ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


UNESCO νομού Ζακύνθου: ART your summer στον κόλπο του Λαγανά

Τοποθετώντας έργα τέχνης σε χώρους όπου απροσδόκητα εισέρχονται στο οπτικό πεδίο του θεατή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην εποχή μιας «πληθωριστικής ελευθερίας» όπου κυριαρχεί η υλιστική ευζωία, επιθυμούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση προϋποθέσεων «για την αναστοχαστική διαμόρφωση της ζωής σε βίο».

 
Ο όμιλος για την UNESCO νομού Ζακύνθου, ακολουθώντας μια πολιτική για τον Πολιτισμό, που είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του έργου της UNESCO, οργανώνει για δεύτερη χρονιά εικαστική δράση με θέμα Λαγανάς: τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού'.

Τοποθετώντας έργα τέχνης σε χώρους όπου απροσδόκητα εισέρχονται στο οπτικό πεδίο του θεατή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην εποχή μιας «πληθωριστικής ελευθερίας» όπου κυριαρχεί η υλιστική ευζωία, επιθυμούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση προϋποθέσεων «για την αναστοχαστική διαμόρφωση της ζωής σε βίο», αναφέρουν οι διοργανωτές. 

Όπως αναφέρει η συντονίστρια της έκθεσης πρόεδρος ομίλου για την UNESCO 
νομού Ζακύνθου Γιοβάνα Λόξα :

«Πρόκειται για ένα οδοιπορικό, για να προσθέσουμε στην αντιληπτική μας πραγματικότητα καλλιτεχνικές δημιουργίες, ένα οδοιπορικό που μας προτείνει να συμπλεύσουμε με ...τις πιπίλες και τις κουδουνίστρες, παιγνίδια του ασυνειδήτου τους μεταμορφωμένα σε ενήλικη εικαστική φόρμα, 16 καλλιτέχνών, Ζακυνθινών και όχι μόνον. Ένας μεταβατικός χώρος όπου το ασυνείδητο των δημιουργών μέσα από την αλληγορία και το συμβολισμό θα αναμοχλεύσει το δικό μας ασυνείδητο. Μια πρόταση για ανανέωση της σχέσης μας με την πραγματικότητα, κάτι που η καθημερινότητα πολλές φορές εξαφανίζει ή ευτελίζει.

Στο ξενοδοχείο Cavo Vezal, η αρχιτεκτονική του αρτιότητα μας δανείζει το χώρο της εισόδου για να απολαύσουμε κάθε βραδάκι που σκοτεινιάζει την προβολή των flash animation δημιουργιών του ζωγράφου- εικαστικού Αλέξη Ψυχούλη, με ιδιαίτερη αφιέρωση στη θεματική της εικαστικής δράσης του ομίλου για την UNESCO νομού Ζακύνθου ´ ο κόλπος του Λαγανά: τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού ´ το έργο του´ η θάλασσά μου ´.

Στο ξενοδοχείο Ilaria μπορούμε να ξεναγηθούμε από τη ζωγράφο Αγγελική Μπρισνόβαλη στο πώς το βλέμμα της πέφτει πάνω στις φραγκοσυκιές του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους, πώς τις θυμάται από τα παιδικά της χρόνια, όταν ο πατέρας της, αγιογράφος, δημιουργούσε στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Να αναφέρουμε τη μαγευτική βραδιά που ζήσαμε στους απλόχωρους κήπους του ξενοδοχείου με το ωραίο αμφιθέατρο όπου η βιολίστρια Ντανιέλα Φίσερ αυτοσχεδίαζε συνομιλώντας με κάθε πίνακα στη δική της μουσική γλώσσα.

Στο ξενοδοχείο Galaxy beach resort τρεις ζωγράφοι μας παρασύρουν σε ονειροπόληση, η Σόφη Σιδηροπούλου με το ´αναστοχαστικό αγόρι ´, η Ηρώ Μπρισκόλα μας καθοδηγεί να επικεντρωθούμε στους θησαυρούς των ελαιώνων που ξεπροβάλουν με σιωπηλή αδιακρισία ´ από το πίσω παράθυρο ´ και η Αγγελική Σοφρά με τα γλυπτά της αγκυροβολεί τα σύννεφά της στην αγκαλιά του φιλόξενου τοπίου. Η συννεφένια βαλίτσα της φέρει ´ τα απαραίτητα ´.

Στο Dados Hotel η Λένα Γούναρη πληθωρικά μας αφήνει να γλιστρήσουμε σε μορφές και έννοιες που η ίδια βιώνει με τον τόπο.
Λίγο πιο κάτω, στο ξενοδοχείο Golden Sun η κεραμίστρια Διονυσία Αβούρη, με τις κεραμικές δημιουργίες της, αφήνει γοργόνες μέσα σε κύματα να μας αφηγηθούν τις ιστορίες τους.

Στο Bitzaro Grande Hotel γεμίζουν οι ανακαινισμένοι χώροι του ξενοδοχείου με τα έργα των ζωγράφων Έλενας Πολυχρονιάδη και Κωνσταντίνου Ραμμίδη, τα έργα τους γεμάτα από τη χαρακτηριστική ζωή του κόλπου του Λαγανά, ωοτοκία και κύματα, μας πλημμυρίζουν. Στον ίδιο χώρο, οι φωτογράφοι Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης και Μαύρα Στήθου αποτυπώνουν λεπτεπίλεπτα θεμελιώδεις τρυφερότητες του τοπίου.
Φτάνουμε στην άκρη, στους πρόποδες του Σκοπού, όπου εκεί, δίπλα στη θάλασσα, στο Crystal Hotel η κεραμίστρια Hanne Mi Stabell Sauge παρ όλο που δεν φοράμε σκάφανδρο, μας γνωρίζει φιγούρες ψαριών, φιγούρες χελώνας, υπογραμμίζοντας με την καλλιτεχνική της ευαισθησία την, ενίοτε ανοίκεια, ομορφιά τους.

Αλλά εκτός από την περιοχή του Λαγανά, αισθητική πρόκληση και εικαστική απόλαυση αισθανθήκαμε στη μοναδική βραδιά που οργάνωσε ο ζωγράφος και αγιογράφος Μπάμπης Πυλαρινός, αθρόα η προσέλευση Ζακυνθινών, την ώρα του σούρουπου, στον περίβολο της εκκλησίας της Δερματούσας, στο Τραγάκι, δείχνοντά μας την τελευταία του ζωγραφική δουλειά με τίτλο ´ πεταλούδα στο μπαλκόνι ‘. Αφού νύχτωσε, με λιτό αφηγηματικό ύφος η Αγγελική Αγαλιανού μας εμβάπτισε στα υπόρρητα διδάγματα των ιστοριών της. Συνόδευε μουσικά ο Θοδωρής Παπιώτης. 

Σε διαφορετικό ύφος χώρου, στον πολυχώρο Πορτοκάλι, η γλύπτρια Γρηγορία Βρυττιά αφηγείται ιστορίες χρησιμοποιώντας υφάσματα που κάποτε είχαν άλλη χρήση.

Προχωρώντας λίγο παρακάτω, ο Πύργος Δομενεγίνη, φιλοξενεί τα έργα του γλύπτη Γιάννη Μπρούζου, ο οποίος χειρίζεται το μέταλλο για να κρατήσει στη μνήμη μας αρχετυπικές κατασκευές που συναντάμε στην ελληνική ύπαιθρο και τα Ζακυνθινά σύμμεικτα.

Τέλος, ο Αναστάσιος Σταμίρης, γλύπτης, στήνει ένα έργο σε δύο μέρη, οι ´ φλόγες ´ πυρπολούν τη φαντασία των περιπατητών στην πλατεία Σολωμού, στον κόκκινο βράχο και συνομιλούν με τις ´ φλόγες ‘ που εκτίθενται και ταξιδεύουν στο φέρυ μπωτ Fior Di Levante. 

Μετά από αυτές τις περιπλανήσεις, σε συναισθήματα και τον μεταβατικό χώρο που δημιουργούν τα έργα τέχνης, φαντάζομαι ένα t-shirt, αυτό το μακό του καλοκαιριού που λέγαμε, να γράφει : art your summer, ή, και πιο συγκεκριμένα για την περίπτωση, laganart your summer.»


 
Συνάντηση Μενδώνη με Πάιατ για σύμπραξη των Μουσείων του Ολοκαυτώματος
Την ιδιαίτερη σημασία των ΗΠΑ για διασύνδεση και συνεργασία του Holocaust Memorial Museum της Ουάσιγκτον και...
18.09.2019, 21:47
Στη Νέα Ζηλανδία τα γυρίσματα του Άρχοντα των Δακτυλιδιών του Amazon
Το κόστος της παραγωγής μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκ. δολάρια, αποφέροντας τεράστια οφέλη στην νησιωτική...
18.09.2019, 13:57
«Σιγά μη φοβηθώ»: Συναυλία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα
Έξι χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στο πλαίσιο αυτό η οικογένεια Φύσσα...
18.09.2019, 01:14
Sold out για Emma Shapplin στο Christmas Theater- Προστέθηκε έξτρα συναυλία
Η Γαλλίδα ντίβα της ποπ όπερας επιστρέφει και με έξτρα συναυλία!
17.09.2019, 13:09
RΕΜ: Προσφέρουν έσοδα από τραγούδι τους στους πληγέντες του τυφώνα Ντόριαν
“Τα έσοδα από το κομμάτι, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Bandcamp, θα διατεθούν στη Merry Corps και στις...
17.09.2019, 10:24
Taste of Athens 2019 :Το μεγαλύτερο γαστρονομικό φεστιβάλ στον κόσμο επιστρέφει στην Αθήνα!
16.09.2019, 13:02
Εντυπωσιακή ταπετσαρία αλά Μπαγιέ εξιστορεί το Game of Thrones
Από την Μάχη του Χέιστινγκς έως τις μάχες των δράκων και του Γουίντερφελ.
16.09.2019, 12:30
Έφυγε από τη ζωή ο τραγουδιστής των «The Cars» Ρίκ Όκασεκ
Οι Cars μεσουράνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 70 και στην αρχή της δεκαετίας του 80 με εμβληματικά...
16.09.2019, 12:18
Χάθηκε το Brexit: Κάλυψαν με λευκή μπογιά ολόκληρο το έργο του Bansky (pic)
Ω. Είχα προγραμματίσει, την ημέρα του Brexit, να αλλάξω το έργο στο Ντόβερ σε αυτό. Αλλά, κατά τα φαινόμενα...
16.09.2019, 11:01
Απεβίωσε σε ηλικία 70 ετών ο ρόκερ Έντι Μάνεϊ
"Η οικογένεια Μάνεϊ ανακοινώνει με λύπη της ότι ο Έντι έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί", ανέφερε η ανακοίνωση.
13.09.2019, 19:33

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 29  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.