Κλείσιμο

Πρεμιέρες εβδομάδας

Η κινηματογραφική εβδομάδα της οσκαρικής απονομής μας προσφέρει δύο υποψήφιες ταινίες με θεματική από την αφροαμερικανική παράδοση. Το "Dreamgirls" αντλεί τη θεματική του από την ιστορία των Supremes, του θρυλικού γυναικείου συγκροτήματος της Motown, ενώ "Το Κυνήγι Της Ευτυχίας" μας μεταφέρει στη δύσκολη για τους μαύρους εργαζόμενους δεκαετία του '80. Η εναλλακτική πρεμιέρα της εβδομάδας είναι εγχώρια και τιτλοφορείται "Η Ψυχή Στο Στόμα", ενώ η έκτη ταινία του Σταλόουν / Ρόκι, απευθύνεται μόνο στους φανατικούς της σειράς.

Dreamgirls
Στο Ντιτρόιτ της δεκαετίας του '60, την πόλη όπου εκκολάπτεται η σημαντικότερη μαύρη μουσική σκηνή της Αμερικής, ένας φιλόδοξος μάνατζερ αναλαμβάνει να μετατρέψει ένα γυναικείο σόουλ φωνητικό τρίο σε αστέρες της ποπ μουσικής. Οι διαπροσωπικές σχέσεις των κοριτσιών, όμως, επιδεινώνονται από την επερχόμενη δόξα και από την απόφαση του μάνατζερ να παντρευτεί μία εξ' αυτών, με αποτέλεσμα το όλο εγχείρημα σύντομα να αρχίσει να καταρρέει.

Καλογυρισμένο μιούζικαλ με έξοχες ερμηνείες, πολλή και εξαιρετική μουσική του ύφους της θρυλικής εταιρίας Motown του Ντιτρόιτ, που μεσουράνησε για τρεις δεκαετίες στην αμερικανική μουσική σκηνή φτιάχνοντας τη δική της σόουλ σκηνή. Το στόρι της ταινίας είναι εμπνευσμένο από το σούπεργκρουπ των '60s, Supremes, (από το οποίο ξεκίνησε την καριέρα της η Νταιάνα Ρος), αλλά και από άλλα γυναικεία σύνολα της εποχής, όπως οι Martha & The Vandellas. Εξαιρετική η μαύρη τραγουδίστρια Beyonce, ιδανικό το comeback του Έντι Μέρφι και καταπληκτική η νεαρή φιναλίστ του αμερικανικού reality talent show, "American Idol", Τζένιφερ Χάντσον. Οκτώ οσκαρικές υποψηφιότητες, τρεις εκ των οποίων για καλύτερο τραγούδι.

Dreamgirls
Είδος: Μιούζικαλ, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Μπιλ Κόντον.
Διανομή: Μπιονσέ Νόουλς, Τζέιμι Φοξ, Τζένιφερ Χάντσον, Έντι Μέρφι.



Το Κυνήγι Της Ευτυχίας
Στη δύσκολη για τους έγχρωμους εργαζόμενους, ριγκανική δεκαετία του '80, ένας πωλητής ιατρικών σκευασμάτων αντιμετωπίζει οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα. Όταν η γυναίκα του τον εγκαταλείπει, χάνει τα πάντα και η ζωή του καταρρέει. Με τη βοήθεια του μικρού γιου του, όμως, ξεκινάει τη δύσκολη προσπάθεια να χτίσει τη ζωή τους από την αρχή.

Ταινία κοινωνικού προβληματισμού βασισμένη στους χαρακτήρες, με τον Γουίλ Σμιθ να επιδεικνύει για δεύτερη φορά μετά το "Ali" το ερμηνευτικό του εύρος, έχοντας μάλιστα στο πλευρό του τον πραγματικό μικρό του γιο. Δίκαιη η υποψηφιότητά του για Όσκαρ, παρότι η ταινία δεν αποφεύγει τις παγίδες εξιδανίκευσης του "αμερικανικού ονείρου".

The Pursuit Of Happyness
Είδος: Κοινωνική, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Γκάμπριελ Μουτσίνο.
Διανομή: Γουίλ Σμιθ, Θάντι Νιούτον, Τζέιντεν Κρίστοφερ Σμιθ.



Η Ψυχή Στο Στόμα
Ένας υπάλληλος βιοτεχνίας φωτιστικών και πατέρας ενός νεογέννητου, αντιμετωπίζει πιέσεις από το περιβάλλον του. Χρωστάει χρήματα, έχει μια ημίτρελλη αδελφή που τον πιέζουν να πάρει στο σπίτι του, εκεί όπου τον κερατώνει η γυναίκα του, και -μέσα σε όλα αυτά- υπομένει και τους κάφρους συναδέλφους του καθώς και το αφεντικό του που του κάνει τη ζωή μαύρη.

Πολύ ενδιαφέρουσα κοινωνική τοιχογραφία της ζωής του σύγχρονου νεοέλληνα, η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη διαθέτει δραματουργική ροή και καλές ερμηνείες, αλλά δεν αποφεύγει κάποιες υπερβολές σχετικά με την επίπτωση της διαρκούς επαγγελματικής πίεσης στον τομέα της ψυχολογικής έντασης του σύγχρονου έλληνα μικροαστού. Συμμετείχε σε αρκετά κινηματογραφικά φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και σε εκείνο των Κανών.

Η Ψυχή Στο Στόμα
Είδος: Κοινωνική, Ελλάδα.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης.
Διανομή: Ερρίκος Λίτσης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Ναυπλιώτου.



Rocky Balboa
Τριάντα χρόνια μετά το απόγειο της πυγμαχικής του καριέρας, ο Ρόκι ασχολείται με το εστιατόριό του -το οποίο κουμαντάρει ο γιος του- και αναπολεί τις ημέρες της δόξας του. Την κατάλληλη στιγμή, έρχεται η πρόταση για έναν αγώνα με τον πρωταθλητή της κατηγορίας του, η οποία πιστεύει πως θα του προσφέρει μια γεύση από τα μεγαλεία της νιότης του.

Ανούσια πέμπτη επιστροφή ενός ξεπερασμένου ηθοποιού στο χαρακτήρα που τον έκανε διάσημο στην τελευταία ψυχροπολεμική δεκαετία του περασμένου αιώνα, το φιλμ του Σταλόουν αντανακλά τα επαγγελματικά αδιέξοδα του ίδιου του δημιουργού της, ο οποίος αναγκάζεται να γυρίσει έκτη ταινία "Ρόκι"! Διαθέτει κάποιες σκηνές έντασης που ίσως ικανοποιήσουν τους... αμετανόητους φαν της σειράς, αλλά είναι ολοφάνερο ότι της λείπει το σφρίγος και το πάθος που χαρακτήριζαν τις δύο πρώτες -και συγκριτικά καλύτερες- ταινίες του χαρακτήρα.

Rocky Balboa
Είδος: Πυγμαχική, δράσης, ΗΠΑ.
Σκηνοθεσία: Σιλβέστερ Σταλόουν.
Διανομή: Σιλβέστερ Σταλόουν, Μπερτ Γιανγκ, Τζέραλντιν Χιουζ.
Πηγή: Τέο Ιωάννου