Κλείσιμο

Regina rosas amat: Το ραδιόφωνο του Βατικανού μεταδίδει τα νέα στα λατινικά

Πώς λέγονται τα κινητά τηλέφωνα στα λατινικά; Οι ακροατές στο ραδιόφωνο του Βατικανού ενδέχεται σύντομα να το διαπιστώσουν καθώς ο σταθμός έχει ξεκινήσει ειδησεογραφικά δελτία στη γλώσσα του Καίσαρα και του Κικέρωνα!

Η πρωτοβουλία είναι μέρος των προσπαθειών για την αναβίωση της χρήσης των λατινικών, και το πρώτο πεντάλεπτο δελτίο μεταδόθηκε το πρωί του Σαββάτου. Πριν από μερικές δεκαετίες, η λατινική γλώσσα ήταν βασική στα εκπαιδευτικά συστήματα πολλών ευρωπαϊκών χωρών και η αποκλειστική επίσημη γλώσσα της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στις λειτουργίες, ωστόσο η χρήση της έχει μειωθεί σημαντικά.

Η εκπομπή: «Hebdomada Papae, Notitiae Vaticanae latine reddiate» (Η εβδομάδα του Πάπα, τα νέα του Βατικανού στη λατινική γλώσσα) έχει ως στόχο να αναστραφεί αυτή η τάση, και η εβδομαδιαία εκπομπή δίνει στους μεταφραστές την ευκαιρία και την πρόκληση να μεταφράσουν φράσεις και έννοιες της σύγχρονης εποχής όπως «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «βομβιστής αυτοκτονίας». 



Μετά το ραδιοφωνικό δελτίο ο σταθμός έχει προσθέσει ένα 30λεπτο τηλεοπτικό σόου στη λατινική γλώσσα στο πρόγραμμά του που θα προσφέρει επίσης συμβουλές για τη χρήση της αρχαίας γλώσσας στο σύγχρονο κόσμο.

«Θέλαμε η επίσημη γλώσσα της Εκκλησίας να βιωθεί σε ειδήσεις, όπως συμβαίνει και στην καθημερινή μετάδοση μίας λειτουργίας (σ.σ που γίνεται στα λατινικά)», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας του Βατικανού Αντρέα Τορνιέλι. 

Θα αναστηθεί η λεγόμενη «νεκρή γλώσσα» των λατινικών χάρη στην ομολογουμένως ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Βατικανού; Μένει να το δούμε… 

Πηγή: skai.gr - Σ.Κ