτής καινοτομίας με στόχο την ανθρωποκεντρική προσέγγιση στον χώρο του πολιτισμού και την ενίσχυση και προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Στην αυριανή - πρώτη μέρα της δράσης - θα γίνει (στις 11 το πρωι) παρουσίαση του οράματος και των στόχων της πρωτοβουλίας “TAP 2 Open” απο την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τον υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και την πρόεδρο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) κ. Αθηνά Χατζηπέτρου.

Σ ένα δεύτερο πάνελ (11:30 – 12:30) θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για τη “Στρατηγική και παρεμβάσεις για τη προώθηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον πολιτισμό” με τη συμμετοχή της προέδρου του ΤΑΠ κ.Αθηνάς Χατζηπέτρου και εκπρόσωποι των εταιριών: Cosmote, IBM Cloud Leader- Greece and Cyprus και Google .

Ακολουθεί σειρά συζητήσεων για την:”Ψηφιακή καινοτομία και νεανική επιχειρηματικότητα στον πολιτισμό¨”, “Το οικοσύστημα του πολιτισμού βασικός πυλώνας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό” κ.α με τη συμμετοχή μουσειολόγων , ιστορικών αλλά και εκπροσώπων εταιριών ηλεκτρονικών συστημάτων.

Ο διαγωνισμός ξεκινά το πρωί της Κυριακής με παρουσιάσεις (Ανάπτυξη των ιδεών εφαρμογής ) στο κοινό και την κριτική επιτροπή. Οι 3 καλύτερες θα βραβευθούν με χρηματικά βραβεία συνολικής αξίας 6.000 ευρώ.

Στο TAP 2 OPEN Bootcamp θα αναπτυχθούν επίσης εφαρμογές για την εμπειρία του επισκέπτη κατά την επίσκεψή του στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (visitor experience) καθώς και για την ανάλυση δεδομένων και τάσεων σχετικά με τις επισκέψεις (visitor experience behaviour and data analytics).
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ