Κριμαία:Πίνακες εκατομμυρίων δολαρίων εντοπίστηκαν σε ναυάγιο του 1895(vid)

Πίνακες που φέρεται να έχουν φιλοτεχνηθεί από τον διάσημο Ρώσο ζωγράφο Ιβάν Αϊβαζόφσκι ανακαλύφθηκαν μέσα σε ναυάγιο ατμόπλοιου 124 ετών στην Κριμαία.

Το ναυάγιο εντόπισαν δύτες οι οποίοι κατά την διάρκεια της κατάδυσης τους ανακάλυψαν τα σπουδαία έργα τέχνης που κοστολογούνται σε εκατομμύρια δολάρια.

Υποθαλάσσιες λήψεις που έδωσε στη δημοσιότητα το Ruptly καταγράφουν τις εντυπωσιακές εικόνες των θησαυρών του βυθού, της εξερεύνησης του ναυαγίου αλλά και της στιγμής που οι πίνακες έρχονται στα χέρια των δυτών.

Το ρωσικό ατμόπλοιο ονομάζεται «Στρατηγός Kοντζεμπούε» και υπολογίζεται πως ναυάγησε το 1895 κοντά στην Χερσόνησο της Κριμαίας.

Το πλοίο εντοπίστηκε στο βυθό της μαύρης θάλασσας πριν μια δεκαετία ωστόσο η λεπτομερής μελέτη του άρχισε το 2018 με τα στιγμιότυπα από τις καταδύσεις να έρχονται στην δημοσιότητα τα τελευταία 24ωρα.

Στο βίντεο διακρίνονται οι πίνακες ζωγραφικής μερικώς καλυμμένοι από λάσπη.



Ο μεγάλος κίνδυνος να υποστούν περαιτέρω φθορές καθιστά την επιχείρηση απομάκρυνσης τους από τον βυθό εξαιρετικά δύσκολη.

Θεωρείται πως ο ίδιος ο ζωγράφος τους είχε δωρίσει στο πλήρωμα.

Συνολικά 10 τμήματα καμβά έχουν βρεθεί στο πλοίο.

Το ατμόπλοιο βρίσκεται σε βάθος 40 μέτρων , 12 μίλια από το ακρωτήριο Ταρκαχανκούτ στα δυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες βυθίστηκε μετά από σύγκρουση  με το ρωσικό πολεμικό πλοίο Πεντιράκλια στις 16 Απριλίου 1895.

Mε πληροφορίες από Ruptly