Στη Ζάκυνθο η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO(video)

Στην Ζάκυνθο, και στα γραφεία του ομίλου UNESCO Ζακύνθου στον Λαγανά, βρέθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Μαρία Αικατερίνη Τζιτζικώστα.

Η ίδια μίλησε για τον διεθνή οργανισμό, ενώ θέλησε να παρακολουθήσει από κοντά το έργο που κάνει ο όμιλος για την UNESCO στην Ζάκυνθο και συγκεκριμένα την εικαστική δράση που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά με τίτλο «Λαγανάς. Τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού».

Βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, όπως μας είπε η κα Τζιτζικώστα, είναι η προώθηση της συνεργασίας με εθνικούς, περιφερειακούς και διεθνείς φορείς, με κυβερνητικούς ή μη κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών.

«H UNESCO είναι το κομμάτι των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και την επικοινωνία. Πολύς κόσμος μας μπερδεύει με την UNICEF, ωστόσο εμείς κάνουμε εντελώς διαφορετικό έργο. Η Εθνική Επιτροπή έχει διάφορα δίκτυα, όπως Δίκτυα Πόλεων και τα 150 Συνεργαζόμενα Σχολεία UNESCO. Καθώς η Εθνική Επιτροπή UNESCO προωθεί συνεργασίες και με Περιφέρειες έχω ήδη μιλήσει με την νέα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, για την ένταξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο δίκτυο της UNESCO.

Σε αυτό είναι ήδη η Κρήτη, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Θράκη και τώρα μπαίνει και η Πελοπόννησος. Έχουμε δηλαδή εντάξει τα σημεία που θέλουμε να «ακούγονται» όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε η κα Τζιτζικώστα.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, μας μίλησε για την πορεία της στον διεθνή οργανισμό, αλλά και το έργο που έχει προσφέρει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Τιμήθηκε άλλωστε μαζί με άλλες 59 γυναίκες από τον ΟΗΕ, για την συμβολή της στην βοήθεια του άμαχου πληθυσμού, στον εμφύλιο πόλεμο της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Έχει λάβει πολλές ακόμη διακρίσεις ενώ το 2018 της απονεμήθηκε τιμητικός έπαινος της τάξης των Θετικών Επιστημών από την Ακαδημία Αθηνών. «Οι γυναίκες έπαιξαν έναν σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια και για αυτό μας έχουν σαν παράδειγμα. Πολλές φορές με στέλνουν σε διάφορες χώρες του κόσμου που έχουν συγκρούσεις για να μιλήσω για την δική μου εμπειρία τότε.

Είναι τιμή μου που με έχουν συμπεριλάβει στις 60 γυναίκες που έχουν εργαστεί για την Ειρήνη», μας είπε συνεχίζοντας «στόχος όπως είπε είναι να συνεχίσουμε να έχουμε μια εικόνα προς τα έξω που να μας κάνει περήφανους ως Έλληνες.

Στον πολιτισμό, την εκπαίδευση αλλά και τις επιστήμες δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα. Πρέπει να πιστέψουμε στον εαυτό μας, είμαστε ένας ξεχωριστός λαός. Παρόλα τα προβλήματα που έχουμε κατά καιρούς οφείλουμε να παλέψουμε και να προχωρήσουμε μπροστά».

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή δίνει την έγκριση λειτουργίας ενός νέου τοπικού ομίλου για την UNESCO, ενώ εάν αυτός δεν λειτουργεί σωστά μπορεί να τον κλείσει.

Η κα Τζιτζικώστα δήλωσε πως στην Ζάκυνθο το έργο που παράγεται είναι ποιοτικό.

Μας ενημέρωσε ακόμη για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής λέγοντας πως δεν υπάρχει επαρκή χρηματοδότηση και σχεδόν όλα γίνονται εθελοντικά. Σε αυτό το πλαίσιο τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του ομίλου UNESCO Ζακύνθου, Γιοβάνα Λόξα, η οποία και ευχαρίστησε όλα τα μέλη που εργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αλλά και τους χορηγούς που έχουν βοηθήσει σε διάφορες δράσεις.

«Είμαστε εδώ και περιμένουμε για να δεχθούμε, ιδέες, προτάσεις και συμμετοχές για να δράσουμε στους πυλώνες που και η UNESCO δραστηριοποιείται», τόνισε η κα Λόξα.

Θυμίζουμε ότι στην Ζάκυνθο είναι η δεύτερη χρονιά που «τρέχουν» προγράμματα από τον όμιλο UNESCO νομού Ζακύνθου. Στην εικαστική δράση «Λαγανάς. Τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού» που θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες οι οποίοι με έμπνευση τον κόλπο του Λαγανά δημιουργούν έργα τα οποία και θα εκτεθούν σε ξενοδοχεία της περιοχής, αλλά και σε άλλα σημεία της Ζακύνθου.

Η κα Τζιτζικώστα μαζί με την πρόεδρο του Ομίλου UNESCO Ζακύνθου, Γιοβάνα Λόξα, και τον καθηγητή Νέων Τεχνολογιών και Μ.Μ.Ε. στην Επικοινωνία και την Εκπαίδευση του Τμήματος ΕΜΜΕ του ΕΚΠΑ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τις Τεχνολογίες της Επικοινωνίας στην Εκπαίδευση της UNESCO, Μιχάλη Μεϊμάρη, έκαναν βόλτα στον κόλπο του Λαγανά με σκάφος του ΕΘΠΖ.

ΠΗΓΗ: IMERA ZANTE
ΠΗΓΗ ΒΙΝΤΕΟ: IMERA ZANTE