Κλείσιμο

Παραιτήσεις στην Ακρόπολη ζητά το ΥΠΠΟΑ. Ανέβασαν στα χέρια μαθητή ΑμεΑ

Την παραίτηση της προϊσταμένης της ΕΦΑ Πόλης Αθηνών και του προϊσταμένου του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών ζήτησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, μετά το μείζον θέμα του αναβατορίου ΑΜΕΑ της Ακρόπολης.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι «η λειτουργία του αναβατορίου ΑΜΕΑ απασχόλησε την πολιτική ηγεσία σε απόλυτη προτεραιότητα επί αρκετούς μήνες, τόσο για την αποκατάσταση της λειτουργίας του όσο και για την άμεση υλοποίηση νέας μόνιμης λύσης, ζητώντας παράλληλα τη βελτίωση συνολικά της λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Ωστόσο η ανταπόκριση στο συγκεκριμένο περιστατικό οδήγησε στο να ζητηθούν οι παραιτήσεις λόγω ολιγωριών και σειράς λανθασμένων χειρισμών για τη διαχείριση του κορυφαίου μνημείου της χώρας που αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα όλης της ανθρωπότητας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Tο πρόβλημα «ήρθε» στην δημοσιότητα μετά τον Γολγοθά που πέρασε ένας 12χρονος μαθητής, ο οποίος επισκέφτηκε με την τάξη του την Ακρόπολη.

Ωστόσο όταν ο 12χρονος έφτασε στην είσοδο κατέστη αδύνατο να ανέβει κανονικά στην Ακρόπολη, καθώς το ειδικό ασανσέρ για τα ΑμεΑ δεν λειτουργούσε λόγω βλάβης.

Ο μικρός όταν συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη, έβαλε τα κλάματα, με αποτέλεσμα  ο πατέρας του μαζί με άλλους γονείς τον σήκωσαν στα χέρια τους.

Στη σχετική επιστολή αναφέρεται ότι το ειδικό ασανσέρ είχε εγκαινιαστεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, φτάνοντας να εξυπηρετεί μέχρι και 20 άτομα ημερησίως, ωστόσο από τον Σεπτέμβριο του 2018 είναι ανενεργό, αποκλείοντας την πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Μάλιστα επισημαίνεται ότι ένα γαλλικό σχολείο που επισκέφθηκε την Ακρόπολη την ίδια μέρα, αναγκάστηκε να μεταφέρει μια μαθήτρια με αναπηρία με τον ίδιο τρόπο.

Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, «στις 7-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από τη Βουλή έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού «λόγω αρμοδιότητας». Στις 22-5-2019 μας κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έγγραφο με το οποίο διαβίβασαν την επιστολή μας στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, προκειμένου η ΕΦΑ Πόλης Αθηνών να μας ενημερώσει «για την εξέλιξη των εργασιών στο αναβατόριο για ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την αποκατάσταση της προσβασιμότητας».

«Το αίτημά μας είναι να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του αναβατορίου στην Ακρόπολη, ώστε αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς να είναι προσβάσιμο και πάλι στα άτομα με κινητικά προβλήματα», καταλήγει ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημ. σχολείου της Νέας Ραιδεστού.


Πηγή: skai.gr