ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Μικρούτσικος ενώπιον Κουτσούμπα: Εγώ είμαι οριστικά ΚΚΕ

Για την έκδοση «Καντάτα για τη Μακρόνησο-Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι» μίλησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο συνθέτης του έργου Θάνος Μικρούτσικος

 
Στον εμβληματικό τίτλο "Ξελασπώστε το μέλλον" του ποιήματος του Μαγιακόφσκι, μπορεί να συμπυκνωθεί το περιεχόμενο της σημερινής εκδήλωσης, σε χώρο στο κέντρο της Αθήνας, για την παρουσίαση της συλλεκτικής έκδοσης του βιβλίου-CD "Καντάτα για τη Μακρόνησο-Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι" η οποία είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Σύγχρονη Εποχή". Για την έκδοση μίλησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο συνθέτης του έργου Θάνος Μικρούτσικος.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ευχαρίστησε για άλλη μια φορά τον Θάνο Μικρούτσικο, τόσο για τις ανεπανάληπτες στιγμές συγκίνησης που προσέφερε με τις τρεις μεγάλες συναυλίες του σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, όσο και για την απόφαση τού συνθέτη να αφιερώσει στο ΚΚΕ για τα 100 του χρόνια το έργο "Καντάτα για τη Μακρόνησο-Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι".

«Είναι μεγάλη η χαρά και η συγκίνησή μας να γιορτάζουμε την συμπλήρωση μιας 100ετίας ασίγαστης πάλης του Κόμματός μας για να γίνει η ανάγκη ιστορία με την επαναστατική μουσική της Καντάτας για την Μακρόνησο και της Σπουδής στα ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στη φόρμα της "Καντάτας για την Μακρόνησο", επισήμανε ότι με τον συνδυασμό της ατονικής μουσικής με τις κραυγές και τους ψιθύρους των ηθοποιών είναι «σαν να ακούει κανείς όλο τον εφιάλτη και την φρίκη της Μακρονήσου, ενώ αμέσως μετά έρχεται το κομμάτι "Ντικ" με τον εξαίσιο στίχο του Γιάννη Ρίτσου σαν να έρχεται πραγματικά από ένα εντελώς διαφορετικό κόσμο που στην κτηνωδία των βασανιστών αντιπαραθέτει την ελπίδα, την ανθρωπιά, υπογραμμίζοντας έτσι μουσικά την τέλεια διάσταση του κόσμου αυτού από τον παλιό, τον εκμεταλλευτικό κόσμο της βαρβαρότητας».

«Ο Θάνος Μικρούτσικος συνέλαβε και απέδωσε μουσικά την διαχρονική αξία των ποιημάτων του "Πέτρινου Χρόνου" του Γιάννη Ρίτσου, το εγκώμιο στον νέο ανθρωπισμό που μπορεί να ανθίζει και να αναπτύσσεται κάτω από τις πιο ακραίες συνθήκες πόνου και απόγνωσης κατανικώντας ακόμα και τον ίδιο τον θάνατο. Όπως ο κομμουνιστικός ανθρωπισμός έρχεται από το μέλλον, έτσι και η φόρμα της "Καντάτας" φέρνει ως τις μέρες μας στοιχεία του μέλλοντος στην μελοποίησή της» υπογράμμισε.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην εξίσου πρωτοποριακή φόρμα της "Σπουδής στα ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκι", του ποιητή της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, μεταφρασμένα από τον Γ. Ρίτσο, σημειώνοντας ότι «για τον Μικρούτσικο το νέο περιεχόμενο που εισηγείται στην Τέχνη είναι αυτό που του υπαγορεύει την ανανέωση στην φόρμα, χωρίς να εντυπωσιάζει με ψεύτικους νεωτερισμούς».

Ανέφερε ακόμα ότι η συλλεκτική αυτή έκδοση δεν είναι απλά μια επανέκδοση του δίσκου του 1976, καθώς ο Θ. Μικρούτσικος ξαναδούλεψε το έργο, προσέθεσε νέα στοιχεία στην ηχογράφηση και σε αρκετά σημεία έκανε καινούργιες ενορχηστρώσεις, διατηρώντας απόλυτα τις εναλλαγές ατονικής-τονικής μουσικής και «κάνοντας πιο στέρεη την πρωτοποριακή φόρμα της αρχικής εκδοχής, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ότι αν και πολυγραφότατος δεν επαναλαμβάνεται, αν και απόλυτα καταξιωμένος δεν επαναπαύεται, είναι ακαταπόνητος και απαιτητικότατος από τον εαυτό του τον οποίο σε κάθε έργο του καταφέρνει να τον ξεπερνά διαλεκτικά, έτσι που να τον εμπεριέχει, αλλά σε ένα καινούργιο, παραπάνω κάθε φορά επίπεδο».

Ο κ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές του έργου, για το έξοχο αποτέλεσμα, τους ηθοποιούς που είχαν συμμετάσχει στην πρώτη έκδοση και «ευγενικά παραχώρησαν τα δικαιώματά τους για την παρούσα έκδοση» την κ. Έρη Ρίτσου, κόρη του ποιητή, τις εκδόσεις "Κέδρος" και όσους συνέβαλαν στην έκδοση του έργου.

«Με τους εξαιρετικούς ερμηνευτές Ρίτα Αντωνοπούλου και Κώστα Θωμαΐδη να αποδίδουν υπέροχα τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου και του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι και το τόσο φυσικό και αβίαστο πάντρεμα με τη φωνή της μοναδικής Μαρίας Δημητριάδη στο "Χρόνο" είναι το δώρο του Θάνου Μικρούτσικου στο Κόμμα μας, όχι μόνο στα μέλη και στους φίλους του, αλλά σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που το τελευταίο μισό σχεδόν ολόκληρης της ζωής του κόμματός μας εμπνέονται, εμψυχώνονται, κατανοούν τον κόσμο και αγωνίζονται να τον αλλάξουν συντροφιά με τη μουσική και μέσα από τη μουσική του Θάνου. Είναι όμως δώρο, κυρίως στις νεότερες γενιές, στα μέλη, στους φίλους της ΚΝΕ, στα παιδιά των λαϊκών εργατικών οικογενειών που επικροτούν τον σκοπό που από το ξεκίνημά σου όρισες για την τέχνη σου Θάνο: Να μην εξαντλείται σε θρηνωδίες για τη βάρβαρη πραγματικότητα, αλλά να αποκαλύπτει τις αιτίες της, να βοηθά τους ανθρώπους να επενεργήσουν σε αυτήν την πραγματικότητα για να την ανατρέψουν, να την εξανθρωπίσουν. Γιατί πρόκειται για έργο που εξέφρασε την ουσία, όχι μόνο μιας συγκεκριμένης αυστηρά περιόδου, αλλά ολόκληρης της ιστορικής εποχής μας. Και γι΄ αυτό, όπως και όλα τα μεγάλα καλλιτεχνικά έργα που πέτυχαν αντίστοιχους στόχους, αποτελεί πραγματικό μνημείο δόξας γι΄ αυτούς που το ενέπνευσαν παλεύοντας να κάνουν πραγματικότητα τον πιο προωθημένο στόχο της ανθρωπότητας» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Η μουσική, πρώτα-πρώτα, και η ποίηση είναι οι δύο διαστάσεις της ζωής μου, ανέφερε ο Θάνος Μικρούτσικος, ο οποίος πραγματοποίησε καταρχήν μια αναδρομή στην πορεία του στη μουσική, στα ακούσματα και στις επιρροές που δέχθηκε από πολύ νεαρή ηλικία, αλλά και στην καθοριστική για την τέχνη του συνάντησή του με τον Γιάννη Ρίτσο και το ποιητικό του έργο.

Είπε ότι η αρχή της μελοποίησης της "Καντάτας" και της "Σπουδής" έγινε το καλοκαίρι του 1975 με τον ίδιο να ενώνει δύο «μουσικούς κόσμους» εκείνον της σύγχρονης μουσικής και του τραγουδιού με «την μοναδική ως ιέρεια αρχαίας τραγωδίας» Μαρία Δημητριάδη.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην ίδια κατεύθυνση, ένωσης «δύο κόσμων» είχαν προηγηθεί οι "Όρνιθες" του Μ. Χατζιδάκι, το "'Αξιον Εστί" του Μ. Θεοδωράκη και ο "Μπολιβάρ" του Ν. Μαμαγκάκη.

Είπε ότι ο Βλ. Μαγιακόφσκι εξέφρασε με την μεγάλη τέχνη του την «πιο δημιουργική και απελευθερωτική δεκαετία που γνώρισε ποτέ ο κόσμος στα περίπου 6000 χρόνια ταξικών κοινωνιών: Την δεκαετία του 1920 στην ΕΣΣΔ».

Ο δίσκος εκδόθηκε το 1976 και ακολούθησαν δύο παραστάσεις στο Σπόρτινγκ στην Αθήνα και στη συνέχεια το 1981 στην Λαϊκή Όπερα του Βερολίνου, το 1982 στη Βιέννη και το 1983 στην Όπερα της Γλασκόβης.

Ο κ. Μικρούτσικος μίλησε για την εξαιρετική τιμή που του έκανε το ΚΚΕ να τον καλέσει για τρεις συναυλίες με τα έργα αυτά, ενώ επισήμανε τη σημασία των ομιλιών του Δ. Κουτσούμπα για το σύνολο του έργου του. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο ΚΚΕ για την ψυχική ανάταση που έλαβε, αλλά και γιατί το ΚΚΕ «είναι το μόνο κόμμα που δεν δημιουργεί ψευδαισθήσεις ότι στο βάρβαρο καπιταλισμό, ειδικά σήμερα, μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα». «Εγώ είμαι οριστικά μαζί με το ΚΚΕ και έχω ένα καθήκον, όπως και άλλοι: Να προσπαθήσουμε με τα γραπτά μας, με τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, με την τέχνη μας να ξανακάνουμε γοητευτική την εικόνα του κόσμου που θέλουμε τελικά να πάμε, σε μια κοινωνία που ο άνθρωπος θα αυτοπραγματωθεί. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές που έρχονται. Δεν θέλουμε ένα πλανήτη βάρβαρο, ένα πλανήτη έρημο. Θέλουμε μια κοινωνία που ο ψαράς θα γράφει ποιήματα και ο ποιητής θα ψαρεύει» υπογράμμισε.

Ο κ. Μικρούτσικος εξήρε τη συμβολή όλων των συντελεστών της έκδοσης, και των ερμηνευτών Ρίτας Αντωνοπούλου και Κώστα Θωμαΐδη.

Η συλλεκτική έκδοση περιλαμβάνει κείμενα του Θάνου Μικρούτσικου για την "Καντάτα" και για την "Σπουδή", στοιχεία από το έργο των Γ. Ρίτσου και Βλ. Μαγιακόφσκι, κριτικές του ελληνικού και ξένου Τύπου για το έργο του Θ. Μικρούτσικου και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
 
Κορινθία: Η ανασκαφική αξίνα έφερε στο φως την Αρχαία Τενέα
Οικιστικά κατάλοιπα της αρχαίας Τενέας εντοπίστηκαν πρώτη φορά στο Χιλιομόδι Κορινθίας, στο πλαίσιο του...
13.11.2018, 15:00
Ο Ένιο Μορικόνε διαψεύδει ότι αποκάλεσε τον Κουέντιν Ταραντίνο «κρετίνο»
Ο συνθέτης Ένιο Μορικόνε εξέδωσε δήλωση προς την εφημερίδα «The Independent» λέγοντας ότι ποτέ δεν αποκάλεσε...
13.11.2018, 09:20
Πέθανε ο Σταν Λι, ο πατέρας των ηρώων της Marvel
Ανάμεσα στα δημιουργήματά του βρίσκονται ο Σπάιντερμαν, ο Άιρον Μαν, ο Χαλκ, οι X-Men και οι Εκδικητές...
12.11.2018, 21:15
Αυξήθηκαν κατά 4,6% οι επισκέπτες στα ελληνικά μουσεία τον Ιούλιο
Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, στους αρχαιολογικούς χώρους παρατηρήθηκε τον Ιούλιο αύξηση των επισκεπτών κατά...
12.11.2018, 13:40
Η πρώτη αναπηρική καρέκλα του Χόκινγκ πωλήθηκε για 387.000 δολάρια
Για 387.000 δολάρια πωλήθηκε η αναπηρική καρέκλα του αστροφυσικού Στίβεν Χόκινγκ σε δημοπρασία στο Λονδίνο...
12.11.2018, 12:46
«Έσβησε» η «φωνή του HAL» στην Οδύσσεια του Διαστήματος του Κιούμπρικ
Η είδηση για το θάνατο του Ρέιν ανακοινώθηκε από τα στελέχη του Φεστιβάλ Στράτφορντ - την καναδική εταιρεία...
12.11.2018, 11:08
Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών στην Κύπρο θέλει ο Ντε Νίρο- Συναντήσεις με φορείς
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, την Τρίτη στελέχη της παγκοσμίου φήμης αμερικανικής εταιρείας διοργάνωσης φεστιβάλ...
12.11.2018, 09:27
Καρικατούρες της κυβέρνησης Τραμπ από τον Τζιμ Κάρεϊ (Vid)
Διάσημος από τις κωμωδίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του...
12.11.2018, 09:27
Η Πράγα σχεδιάζει να επιστρέψει την τσεχική υπηκοότητα στον Κούντερα
Ο 89 ετών σήμερα Κούντερα είχε εγκαταλείψει τη χώρα του και εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1975.
12.11.2018, 09:13
Αίγυπτος: Μουμιοποιημένες γάτες ανακαλύφθηκαν μέσα σε σύμπλεγμα πυραμίδων
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μουμιοποιημένες γάτες και σκαθάρια σε πρόσφατα ανακαλυφθέντες τάφους, κοντά στο...
12.11.2018, 08:37

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 35  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.