Χαλκιδική: Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία στα αρχαία

Αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημίες, που είχαν σημειωθεί λόγω της κακοκαιρίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία των δήμων Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Πολυγύρου, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά την ενημέρωση που έκανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής προς την υπουργό Λίνα Μενδώνη.

«Συγκεκριμένα», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου κόπηκαν και απομακρύνθηκαν τα δένδρα, ώστε να είναι προσβάσιμοι οι διάδρομοι των επισκεπτών», ενώ «οι φθορές στην τοιχοποιία αποκαθίστανται από το προσωπικό της Εφορείας».

Ο αρχαιολογικός χώρος ενισχύεται με την εγκατάσταση τρίτου αλεξικέραυνου, προσθέτει το ΥΠΠΟΑ.

«Στο κτηριακό συγκρότημα του πρώην Μετοχίου των Νέων Φλογητών, όπου στεγάζεται το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού, σημειώθηκαν υφαρπαγές κεραμίδων στέγης εξ αιτίας των ισχυρότατων ανέμων. Ήδη δρομολογήθηκε η αποκατάσταση των στεγών, όπως και της περίφραξης και του στεγάστρου. Και στην περίπτωση αυτή κρίνεται απαραίτητη η εγκατάσταση τρίτου αλεξικέραυνου», σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ως προς το Μετοχιακό συγκρότημα Ζωγράφου του Δήμου Ν. Προποντίδας, που αποτελείται από πύργο του 15ου αιώνα, ναό (1842), οικίες και κοληγόσπιτα, «σημειώθηκε», σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, «κατάρρευση του δυτικού αετώματος και καταστροφή της στέγης της μεγάλης αποθήκης του Μετοχίου. Δρομολογήθηκε η αποκατάσταση των ζημιών με συνεργασία της ΕΦΑ Χαλκιδικής και της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας», πληροφορεί το Υπ. Πολιτισμού.

Τέλος, «στη Νέα Φώκαια του δήμου Κασσάνδρας στο Μετοχιακό συγκρότημα Ι.Μ. Αγίου Παύλου -σώζεται πύργος του 1407- καταστράφηκε η επικεράμωση του ναΐσκου των Αγίων Αποστόλων, 19ου αιώνα, σε ποσοστό 70%. Οι εργασίες αποκατάστασης δρομολογήθηκαν. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που σημειώθηκαν στην Αχαΐα και τη Ναυπακτία, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη ζήτησε από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας να διενεργήσουν αυτοψίες στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία των περιοχών αυτών. Δεν σημειώθηκαν ζημίες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ