Ιαπωνική τέχνη Origami: Από τους Μινωίτες στην Αστυπάλαια και την... ΝASA

Αλήθεια τι δεσμούς είχαν οι Μινωίτες με την Αστυπάλαια; Τι σχέση έχει η ιαπωνική τέχνη Origami με τη NASA και τα διαστημόπλοια και την ιατρική επιστήμη;

Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις, απάντησαν οι περίπου 100 μικροί μαθητές της Αστυπάλαιας, που έδωσαν βροντερό "παρών" στα δρώμενα του φεστιβάλ παιδικού βιβλίου που διεξάγεται από τις 5 Ιουνίου στο νησί το οποίο, λόγω της γεωγραφικής της αποτύπωσης στο χάρτη, καλείται και "πεταλούδα του Αιγαίου".

Παρόντες από την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, η ψυχή της διοργάνωσης συγγραφέας, Φωτεινή Κωνσταντοπούλου, αλλά και οι εξειδικευμένοι εκπαιδευτές που δίνουν το δικό τους μήνυμα στα δρώμενα. Μήνυμα πολιτισμού, που από την αυγή της ανθρωπότητας μέχρι τις ημέρες μας μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά.

Ο πολιτισμός ενώνει τους λαούς σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μυρτώ Δημητρίου, κοινωνική ανθρωπολόγος και πιστοποιημένη διδάσκαλος στην ιαπωνική τέχνη του Origami.

Η εν λόγω εικαστική τέχνη έχει εφαρμογές μεταξύ άλλων, στα διαστημόπλοια, στην αρχιτεχκτονική, στην ιατρική. Η διδασκαλία δε του Origami στα παιδιά, προωθεί το πνεύμα συνεργασίας, της συλλογικότητας και του συντονισμού της ομάδας, αναφέρει η κα Δημητρίου.

Με πνεύμα συλλογικότητας και συνεργασίας τα παιδιά πραγματοποίησαν προσομοίωση αρχαιολογικών ανασκαφών και ανακάλυψαν ευρήματα που συνδέουν την Αστυπάλαια με τον Μινωικό Πολιτισμό, αφού στην χρυσή εποχή του μινωικού πολιτισμού η Αστυπάλαια θεωρούνταν σημαντική κτήση.

Πιο επίκαιρη από ποτέ, η προστασία του περιβάλλοντος, με την Ελένη Σβορώνου, συγγραφέα 11 παιδικών βιβλίων και υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF, να μεταφέρει στα παιδιά το μήνυμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, οι μικροί μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από την θάλασσα στην καθημερινότητα.

Χθες η μέρα έκλεισε με μελωδίες της μουσικού Μαρία Κοτσίρη, υπό την αφηγηματική μπαγκέτα της Αφροδίτης Χαραλαμπάκη, εκπαιδευτικό-θεατροπαιδαγωγού, η οποία ξεδίπλωσε αφηγήσεις παραμυθιών, στην αυλή της εκκλησίας, Παναγίας Πορταίτισας.

Αύριο τελευταία ημέρα του φεστιβάλ, την παράσταση θα κλέψει η αποτύπωση του χάρτη της Αστυπάλαιας με Origami νούφαρα, ως αποτέλεσμα της συλλογικής δράσης όλων των συμμετεχόντων παιδιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ