Τιτανικός: Εκστρατεία μουσείων για την απόκτηση ευρημάτων από το ναυάγιο

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός, Τζέιμς Κάμερον μαζί με τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ,( Ο ωκεανολόγος που εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού.) στηρίζουν την προσπάθεια βρετανικών μουσείων να αποκτήσουν μία συλλογή 5.500 αντικειμένων από το βυθισμένο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.

Στόχος της εκστρατείας που ανακοινώθηκε χθες Τρίτη είναι η συγκέντρωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά των εκεθμάτων από μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που τα περισυνέλεξε από το ναυάγιο.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας "Τιτανικός" του 1997 με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η συλλογή θα κατακερματιστεί και θα πωληθεί ιδιωτικά, επειδή η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

"Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν ρόλο να προστατεύσουν τη συλλογή προσφέρθηκαν να βοηθήσουν" είπε ο Κάμερον.

"Είναι ένα απίστευτο κομμάτι της ιστορίας, ένα μάθημα για την ανθρώπινη ύβρη. Αν πωληθεί σε ιδιωτικά χέρια, θα εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα. Θα είναι διασπασμένη και δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανασυσταθεί" σημείωσε ο Καναδός σκηνοθέτης.

Στα αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνεται ένα τμήμα του κύτους του πλοίου και ένας χάλκινος διάκοσμος από τη μεγάλη σκάλα. Ανασύρθηκαν από το ναυάγιο κατά τη διάρκεια επτά αποστολών εξερεύνησης βαθιάς θάλασσας μεταξύ 1987 και 2004.

Την προσφορά για την απόκτηση των αντικειμένων καταθέτουν τα Βασιλικά Μουσεία Γκρίνουιτς, τα Εθνικά Μουσεία Βόρειας Ιρλανδίας, το ίδρυμα Titanic Foundation Limited και το Ναυτικό Μουσείο Titanic στο Μπέλφαστ. Η Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία των ΗΠΑ θα διαθέσει 500.000 δολ για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του project.

Οι Τζέιμς Κάμερον και Ρόμπερτ Μπάλαρντ είναι επίτιμα μέλη της National Geographic Society - Εθνικής Γεωγραφικής Εταιρείας των ΗΠΑ.

Η εκστρατεία ανακοινώθηκε στο Titanic Belfast εκεί όπου σχεδιάστηκε, κατασκευάστηκε το υπερωκεάνιο, σύμφωνα με το Page Six.

Ο Μπάλαρντ, ο οποίος ανακάλυψε το ναυάγιο το 1985, δήλωσε ότι η εκστρατεία είναι η "μόνη βιώσιμη επιλογή για να διατηρηθεί η ακεραιότητα των αντικειμένων". Είπε ακόμη ότι η συλλογή "αξίζει να επιστρέψει εκεί απ΄ όπου ξεκίνησε το ταξίδι της".

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στο Βόρειο Ατλαντικό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

Πηγή: AMΠΕ