UNESCO σε Ερντογάν: Αλλαγή καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μόνο με έγκρισή μας

«Για να αλλάξει καθεστώς ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς όπως η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να υπάρξει έγκριση της UNESCO» διαμηνύουν πηγές του Οργανισμού με αφορμή τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του Ερντογάν για μετατροπή της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τέμενος.

Όπως δηλώνουν κατηγορηματικά από την UNESCO, στο Sputnik για οποιαδήποτε αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO)», δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του οργανισμού.

Σε νέες προκλητικές αναφορές για την Αγιά Σοφιά προχώρησε πάντως το βράδυ της Τρίτης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν ο οποίος επανέλαβε ότι μετά τις εκλογές, θα την μετατρέψει σε τζαμί. «Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο "μουσείο" και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί» επέμεινε σε ομιλία του προς τους κατοίκους της Τραπεζούντας ενόψει των δημοτικών εκλογών της 31ης  Μαρτίου. 

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας συνιστά προσβολή όχι μόνο στο αίσθημα των χριστιανών αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης, αλλά κτήμα της ανθρωπότητας.