Κλείσιμο

Νέα έκδοση για το έργο της ΕΜΝΕ: Όψεις της Επανάστασης του 1821

Η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού σας καλεί στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαρτίου 2018, στις 8:00 μ.μ., στα γραφεία της ΕΜΝΕ- περ. Μνήμων (Ζωσίμου 11) με αφορμή την έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου: Όψεις της Επανάστασης του 1821.

Η έκδοση του τόμου ανταποκρίνεται στην ανάγκη τόνωσης του επιστημονικού ενδιαφέροντος για τις σπουδές του ?21 και φιλοδοξεί να τις ενισχύσει εν όψει και της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης.

Για το βιβλίο θα συζητήσουν οι: Κώστας Λάππας, Τριαντάφυλλος Σκλαβενίτης και Βαγγέλης Σαράφης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Χρήστος Λούκος. Μετά τη συζήτηση, θα καλωσορίσουμε τη νέα έκδοση με ένα ποτήρι κρασί.

Λίγα λόγια για τις Όψεις της Επανάστασης του 1821

Το 2015 η Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού διοργάνωσε το συνέδριο «Όψεις της Επανάστασης του 1821», στο οποίο αναδείχθηκαν νέες προβληματικές καθώς και προσεγγίσεις βασισμένες σε αχρησιμοποίητες σήμερα τεκμηριωτικές πηγές.

Η συγκομιδή συνεδρίου που εκδίδεται στον τόμο των πρακτικών, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μία άγνωστη εξέγερση στη Σαμοθράκη, ποια ήταν τα κίνητρα των Κρητών οπλαρχηγών για να αποφασίσουν την εξέγερση, μία εσκεμμένη παράλειψη στην Ιστορία του Φιλήμονα για την άλωση της Τριπολιτσάς, τι σημαίνει να είσαι πειρατής, οπλαρχηγός ή διανοούμενος το ’21, ποιες οι νέες σχέσεις εξουσίας που διαμορφώνονται, ποιοι κατοικούν το Μεσολόγγι κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του, πως περιγράφει ο ίδιος ο Τούρκος διοικητής του φρουρίου της Πάτρας την άμυνά του κατά των επαναστατών, ποια η φύση του σχηματιζόμενου από τους επαναστάτες κρατικού μορφώματος, τι έκανε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός όταν βρέθηκε για ενάμιση περίπου χρόνο αποκλεισμένος στην Αγκώνα, ποιες οι οικογενειακές και ερωτικές σχέσεις των επαναστατών, καθώς και οι σεξουαλικές τους πρακτικές, με ποια σημασία χρησιμοποιείται από τους εξεγερμένους η λέξη «Επανάσταση», πως αυτή ωθεί κάποιους στον γερμανόφωνο χώρο σε απόπειρες να γραφεί μια ιστορία των νεοελληνικών γραμμάτων.

Με την έκδοση του τόμου η ΕΜΝΕ φιλοδοξεί να παρέμβει στη συζήτηση για το ΄21 με όρους επιστημονικούς και στην κατεύθυνση της ανανέωσης του σχετικού επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Την επιμέλεια του τόμου είχαν οι Δημήτρης Δημητρόπουλος, Χρηστος Λούκος και Παναγιώτης Μιχαηλάρης. Στον τόμο περιλαμβάνονται κείμενα των: Δημήτρη Δημητρόπουλου, Αντώνη Διακάκη, Ειρήνης Καλογεροπούλου, Γιάνη Κοκκώνα, Γιώργου Κουτζακιώτη, Ελένης Κωβαίου, Χρήστου Λούκου, Σοφίας Ματθαίου, Παναγιώτη Μιχαηλάρη, Διονύση Μοσχόπουλου, Βάλλιας Ράπτη, Γιάννη Σπυρόπουλου, Αλεξάνδρας Σφοίνη, Διονύση Τζάκη.

http://www.emne-mnimon.gr/




Πηγή: skai.gr