Κλείσιμο

Ικέτιδες του Αισχύλου: Γιατί ακτιβιστές στη Γαλλία ματαίωσαν την παράσταση

Νέος κύκλος συζητήσεων γύρω από ζητήματα που άπτονται φαινόμενα ρατσιστικών αντιλήψεων, φαίνεται πως άνοιξε στην Γαλλία έπειτα από κινητοποίηση ακτιβιστών για να ματαιωθεί μια παράσταση των Ικέτιδων του Αισχύλου, ο σκηνοθέτης της οποίας κατηγορήθηκε για φυλετισμό.

Ειδικότερα, η παράσταση επρόκειτο να ανέβει το βράδυ της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου της Σορβόνης, εντούτοις ομάδα ακτιβιστών που έσπευσε στο σημείο και εμπόδισε τόσο τους ηθοποιούς όσο και το κοινό να εισέλθει στο χώρο διατρανώνοντας πως ο σκηνοθέτης της παράστασης Φιλίπ Μπρουνέ είναι φυλετιστής γιατί επέλεξε ορισμένοι από τους ηθοποιούς να εμφανίζονται φορώντας μάσκες μαύρων.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ και ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ καταδίκασαν κατηγορηματικά  την ενέργεια κάνοντας λόγο για άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και της δημιουργίας στον χώρο του πανεπιστημίου.

Οι κατηγορίες σε βάρος του σκηνοθέτη Φιλίπ Μπρουνέ, του διευθυντή τoυ θιάσου αρχαίου θεάτρου Demodocos, είναι "ακατανόητες. Αναφέρει η ανακοίνωση.

«Οι Ικέτιδες είναι ένα έργο που στον πυρήνα του φέρει την αντίληψη της υπέρβασης των συγκρούσεων. Εμποδίζοντας το ανέβασμα αυτού του έργου στο όνομα μιας μαχητικής ιδεολογίας, αυτοί οι ταραχοποιοί παίζουν το παιχνίδι των διακρίσεων και του αποκλεισμού που υποτίθεται ότι μάχονται.

Μια μικρή ομάδα, που υποστηρίζει ότι αγωνίζεται κατά του φυλετισμού, δηλαδή της αντίληψης ότι τα κοινωνικά φαινόμενα εξηγούνται λόγω κληρονομικών και φυλετικών παραγόντων εμπόδισε τους ηθοποιούς να μπουν στον χώρο για να ετοιμαστούν για την παράσταση.» Υπογραμμίζεται στο κείμενο.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τόσο η διοίκηση του Πανεπιστημίου όσο και ο σκηνοθέτης και η θεατρική ομάδα του έργου, απάντησαν άμεσα στις κατηγορίες ξεκαθαρίζοντας πως οι ηθοποιοί επρόκειτο να φοράνε προσωπεία ( Για να παραπέμπουν σε παρουσιαστικό με τους ηθοποιούς του αρχαίου δράματος.) και όχι μάσκες  μαύρων ανθρώπων. 

Η υπόθεση της αρχαίας τραγωδίας θέλει τις κόρες του Δαναού φτάνουν στο Άργος ως ικέτιδες, για να αποφύγουν τον γάμο με τους ξαδέλφους τους. 

Οι Δαναΐδες και οι Αργείοι ερμηνεύονταν από γυναίκες και άνδρες ηθοποιούς που φορούσαν μαύρες και λευκές μάσκες.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο των Ενώσεων των Μαύρων στη Γαλλία (CRAN) ανέφερε ότι αποφάσισε να μποϊκοτάρει την παράσταση αφού δέχτηκε πολλές καταγγελίες από διάφορες οργανώσεις της Σορβόνης. 

Ο πρόεδρός του, Γκισλέν Βεντέ, έγραψε στον ιστότοπό του ότι "η μεγάλη πλειονότητα των φοιτητών αυτού του ιδρύματος αρνείται να συνδεθεί με αυτή την αφροφοβική, αποικιοκρατική και ρατσιστική προπαγάνδα". Το CRAN έκανε επίσης λόγο για "μια πρακτική που ανάγεται στην εποχή της αποικιακής δουλείας, όπου ένας λευκός μεταμφιέζεται σε μαύρο".

Οι Βιντάλ και Ριστέρ εξέφρασαν πάντως την ευχή να δοθεί τελικά η παράσταση εντός των επόμενων εβδομάδων.

Με πληροφορίες από Guardian

Πηγή: skai.gr