Κλείσιμο

Ουκρανία: Γιατί απέσυρε την τραγουδίστρια της από την Eurovision (vid)

Την συμμετοχή της τραγουδίστριας  Mαρούβ, η οποία επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Ουκρανία στον φετινό διαγωνισμό της Εurovision στο Ισραήλ, ακύρωσε η δημόσια τηλεόραση της χώρας και αιτία αυτού φαίνεται πως αποτελούν οι -παραδοσιακά- τεταμένες σχέσεις Ουκρανίας- Ρωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως το Siren Song με το οποίο διαγωνίσθηκε η εν λόγω καλλιτέχνιδα, στον ουκρανικό τελικό, κατέκτησε τις περισσότερες ψήφους από το κοινό, η δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας της αφαιρεί το δικαίωμα εκπροσώπησης της χώρας, αφού η ίδια φέρεται πως αρνείται να ακυρώσει προγραμματισμένες της εμφανίσεις στην Ρωσία.

Όπως αναφέρει μάλιστα το BBC στην τραγουδίστρια δόθηκε το περιθώριο 24 ωρών προκειμένου να αποφασίσει αν θα ακυρώσει, για το προσεχές διάστημα και μέχρι την ημέρα του διαγωνισμού, τις εμφανίσεις της στην Ρωσία.

Η 27χρονη καλλιτέχνιδα, της οποίας το πραγματικό όνομα είναι Αννα Κόρσουν, δήλωσε μέσω ανάρτησης στον λογαριασμό της στο Facebook, πως επρόκειτο να υποχωρήσει στο θέμα των εμφανίσεων της στην Ρωσία, ακυρώνοντας την τουρνέ της, εντούτοις δεν μπορούσε να αποδεχτεί σειρά άλλων περιορισμών που επιθυμούσε να της επιβάλλει η δημόσια τηλεόραση και που κατά την κρίση της, παρέπεμπαν σε λογοκρισία.


"Είμαι πολίτης της Ουκρανίας, πληρώνω τους φόρους κι αγαπώ ειλικρινά την χώρα μου."



 Γράφει στην ανάρτηση της, τονίζοντας πως εντούτοις δεν είναι διατεθειμένη να λειτουργήσει ως φορέας πολιτικών μηνυμάτων, δίνοντας στην παρουσία της στο μουσικό διαγωνισμό, πολιτικό χαρακτήρα.

« Δεν θέλω να μετατραπεί η συμμετοχή μου σε μέσο για να προωθούν οι πολιτικοί μας τα μηνύματα τους. Είμαι μουσικός όχι πρόσωπο της πολιτικής σκηνής.» Εξέφρασε, ευχαριστώντας σε κάθε περίπτωση το κοινό που μέσω της ψήφου του, της εμπιστεύτηκε την εκπροσώπηση της χώρας στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού.

« Επιθυμώ να γίνει αποδεκτό το γεγονός ως έχει και να μην υπάρξουν εντάσεις.» Πρόσθεσε η ιδιαιτέρως δημοφιλής τραγουδίστρια, τα κλιπς της οποία μετρούν πάνω από 6,8 "χτυπήματα" στο Youtube


Aπό την πλευρά της η κρατική τηλεόρασης της Ουκρανίας UA: PBC, τονίζει μέσω ανακοίνωσης πως ο καλλιτέχνης που εκπροσωπεί τη χώρα, έχει εκτός των άλλων και δεσμεύσεις αφού λειτουργεί ως πρεσβευτής της κουλτούρας της, και όχι απλώς ως μουσικός. Καλείται να κοινοποιήσει τις στάσεις και θέσεις της Ουκρανίας, στον κόσμο.

« Μετά από διαπραγματεύσεις δεν καταφέραμε να βρούμε κοινό έδαφος με την Mαρούβ προκειμένου να μας εκπροσωπήσει στον διαγωνισμό» Συνεχίζει η ανακοίνωση εκφράζοντας παράλληλα πως η συμμετοχή της εν λόγω τραγουδίστριας δεν θα εξασφάλιζε την δεδομένη προϋπόθεση του διαγωνισμού για μη πολιτική χροιά στις συμμετοχές καθώς η στάση κι ενέργειες της ενδεχομένως θα προκαλούσαν αντιδράσεις στην χώρα.

Aξίζει να σημειωθεί πως την θέση της δημόσιας τηλεόρασης, προσυπέγραψε και πληθώρα Ουκρανών Πολιτικών ενώ ενδεικτικά τοποθέτηση επί του ζητήματος υπήρξε και από το Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο τόνισε πως στην Eurovision θεμιτό είναι να μετέχουν καλλιτέχνες-πατριώτες.

Γιατί είναι τόσο άσχημες οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας;

Η Ουκρανία απέκτησε την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν παραδοσιακά τεταμένες αφού η Ρωσία θεωρούσε ανέκαθεν την Δυτική Ουκρανία εμπόδιο προς τις επιδιώξεις της και έφτασαν το μη περαιτέρω το 2014 με το Euromaidan και την κρίση της Κριμαίας.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις συγκρούσεις που τότε έλαβαν χώρα στα ανατολικά.
Πηγή: ΒΒC