Λεηλατούν τον πολιτισμό

Οι αρχαιολογικοί χώροι υπάγονται στο κράτος αλλά η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής και ο δρόμος είναι ανοιχτός για τους κυνηγούς θησαυρών. Εκφράζονται φόβοι ότι αρκετά πολύτιμα αντικείμενα του ευρωπαϊκού πολιτισμού έχουν χαθεί.

Η Βουλγαρία είναι ένα θησαυροφυλάκιο του πολιτισμού, γεμάτο με ρωμαϊκούς και ελληνικούς θησαυρούς ηλικίας ακόμη και εκατομμυρίων ετών. Ωστόσο, πολλά από τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου της Σόφιας δεν προορίζονταν για τις προθήκες. Ήταν προϊόντα λαθαρανασκαφών που επρόκειτο να πωληθούν για ξένους συλλέκτες.

Χρυσά αντικείμενα. Ήρθαν στο φως από λαθρανασκαφείς, οι οποίοι σχεδίαζαν να τα διοχετεύσουν στο εξωτερικό μέσω Τουρκίας. Όμως συνελήφθησαν στα σύνορα. Σε μια γκαλερί του Λονδίνου θα μπορούσαν να πωληθούν για 2 εκατομμύρια δολάρια.

\"\"Σε υπαίθριες αγορές, μπορεί κανείς να βρει ρωμαϊκά νομίσματα, έναντι λίγων ευρώ. Όμως για τις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος πρόκειται για μια ιδιαίτερα κερδοφόρο επιχείρηση.

Επικρατεί η διαφθορά και οι λαθρέμποροί μπορούν να εξαγοράσουν τους πάντες. Η νομοθεσία είναι πολύ χαλαρή και τα πρόστιμα είναι αστεία.

Το χωριό Ατσάρ είναι χτισμένο στη θέση ενός ρωμαϊκού αρχαιολογικού χώρου. Η περιοχή μαστίζεται από την ανεργία και πολλοί κάτοικοι συμπληρώνουν το εισόδημά τους, ψάχνοντας για θησαυρούς. Στα πιο πρόσφατα ευρήματα συγκαταλέγονται αρκετά ρωμαϊκά νομίσματα και δύο αγαλματίδια.

\"Φανταστείτε τα παιδιά μας να περπατούν ξυπόλυτα, ενώ κάτω από τα πόδια τους υπάρχει χρυσάφι...Εσείς δεν θα σκάβατε να το βρείτε;\" λέει ένας Βούλγαρος.

Όμως οι μπουλντόζες που χρησιμοποιούνται στις λαθρανασκαφές προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στους αρχαιολογικούς χώρους. Η πολιτιστική κληρονομιά της Βουλγαρίας χάνεται για να ταϊσει τους φτωχούς στη Βουλγαρία και για να θησαυρίσουν οι συλλέκτες στο εξωτερικό.

 

Οι ειδήσεις του BBC World μεταδίδονται στα ελληνικά από την Τηλεόραση του ΣΚΑΪ από Κυριακή έως Παρασκευή στις 18.35 και στις 21.35.




Πηγή: skai.gr