Οι διθυραμβικές κριτικές του διεθνούς Τύπου για το «The Favourite»

Με το βλέμμα στραμμένο στα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο βρετανικός τύπος υποδέχεται τις «ως εκ θαύματος» υποψηφιότητες του «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί έναν ισχυρό ανταγωνιστή για τα Oscar.

«To Favourite ανοίγει το δρόμο στις ιστορικές ταινίες που ανακαλύπτουν εκ νέου το είδος» γράφει το BBC σε άρθρο γνώμης (από την Έμα Τζόουνς), με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση για τις 10 υποψηφιότητες που έλαβε η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις της πρωταγωνίστριας της ταινίας, Ολίβια Κόλμαν.

Το άρθρο διαπιστώνει ότι η ταινία θριάμβευσε μεταξύ ενός μεγάλου αριθμού ιστορικών φιλμ που έχουν κυκλοφορήσει τους τελευταίους μήνες, και παραδέχεται ότι το συγκεκριμένο αυτό είδος είναι δύσκολο να «απογειωθεί» λόγω του υψηλού προϋπολογισμού που απαιτούν και συχνά καταλήγουν ως «επιλαχόντα».

Και ενώ συνήθως το επίκεντρο τέτοιων ταινιών βρίσκεται μέσα από την οπτική ματιά ενός λευκού άνδρα με μορφή σωτήρα, ο Γιώργος Λάνθιμος προχώρησε στην παραγωγή της ταινίας του με πρωταγωνίστριες γυναικείους χαρακτήρες.

Φιλοξενεί επίσης την άποψη της κριτικού ταινιών Larushka Ivan-Zadeh που λέει ότι το «Favourite» προσφέρει μία γυναικεία προοπτική στην ιστορία αλλά ταυτόχρονα αποτελεί ένα κομμάτι παράδοξης φυγής που ενισχύεται από την ερμηνεία όχι μόνο μίας αλλά τριών γυναικών, κάτι που είναι μοναδικό για οποιονδήποτε ανταγωνιστή των Οσκαρ.

«Διατρέχει το πνεύμα των καιρών αλλά με έναν αστείο και λιγότερο απειλητικό τρόπο για τους περισσότερους συντηρητικούς ψηφοφόρους» τονίζει.

Η ταινία «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου, συμπαραγωγή της Element Pictures του Δουβλίνου, έγινε η ιρλανδική ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες για τα βραβεία Oscar, γράφει η εφημερίδα Times, που αναφέρεται σε δημοσίευμά της στην χθεσινή ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων με τον τίτλο «Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ βάζουν στον χάρτη το Ιρλανδικό ταλέντο». Όπως αναφέρει, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο «The Favourite», την αντισυμβατική κωμωδία ιρλανδικής συμπαραγωγής και στην ταινία «Roma», η καθεμία από τις οποίες έλαβε δέκα υποψηφιότητες.

Ο Guardian σε δημοσίευμά του για τις υποψηφιότητες για τα φετινά Oscar με τον τίτλο «Roma και The Favourite ανταγωνίζονται για την δόξα με 10 υποψηφιότητες η καθεμία», σχολιάζει ότι η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου για τα πολιτικά παιχνίδια της αυλής της βασίλισσας 'Αννας, με 10 υποψηφιότητες για τα Oscar, 12 για τα Bafta και με μία διάκριση στις Χρυσές Σφαίρες, «προέκυψε ως μία πολύ αρεστή υποψηφιότητα και ένα πολύ ισχυρό όχημα για το καστ του», καθώς οι Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις έχουν λάβει διπλή υποψηφιότητα β' γυναικείου ρόλου.

H Independent σε δημοσίευμά της για τις υποψηφιότητες γράφει ότι «ο Γιώργος Λάνθιμος με το The Favourite απέφυγε την λήθη και οδεύει προς την τελετή των βραβείων ως ισχυρός ανταγωνιστής, με 10 υποψηφιότητες».

Υποστηρίζει ότι η ταινία του τα πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο, καθώς θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί στον ανταγωνισμό με πιο προφανή για τα Οσκαρ «δολώματα» αυτής της χρονιάς, αλλά ως εκ θαύματος έλαβε 10 υποψηφιότητες.

Η εφημερίδα επιχειρεί να προβλέψει ότι η Ολίβια Κόλμαν, τουλάχιστον, θα επιστρέψει με ένα χρυσό αγαλματάκι για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο ως βασίλισσα 'Αννα.