ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ


Βρετανία: Χωρίς πολιτική παρέμβαση οι αποφάσεις για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Σε γραπτή δήλωσή του προς το ΣΚΑΪ εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αναφέρει, με αφορμή επιστολή της Λυδίας Κονιόρδου, ότι οι αποφάσεις για τη διαχείριση των Γλυπτών του Παρθενώνα αφορούν τους διοικούντες του Μουσείου και όχι τη βρετανική κυβέρνηση.

 
Οι αποφάσεις για τη διαχείριση των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου δεν είναι αποφάσεις που αφορούν τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά τους διοικούντες το Μουσείο, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του προς το ΣΚΑΪ εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Η δήλωση έγινε με αφορμή την επιστολή της Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου προς τον Βρετανό ομόλογό της, με την οποία ζητά επισήμως την επανεκκίνηση του διαλόγου για την επανένωση των Γλυπτών.

Πληροφορίες του ΣΚΑΪ αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι στο βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού έχουν λάβει και επεξεργάζονται την επιστολή της κ. Κονιόρδου, με μια επίσημη απάντηση να αναμένεται σύντομα.

Προϊδεάζοντας, ωστόσο, για το περιεχόμενο αυτής της απάντησης, ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε στη δήλωσή του: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Μπορεί κανείς να τα βλέπει χωρίς χρέωση και τα επισκέπτονται άνθρωποι από όλο τον κόσμο. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα τους λαμβάνονται από τους διοικούντες το Βρετανικό Μουσείο, χωρίς πολιτική παρέμβαση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, η υπουργός στην επιστολή της «προβάλλει την αναγκαιότητα εντατικοποίησης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, με έμφαση στις πολιτιστικές και ηθικές διαστάσεις του ζητήματος, σύμφωνα και με την πρόσφατη σύσταση της αρμόδιας για το θέμα διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO (ICPRCP). Περαιτέρω, προσκαλεί τη βρετανική πλευρά σε συνάντηση στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό».

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, εξάλλου, δήλωσε στο ΣΚΑΪ πως το ίδρυμα δεν έχει προσεγγιστεί απευθείας από την ελληνική κυβέρνηση για να συζητηθεί το θέμα.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε την πάγια θέση του λονδρέζικου μουσείου ότι τα εκθέματά του «αφηγούνται την ιστορία των πολιτιστικών επιτευγμάτων σε όλο τον κόσμο, από τη χαραυγή της ανθρώπινης ιστορίας εδώ και περισσότερο από δύο εκατομμύρια χρόνια, έως σήμερα».

Κατά την εκπρόσωπο του Βρετανικού Μουσείου, τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος αυτής της ιστορίας. «Είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο σε αυτή την αλληλένδετη παγκόσμια συλλογή. Είναι κομμάτι της παγκόσμιας κοινής κληρονομιάς και υπερβαίνουν τα πολιτικά σύνορα», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι διοικούντες το Μουσείο προχωρούν σε εκτενείς δανεισμούς εκθεμάτων σε όλο τον κόσμο.

Συνεχίζοντας στην επίσημη γραμμή του Βρετανικού Μουσείου, η εκπρόσωπός του σχολίασε ότι το Μουσείο Ακρόπολης επιτρέπει στους επισκέπτες να εκτιμούν τα Γλυπτά που εκτίθενται εκεί, «τα οποία είναι σχεδόν τα μισά από τα Γλυπτά που έχουν επιζήσει», με υπόβαθρο την αθηναϊκή ιστορία. Παράλληλα στο Λονδίνο τα Γλυπτά είναι μία σημαντική αποτύπωση του αρχαίου αθηναϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της παγκόσμιας ιστορίας.

«Οι διοικούντες το Βρετανικό Μουσείο πιστεύουν σθεναρά ότι υπάρχει ένα θετικό πλεονέκτημα και δημόσιο όφελος στο να είναι τα Γλυπτά μοιρασμένα μεταξύ δύο σπουδαίων μουσείων, με το καθένα να διηγείται συμπληρωματικές αλλά διαφορετικές ιστορίες», κατέληξε η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

Σημειώνεται ότι οι υποστηρικτές της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα τονίζουν μεταξύ των δικών τους επιχειρημάτων ότι η πλευρά του Βρετανικού Μουσείου αποφεύγει να απαντήσει στο διαρκές ερώτημα που άπτεται της ηθικής πλευράς του ζητήματος, γιατί δηλαδή δεν επιτρέπει την επανένωση των διασωθέντων τμημάτων ενός μοναδικού, ενιαίου έργου τέχνης.


 
«Πράσινο φως» και από Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων για επένδυση στο Ελληνικό
Ομόφωνα αποδεκτή έκανε σήμερα το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) -μια μέρα μετά την αντίστοιχη...
22.08.2019, 21:49
Νύχτες Πρεμιέρας:Αυτές είναι οι ταινίες μικρού μήκους που θα διαγωνιστούν
Στην τελική ευθεία για το επετειακό 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας...
22.08.2019, 20:51
Μενδώνη: Η απόφαση ΚΑΣ για Ελληνικό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα
Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βαδίζει σταθερά και δυναμικά στο δρόμο της ανάπτυξης, επιστρέφοντας στην...
22.08.2019, 19:53
Η 1η καρτ-ποστάλ στον κόσμο δεν είχε μεγάλη σχέση με τις σημερινές (pics)
Οι πρώτες επίσημες καρτ-ποστάλ στη Γερμανία
22.08.2019, 14:41
Συνέδριο Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και Βιβλιοθηκών-Ψηφιακή εποχή
Με το βλέμμα στραμμένο στην ψηφιακή εποχή το διεθνές συνέδριο Κοινοβουλευτικών Υπηρεσιών Έρευνας και...
21.08.2019, 14:11
Φεύγει ο Σπάιντερμαν από το κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel;
Ο ήρωας με τους ιστούς έχει εμφανιστεί στις ταινίες των Avengers χάρη σε συμφωνία ανάμεσα στην Marvel και...
21.08.2019, 13:07
Αψηφούν τη βαρύτητα τα γλυπτά του Μπέντζαμιν Σάιν
Με φόντο τον ουρανό της ερήμου Σονόρα, η αιθέρια μορφή αποδίδει τις λεπτομέρειες ενός γυναικείου προσώπου...
21.08.2019, 10:20
Μεξικό: Αρχιτεκτονική με πλαστικά μπουκάλια για πρόσοψη σχολείου
Το πρότζεκτ «Νέο Κύμα» του UMA θέλει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον έμπνευσης μέσα στο οποίο θα ανθήσουν τα...
21.08.2019, 10:16
Ο Κιάνου Ριβς επιστρέφει στο Matrix 4
Είναι πλέον επιβεβαιωμένο πως ο Κιάνου Ριβς θα επιστρέψει στη νέα ταινία Matrix,η οποία είναι η τέταρτη του...
21.08.2019, 09:13
H επένδυση του Ελληνικού επανέρχεται στο ΚΑΣ με τη νέα σύνθεσή του
Αναμένεται να συζητηθεί και στο ΚΣΝΜ την Πέμπτη
20.08.2019, 14:24

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 26  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.