Αίγυπτος: Νεκρόπολη του Παλαιού Βασιλείου ήρθε στο φως στην Γκίζα

Αψηφώντας τον καύσωνα που πλήττει την Αίγυπτο, ντόπιοι και ξένοι δημοσιογράφοι συνέρρευσαν σήμερα στην Γκίζα, όπου ο υπουργός Αρχαιοτήτων Χάλεντ Ελ Ενάνι ανακοίνωσε την ανακάλυψη μιας νεκρόπολης του Παλαιού Βασιλείου, ηλικίας περίπου 4.500 ετών.

Ο υπουργός τόνισε ότι η παρουσίαση των πρόσφατων ανακαλύψεων αλλά και των αρχαιολογικών έργων του υπουργείου δεν έχει μόνο επιστημονική αξία αλλά είναι και μια καλή προβολή της Αιγύπτου αφού ο κόσμος μπορεί να δει έτσι την πραγματική εικόνα και τον πολιτισμό της, όπως ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Σύμφωνα με τον Μουστάφα Ουαζίρι, τον γενικό γραμματέα του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και διευθυντή της ομάδας της Αιγυπτιακής Αρχαιολογικής Αποστολής που έκανε την ανακάλυψη, βρέθηκαν πολλοί τάφοι. Ο παλαιότερος ανήκει σε μια οικογένεια που ζούσε την εποχή της πέμπτης δυναστείας (περί το 2.500 π.Χ.). Ορισμένες επιγραφές και σχέδια έχουν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Μέσα βρέθηκαν επίσης διάφορα αντικείμενα και το σημαντικότερο από αυτά θεωρείται το άγαλμα από ασβεστόλιθο του ενός από τους ιδιοκτήτες του τάφου, της συζύγου του και του γιου τους.

Ο τάφος ανήκε σε δύο αξιωματούχους, τον Μπενουί-Κα, που έφερε επτά τίτλους (μεταξύ των οποίων εκείνους του ιερέα και δικαστή) και τον Νούι, τον επιτηρητή των νέων οικισμών και "εξαγνιστή" του φαραώ Χεφρήνου.

Ο Ασράφ Μόχι, ο γενικός διευθυντής του Οροπεδίου της Γκίζας, εξήγησε ότι η νεκρόπολη ξαναχρησιμοποιήθηκε κατά την Ύστερη Περίοδο (μετά τον 8ο π.Χ. αιώνα). Για τον λόγο αυτό, έχουν βρεθεί πολλές ξύλινες, ζωγραφισμένες και διακοσμημένες σαρκοφάγοι εκείνης της εποχής, ορισμένες εκ των οποίων φέρουν επιγραφές σε ιερογλυφική γραφή.

Το παρών στη συνέντευξη Τύπου έδωσε και ο πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς, ο οποίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ανακάλυψη, επισημαίνοντας ότι η νεκρόπολη αυτή γειτονεύει με εκείνη όπου είχαν ενταφιαστεί οι κατασκευαστές των μεγάλων πυραμίδων της Γκίζας, μια τοποθεσία που ο ίδιος θεωρεί πολύ σημαντική. "Η ανακάλυψη της νεκρόπολης των κατασκευαστών των πυραμίδων δείχνει σε όλον τον κόσμο ότι οι πυραμίδες δεν χτίστηκαν από σκλάβους αλλά ότι οι οικοδόμοι τους έφτιαξαν και τους δικούς τους τάφους, δίπλα σε εκείνους των βασιλέων", τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ