ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Από το όραμα στην πραγματικότητα

Από το Φεβρουάριο του 2017, οπότε παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μέχρι και σήμερα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη κερδίσει με εμφατικό τρόπο τρία βασικά στοιχήματα.

 
Αποτελώντας παγκόσμιο αρχιτεκτονικό τοπόσημο, περιβαλλοντικό πρότυπο και παράλληλα μητροπολιτικό πολιτιστικό προορισμό, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) είναι ήδη ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για την Αττική και την Ελλάδα. Η υλοποίηση του οράματος αυτού, το οποίο μοιράζονται η Ελληνική Πολιτεία, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το ΚΠΙΣΝ, υπήρξε η βασική πρόκληση που το ΚΠΙΣΝ είχε να αντιμετωπίσει. 

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Tετάρτη με αφορμή τη συμπλήρωση του μισού της θητείας του, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανέλυσε πώς το όραμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που με τόσο αριστοτεχνικό τρόπο υλοποίησε ο Ρέντσο Πιάνο, η δημιουργία δηλαδή ενός δημόσιου χώρου ανοιχτού σε όλο τον κόσμο, υλοποιείται καθημερινά.

Από το Φεβρουάριο του 2017, οπότε παραδόθηκε στην Ελληνική Πολιτεία ως δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) μέχρι και σήμερα, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει ήδη κερδίσει με εμφατικό τρόπο τρία βασικά στοιχήματα:

-Την επισκεψιμότητα: ενώ η πιο αισιόδοξη αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 700.000 επισκέψεις/έτος, το 2017 οι επισκέψεις ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια, ενώ το 2018, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν ήδη φτάσει τα 3,4 εκατομμύρια. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Νίκος Μανωλόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Οι κάτοικοι της Αττικής έρχονται και ξανάρχονται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, επιβραβεύοντας τη δημιουργία ενός χώρου υψηλής αισθητικής και πολιτισμού που τους προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες, με σεβασμό σε όλο ανεξαιρέτως το κοινό, με φροντίδα για τις ανάγκες του και με ασφάλεια.»
-Την αποτελεσματική οικονομική διαχείριση: το οικονομικό αποτέλεσμα του 2017 ήταν κατά €2,3 εκατομμύρια καλύτερο από τον προϋπολογισμό του Επιχειρησιακού Σχεδίου που είχε κατατεθεί κατά την παράδοση του ΚΠΙΣΝ στο Δημόσιο, ενώ και το 2018 κινείται σε αντίστοιχα επίπεδα.
-Τη διασφάλιση της μετάβασης και λειτουργίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο νέο τους σπίτι και της αξιοποίησης των τεράστιων νέων δυνατοτήτων που τους προσφέρει ο εγκατεστημένος εξοπλισμός στο ΚΠΙΣΝ.
Επιπλέον, από την 01/01/2017 ως και τις 30/09/2018, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 6.000 δωρεάν εκδηλώσεις και δράσεις, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο παρέχει συνεχή και πολύπλευρη στήριξη. Το Δ.Σ. του ΚΠΙΣΝ εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στον πρόεδρό του κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, στο Διοικητικό του Συμβούλιο και στους συνεργάτες του για την προσφορά του μοναδικού αυτού έργου στην Ελληνική Πολιτεία.

Σχετικά με τα αποτελέσματα, αλλά και τα επόμενα βήματα του ΚΠΙΣΝ, ο Νίκος Μανωλόπουλος δήλωσε: «Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της επισκεψιμότητας, κεντρικός στόχος σήμερα είναι ο εμπλουτισμός της προσφοράς του ΚΠΙΣΝ προς το κοινό και το κοινωνικό σύνολο. Η κοινή ανάπτυξη ΚΠΙΣΝ, ΕΛΣ, ΕΒΕ είναι στόχος-κλειδί για την περίοδο που διανύουμε.»

Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του ΚΠΙΣΝ, στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε ένα φιλόδοξο σχέδιο στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

-Η εμβάθυνση του καλλιτεχνικού προγραμματισμού με παραγωγές μακράς πνοής και διεθνείς συνεργασίες με προϋποθέσεις για διεθνή καταγραφή και παρουσία, σε συνεργασία με την ΕΛΣ και την ΕΒΕ.
-Η δημιουργία νέων «εστιών εμπειριών» στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος με αφετηρία την χριστουγεννιάτικη περίοδο, και απώτερο στόχο την ανάπτυξη site specific εγκαταστάσεων (installations).
-Μετά την επιτυχία της έκθεσης της Σοφίας Βάρη, εντάσσονται στον προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ σαν μόνιμο στοιχείο, εκθέσεις γλυπτικής με έργα που εναρμονίζονται με το ύφος του χώρου.
-Ο εμπλουτισμός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΚΠΙΣΝ με έμφαση στην συμμετοχή των παιδιών και των ατόμων άνω των 65 ετών, αλλά και ο σχεδιασμός καινούργιων προγραμμάτων για την ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και συμμετοχικότητας των νέων.
-Η ενίσχυση της ενεργού συμμετοχής του κοινού στις δραστηριότητες του ΚΠΙΣΝ. Έτσι για παράδειγμα, σχεδιάζεται πρόγραμμα καταγραφής και παρουσίασης της προφορικής ιστορίας, γενικής και πολιτιστικής,  των κατοίκων της Καλλιθέας, σε συνεργασία με τον δήμο Καλλιθέας.

Στη συνέντευξη Τύπου χαιρετισμό απηύθυναν, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως επικεφαλής του εποπτεύοντος υπουργείου του ΚΠΙΣΝ, ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Λυδία Κονιόρδου, Πρόεδρος του ΚΠΙΣΝ, ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της ΕΒΕ και ο Γιώργος Κουμεντάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΕΛΣ.

Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα πορεία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η επιτυχία του ΚΠΙΣΝ αποδεικνύει ότι «στην Ελλάδα ο δημόσιος τομέας μπορεί να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Γιατί το κακό όνομα του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα, δεν ήταν επειδή ήταν δημόσιος αλλά επειδή δεν τον κρατήσαμε αρκετά δημόσιο. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν τον δημόσιο τομέα να είναι χωράφι για τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα και όχι να είναι πραγματικός δημόσιος τομέας». Προσέθεσε επίσης ότι  «Πρέπει όλοι να συγχαρούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΠΙΣΝ, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ο κ. Μανωλόπουλος και όλη η ομάδα του, με μια εξαιρετική οικονομική διαχείριση» ενώ απηύθυνε και τις ευχαριστίες του προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 
Δίνοντας έμφαση στους μελλοντικούς στόχους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Λυδία Κονιόρδου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η εξωστρέφεια του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί επόμενό μας στόχο: πλέον μπορούμε να εξερευνήσουμε τρόπους με τους οποίους όλο αυτό το σημαντικό έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί αλλά και αυτό που πρόκειται στο μέλλον να παραχθεί, να φτάσει σε άτομα και πληθυσμούς εκτός Αθηνών, αλλά και στο εξωτερικό.»

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, σε τηλεδιάσκεψη από τη Νέα Υόρκη, δήλωσε: «Ένα καλό αποτέλεσμα δεν βγαίνει εύκολα. Έχει έρθει μέσα από χρόνια πολύ καλής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, μια συνεργασία που αντίστοιχη της δεν έχει προηγούμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε δείξει, όχι μόνο με τα λόγια μας αλλά και με τα έργα μας, εδώ και δεκαετίες, ότι πιστεύουμε στην Ελλάδα, πιστεύουμε στους ανθρώπους της, και για αυτό είμαστε εδώ. Η επιτυχία αυτού του έργου -που διαπνέεται από ένα όραμα που υπερβαίνει τον τόπο στον οποίο βρίσκεται- συνδέεται άμεσα με τον ανθρώπινο παράγοντα. Όλοι εργαζόμαστε για έναν κοινό σκοπό: να πάει καλά η λειτουργία του ΚΠΙΣΝ και να παραμείνει ένα έργο που δεν ανήκει σε κανέναν και ανήκει σε όλους».

 
20 Απριλίου: Περίπατος Βιβλίου στο κέντρο της Αθήνας και στο Παλαιό Φάληρο
Στις 23 Απριλίου η Βουλή των Ελλήνων φωταγωγεί το κτίριό της με το λογότυπο της Ημέρας Βιβλίου και...
18.04.2019, 19:22
Έλληνες επιστήμονες ψηφιοποιούν χριστιανικά χειρόγραφα στο Σινά
Ο σκοπός είναι να δημιουργηθεί το πρώτο ψηφιακό αρχείο όλων των 4.500 χειρογράφων της βιβλιοθήκης...
17.04.2019, 22:06
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Νέες δωρεές ύψους άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ
Οι νέες δωρεές αντανακλούν τη δέσμευση του Ιδρύματος για την υποστήριξη οργανισμών που συμμετέχουν σε ένα...
17.04.2019, 18:54
Παναγία των Παρισίων: Πως οραματίζονται οι ειδικοί την αναστήλωση του ναού
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων και τις αποφασιστικές υποσχέσεις της γαλλικής...
17.04.2019, 09:47
κοσμήματα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς καταστράφηκαν από φωτιά— Πέντε μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς που παραδόθηκαν στις φλόγες(pic+vid)
Δεν είναι η πρώτη φορά, στη σύγχρονη ιστορία, που μνημεία πολιτισμού, κτίρια ή κειμήλια, καταστράφηκαν ή...
16.04.2019, 17:50
Μητσοτάκης: Νέος μη κρατικός οργανισμός πνευματικών δικαιωμάτων αντί ΑΕΠΙ
Στο γεύμα που έγινε με πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ το παρών έδωσαν οι Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος...
16.04.2019, 17:48
Παναγία των Παρισίων: Η ιστορία ενός Καθεδρικού που άντεξε 850 χρόνια (vid)
Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων που χρονολογείται 850 περίπου χρόνια βγήκε αλώβητος στο πέρασμα...
16.04.2019, 09:08
Το σκίτσο του Αρκά για την καταστροφική φωτιά στην Παναγιά των Παρισίων
Δάκρυσε και ο Κουασιμόδος...
15.04.2019, 23:07
Ένας έλληνας μαέστρος στο Μιλάνο
Πριν από 145 χρόνια ο Τζουζέπε Βέρντι ανέβασε το Ρέκβιέμ του στον Ναό του Αγίου Μάρκου στο Μιλάνο. Τώρα ο...
15.04.2019, 21:21
Γνωρίζουμε τις ομορφιές της Καρύστου με την Enel Green Power Hellas και τον ΣΚΑΪ
15.04.2019, 17:54

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 26  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.