Επεστράφη μετά από 60 χρόνια πέτρα που εκλάπη από το Στόουνχετζ

Κομμάτι του αρχαίου μνημείου Στόουνχετζ που είχε εξαφανιστεί προ δεκαετιών επεστράφη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ανακοίνωσε η βρετανική υπηρεσία που συντηρεί μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν πως το αντικείμενο θα συμβάλει στην μελέτη για την προέλευση των πετρών που χρησιμοποιήθηκαν στην δόμηση του νεολιθικού μνημείου.

Η «εξαφάνιση» χρονολογείται από το 1958, όταν οι αρχαιολόγοι αποφάσισαν να αναστηλώσουν ένα πεσμένο τρίλιθο. Κατά τις εργασίες εντόπισαν ρωγμές σε έναν από τους δύο κάθετους λίθους και προκειμένου να τους ενισχύσουν άνοιξαν μικρές τρύπες ώστε να εισάγουν μεταλλικές ράβδους.

Οι εργασίες έγιναν από μία εταιρεία η οποία ειδικεύεται στην επεξεργασία διαμαντιών. Ένας από τους υπαλλήλους της, ο Ρόμπερτ Φίλιπς, αποφάσισε να κρατήσει ως ενθύμιο το κομμάτι πέτρας που αφαιρέθηκε ώστε να τοποθετηθεί η μεταλλική ράβδος, χωρίς να ενημερώσει κανέναν.


Πηγή: English Heritage

Το 1976 ο Φίλιπς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πήρε αυτόν τον πέτρινο «πυρήνα» – μήκους 108 εκατοστών και φάρδους 25 χιλιοστών – μαζί του, εκθέτοντάς το στο γραφείο του.

Καθώς όμως πλησίαζαν τα 90ά του γενέθλια, ο Φίλιπς εξέφρασε την επιθυμία η πέτρα να επιστραφεί στο Στόουνχετζ. Την ευχή του πραγματοποίησαν οι γιοί του, οι οποίοι παρουσίασαν την πέτρα στους φροντιστές του μνημείου πέρυσι. Η ανακοίνωση της επιστροφής έγινε σήμερα.

Η πέτρινη ράβδος, που φαντάζει άφθαρτη σε σχέση με τους γιγαντιαίους λίθους του μνημείου που είναι εκτεθειμένοι στην φύση, μπορεί να βοηθήσει τους συντηρητές του Στόουνχετζ να εντοπίσουν την τοποθεσία από όπου προήλθε η πέτρα.

Μερικές φορές ένα ταξίδι 60 ετών δεν κάνει κακό…

The Stonehenge 'core' kept by Van Moppes employee Robert Phillips, now presented to English Heritage
Η σύγκριση του εκτεθειμένου λίθου με την προστατευμένη «καρδιά» English Heritage
Πηγή: skai.gr