Άγνωστο σενάριο του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ανακαλύπτεται 60 χρόνια μετά

Στο φως της δημοσιότητας, έρχεται 60 χρόνια αργότερα, άγνωστο σενάριο του κορυφαίου σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κιούμπρικ, γνωστό για τα εμβληματικά έργα , « Κουρδιστό πορτοκάλι» και « Οδύσσεια του Διαστήματος» .

Το άγνωστο σενάριο φέρει τίτλο « Burning Secret» και ήρθε στα χέρια ενός καθηγητή Κινηματογράφου ο οποίος, το τελευταίο διάστημα, μελετούσε το ύστερο έργο του διάσημου σκηνοθέτη.

Το « Burning Secret» γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 50 και ο λόγος που μάλλον έμεινε…. στο συρτάρι του σκηνοθέτη θεωρείται πως είναι το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, για τα μέτρα της εποχής, σενάριο,  το οποίο και δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτό από την τότε κινηματογραφική  βιομηχανία.


Αξίζει να αναφερθεί εξάλλου ότι αν και γραμμένο περίπου 40 χρόνια πριν τον θάνατο του Κιούμπρικ, μελετητές επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα φανταστικό έργο που φέρει κοινά χαρακτηριστικά με αυτά των ύστερων κινηματογραφικών του ταινιών.



Ειδικότερα, το σενάριο, ήρθε στην κατοχή του καθηγητή Αμπραμς, επικεφαλής ερευνών στην σχολή Δημιουργικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βόρειας Ουαλίας κατά την περίοδο μελετών του πάνω στο – κλασικό για την νεότερη κινηματογραφική περίοδο πλέον- «κύκνειο άσμα» του δημιουργού, «Μάτια ερμητικά κλειστά».

Όπως αναφέρει μάλιστα ο Αμπραμς , αντίγραφο του σεναρίου, παραδόθηκε σε αυτόν από γιο στενού συνεργάτη του σκηνοθέτη.

Ο Καθηγητής κινηματογράφου, υπογραμμίζει ότι το σενάριο βρίθει αυτοβιογραφικών στοιχείων του σκηνοθέτη.

Το «Burning Secret» βασίστηκε στην νουβέλα της Αυστριακής συγγραφέα, Stefan Zweig. 

Μιλά για την ιστορία ενός γοητευτικού ασφαλιστή που αποφασίζει να κάνει φίλο του ένα 10χρονο αγόρι, προκειμένου να πλησιάσει την μητέρα του παιδιού, η οποία και τον ελκύει ερωτικά. 

« Θα μπορούσα να υποστηρίξω με βεβαιότητα ότι στο «Burning Secret» μπορούμε να εντοπίσουμε στοιχεία ήδη γνωστά από άλλα διάσημα πια έργα του Κιούμπρικ, όπως τα «Λολίτα», « Η λάμψη» και « Μάτια ερμητικά κλειστά». 

Δηλώνει ο καθηγητής, o οποίος προσθέτει παράλληλα ότι η βιεννέζικη νουβέλα μετουσιώνεται σε μια ιστορία που περιλαμβάνει κάθε ελευθεριάζουσα πτυχή του σύγχρονου αμερικανικού τρόπου ζωής.

Ο Στάνλει Κιούμπρικ Γεννήθηκε το 1928 και υπήρξε ένας μάλλον κακός μαθητής.

Εφηβος ανακαλύπτει το πάθος του για την φωτογραφία και σε ηλικία 17 χρονών ξεκινά να μαθητεύει στο περιοδικό « Look».


Η πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο έρχεται μέσω ενός μικρού μήκους φίλμ για την ζωή ενός Μποξέρ το 1951.

Η μεγάλη του επιτυχία ήρθε έξι χρόνια αργότερα με το αντιπολεμικό φίλμ «Paths of Glory» στο οποίο και πρωταγωνίστησε ο Kirk Douglas.

Αν και Αμερικανός, έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του στην Βρετανία όπου και απεβίωσε το 1999, λίγο πριν το « Μάτια ερμητικά κλειστά» βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες.


 ΠΗΓΗ: BBC
Πηγή: BBC-SKAI.GR