Με 12 γραμματόσημα οι Βρετανοί τιμούν τον Nτα Βίντσι (Φωτό)

Δώδεκα από τα διαχρονικά σχέδια του Λεονάρντο ντα Βίντσι θα φτάνουν σε λίγο στα γραμματοκιβώτια σ' όλη τη Βρετανία. Χάρη στην ειδική έκδοση του Βασιλικού Ταχυδρομείου, που τιμά τα 500 χρόνια από τον θάνατο αυτής της μεγαλοφυΐας.

Η έκδοση συμπίπτει με 12 εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη Γηραιά Αλβιόνα, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων «Leonardo da Vinci: A Life in Drawing».

Κάθε σχέδιο στη σειρά γραμματοσήμων των Βρετανικών Ταχυδρομείων αντιστοιχεί σε έργο του Φλωρεντινού που εκτίθεται σε ένα από τα 12 βρετανικά μουσεία που φιλοξενούν έκθεση με τα έργα του.

Οι εκθέσεις εγκαινιάστηκαν την 1η Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 6 Μαΐου, στη Γλασκώβη, το Κάρντιφ, το Μπρίστολ, το Λιντς, το Σέφιλντ, το Μπίρμινχαμ, το Μπέλφαστ, το Λίβερπουλ, το Ντέρμπι, το Σάντερλαντ, το Σαουθάμπτον και το Μάντσεστερ.

Όλα τα έργα που κοσμούν τα γραμματόσημα ανήκουν στη Βασιλική Συλλογή, τη μεγαλύτερη συλλογή σχεδίων του ντα Βίντσι στον κόσμο.

Μεταξύ αυτών και το «Η Κεφαλή της Λήδας», σπουδή για τον κατοπινότερο πίνακά του στον οποίο απεικονίζει τον μύθο της Λήδας, της βασίλισσας της Σπάρτης. Ο πίνακας ήταν το πιο πολύτιμο κτήμα στην περιουσία του Λεονάρντο όταν πέθανε και, κατά τα φαινόμενα, καταστράφηκε γύρω στο 1700.

Στις 24 Μαΐου, δύο εβδομάδες μετά το τέλος των εκθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Queen's Gallery στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ, θα φιλοξενήσει έκθεση περισσότερων από 200 σχεδίων του Λεονάρντο. Έως τις 13 Οκτωβρίου.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ