Νότες πολιτισμού στη Ζάκυνθο με συμβολή της UNESCO

Σε ένα καλλιτεχνικό παιχνίδι προσκαλούνται κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού της Ζακύνθου… με το σύνθημα find the map….Ο όμιλος UNESCO Ζακύνθου οργανώνει εικαστική δράση με έκθεση έργων τέχνης σε διάφορα σημεία του νησιού από τις  3 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου 2019.

Φέτος, στο πλαίσιο της Β/φάσης ( Α / φάση καλοκαίρι 2018 ) της εικαστικής δράσης που οργανώνει ο όμιλος για την UNESCO νομού Ζακύνθου, με θεματική «ο κόλπος του Λαγανά: τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού» 16 καλλιτέχνες,

(Διονυσία Αβούρη κεραμίστρια,
Γρηγορία Βρυττιά γλύπτρια,
Λένα Γούναρη ζωγράφος,
Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης φωτογράφος,
’ντζελα Μπρισνόβαλη ζωγράφος,
Ηρώ Μπρισκόλα ζωγράφος,
Γιάννης Μπρούζος γλύπτης,
Έλενα Πολυχρονιάδη ζωγράφος,
Μπάμπης Πυλαρινός, ζωγράφος και Αγιογράφος,
Κωνσταντίνος Ραμμίδης ζωγράφος,
Hanne Mi S. Sauge κεραμίστρια,
Σόφη Σιδηροπούλου ζωγράφος,
Τάσης Σταμίρης γλύπτης,
Βασιλική Σοφρά γλύπτρια
Μαύρα Στήθου φωτογράφος,
Αλέξης Ψυχούλης, ζωγράφος, εικαστικός)
με ζωγραφική, γλυπτική, κεραμική, φωτογραφία και  video-art μας προσκαλούν με τα έργα τους, δημιουργικά /οχήματα / που επιτίθενται στις αισθήσεις μας, να γευτούμε, πιθανά, συγκινησιακές διεγέρσεις και να εμπλακούμε σε νοητικές επεξεργασίες, και οι δυο διαδικασίες οικειοποίησης του εαυτού.

«Ο όμιλος για την UNESCO νομού Ζακύνθου, ακολουθώντας μια πολιτική για τον Πολιτισμό, που είναι ένας από τους τρεις πυλώνες του έργου της UNESCO, οργανώνει για δεύτερη χρονιά εικαστική δράση με θέμα Λαγανάς: τόπος ωοτοκίας, τόπος ονείρου, τόπος αναστοχασμού'.

Είναι γνωστό ότι το ανθρώπινο υποκείμενο έχει ανάγκη να κατασκευάσει ένα νόημα για την ύπαρξή του. Ο θεατής ερχόμενος σε επαφή με το έργο τέχνης συν-κα-τασκευάζει, με το δημιουργό, δίνοντας μια νέα, δική του σημασιοδότηση, το έργο. Η υποκειμενικότητα της ερμηνείας του, γίνεται ένα πολύπλευρο και ανεκτίμητο εργαλείο μέσα στη διαδικασία τού 'αισθάνομαι'. Η ποιότητα της αισθητικής πρόκλησης και της εικαστικής απόλαυσης μαζί με τα πλέγματα των συνειδητών και ασυνείδητων διεργασιών του θεατή, μεταφέρουν από το έκδηλο περιεχόμενο στην αλληγορία και το συμβολισμό. Είναι το σημείο όπου αναδύεται η δυνατότητα της τέχνης να ανανεώνει την αντιληπτική μας σχέση με την πραγματικότητα, κάτι που η καθημερινότητα πολλές φορές εξαφανίζει ή ευτελίζει. 

Τοποθετώντας έργα τέχνης σε χώρους όπου απροσδόκητα εισέρχονται στο οπτικό πεδίο του θεατή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζούμε στην εποχή μιας «πληθωριστικής ελευθερίας» όπου κυριαρχεί η υλιστική ευζωία, επιθυμούμε να συμβάλουμε στη διαμόρφωση προϋποθέσεων «για την αναστοχαστική διαμόρφωση της ζωής σε βίο». 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην εικαστική δράση του ομίλου το καλοκαίρι του 2018 και φέτος, το καλοκαίρι του 2019. Ιδιαιτέρως, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα Βαρώτσο που αγκάλιασε την πρωτοβουλία μας αυτή και μας έδωσε την ευκαιρία εκθέτοντας έργα του και μιλώντας μας (Ζάκυνθος 2018) να επικοινωνήσουμε με την ποιητική του έργου του», αναφέρει η  Γιοβάνα Λόξα, συντονίστρια της εικαστικής δράσης
πρόεδρος του ομίλου για την UNESCO νομού Ζακύνθου.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 3/8 μέχρι 7/9. Ισχύουν μεμονωμένες ημερομηνίες για κάποιες από τις δράσεις. Πληροφορίες στο unescozakynthos.gr

Πηγή: skai.gr