Σε δημοπρασία φωτογραφίες της Φρίντα Κάλο και του Ντιέγκο Ριβέρα

Συλλογή από «προσωπικές και χαλαρές» φωτογραφίες των Φρίντα Κάλο και Ντιέγκο Ριβέρα και του πολύμορφου κοινωνικού τους κύκλου πωλούνται σε δημοπρασία για πρώτη φορά.
 
Oι φωτογραφίες είναι από τον φωτογραφικό φακό του Νίκολας Μάρεϊ, του φημισμένου καλλιτέχνη που ήταν εραστής και συνεργάτης της Φρίντα Κάλο.
 
Η σπάνια συλλογή φωτογραφιών θα πωληθεί σήμερα σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη.
 
Πολλές από τις φωτογραφίες εμφανίζουν το ζευγάρι Μεξικανών ζωγράφων στο σπίτι του μεταξύ φίλων και προσφέρουν στους θεατές μια μοναδική ματιά στις ζωές των καλλιτεχνών.

 
Στις φωτογραφίες παρουσιάζονται ο συνθέτης Κάρλος Τζάβεζ, η ρεαλίστρια καλλιτέχνης, Μάριαν Γκρίνγουντ, ο καλλιτέχνης Ρομπέρτο Μοντενέγκρο, η ηθοποιός Μάργκο Άλμπερτ, η ζωγράφος και συγγραφέας Μάι-Μάι Ζε και η Κριστίνα Κάλο, αδελφή της Φρίντα.
 
Η δημοπρασία διοργανώνεται την ίδια περίοδο που το Μουσείο του Μπρούκλιν παρουσιάζει την έκθεση με τίτλο «Frida Kahlo: Appearances Can Be Deceiving» (Οι εμφανίσεις μπορεί να είναι παραπλανητικές) την πρώτη έκθεση στις ΗΠΑ με ενδύματα και προσωπικά αναμνηστικά της ζωγράφου.
 
Η Φρίντα Κάλο, σουρεαλίστρια ζωγράφος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών χρησιμοποίησε την τέχνη της για να διερευνήσει την ταυτότητά της, ως φακό μέσω του οποίου εξέτασε τη μεξικανική κληρονομιά, την πολιτική και την αναπηρία της.
 
Ανέδειξε βασικά στοιχεία μέσω των ενδυματολογικών επιλογών και της εμφάνισής της, με τα έντονα βαμμένα χείλη, τα φωτεινά φορέματα και τα μαλλιά πλεγμένα σε πλεξούδες που την χαρακτήριζαν.
 
Στην ηλικία των έξι αρρώστησε από πολιομυελίτιδα, με αποτέλεσμα το ένα της πόδι να είναι μικρότερο από το άλλο και ημιπαράλυτο. Σε ηλικία 19 ετών μετά από τροχαίο ατύχημα υποβλήθηκε σε μεγάλο αριθμό εγχειρήσεων, καθώς το ισχίο, η σπονδυλική στήλη και η λεκάνη της τραυματίστηκαν πάρα πολύ σοβαρά και παρέμεινε στο νοσοκομείο για αρκετό χρονικό διάστημα.

Πηγή: skai.gr