Έκθεση Προφανές+ από το ΒΟΟΖΕ και τις Maria Nikolaidou - Maria X Demas [2Μ]

Το ΒΟΟΖΕ και οι Maria Nikolaidou & Maria X Demas [2Μ] σας προσκαλούν στην έκθεση με τίτλο"Προφανές +".

Η έκθεση ξεκινά την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 20:00

Μία συνεργατική έκθεση με τα δύο ‘Μ’, πέραν του προφανούς.

Τα 2Μ, Μαρία Δήμα και Μαρία Νικολαΐδου, δύο ανήσυχα πνεύματα, παρουσιάζουν ένα εικαστικό και διαδραστικό concept με τίτλο "Προφανές + ". Δυο Μαρίες με σκοπιμότητες ετερόκλητες.
Μέσα από εφαρμοσμένη διαδραστική έκφραση καλύπτουν σε τρεις ενότητες την ανθρώπινη επικοινωνία πέρα από το προφανές.




Τρεις ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1. Παρειδωλία: ένα παιχνίδι των μηχανισμών της οπτικής αντίληψης.
:OVERVIEW ikon - Φωτογραφία
Πρόσωπα πέρα από τα πρόσωπα, φάτσες κρυμμένες μέσα σε καθημερινά αντικείμενα, φυσιογνωμίες, εκφράσεις, συναισθήματα που δεν υπάρχουν καν αλλά εμείς τα αντιλαμβανόμαστε. Μια συνοφρυωμένη πέτρα, ένα χαμογελαστό σύννεφο, ένας cool κάδος απορριμμάτων. Παρειδωλία είναι η ιδιότητα-δυνατότητα-ανάγκη του εγκεφάλου να διακρίνει μοτίβα ανάμεσα σε πολύπλοκα, αμφιλεγόμενα οπτικά ερεθίσματα. Την έχουμε όλοι μας; Ναι. Τη συνειδητοποιούμε όλοι μας; Όχι. Τολμούμε να την επικοινωνήσουμε; Τολμούμε γενικά να επικοινωνήσουμε το διαφορετικό; Τολμώ να πω ‘ναι’.
#pareidolia #iseefaces

2. Νύσταγκραμ: κλείνω τα μάτια, αφήνομαι, με παρακολουθείς.
:COOPERATIVA – Σκίτσο
Άνθρωποι παραδομένοι στην ανάγκη μιας ανάπαυλας μέσα στην κουραστική καθημερινότητα. Με ένα ή με χίλια πράγματα στο μυαλό τους, ηθελημένα ή αθέλητα, για μια στιγμή ή για μια διαδρομή με το μετρό, κλείνουν τα μάτια κόβοντας την οπτική επαφή με τον έξω κόσμο. Ταυτόχρονα όμως παραδίνονται σε ανενόχλητη, συμπονετική, αδιάφορη, χιουμοριστική ή και ειρωνική παρατήρηση από τους γύρω τους, οι οποίοι μπορούν να διαβάσουν στα πρόσωπά τους ιστορίες ολόκληρες.
Κοιμήσου. Όποιος κι αν έχεις επιλέξει να είσαι, ό,τι κι αν είσαι, όπου κι αν είσαι. Η στιγμή της άφεσης στον πραγματικό εαυτό, μακριά και πέρα από κάθε ετικέτα. Το υλικό σώμα κατά την άφεση μαρτυρά σημάδια αυτού που ορίζεις ως ζωή. Χωρίς κριτική. Η χαραμάδα του χρόνου όπου η βαρύτητα των βλεφάρων είναι ακατανίκητη. Δοκίμιο θανάτου ή περισυλλογή με τον πραγματικό εαυτό;
#νύσταγκραμ

3. Ανεκμαρτύρητη: αφέσου, δημιούργησε τη διήγησή σου, χωρίς αποδείξεις
:BASEgallery – Διαδραστική έκθεση
Αναλωνόμαστε, επειδή μπορούμε, στο να καταγράφουμε τα πάντα, να τα ‘μοιραζόμαστε’ όλα. Ίσως και περισσότερο από όσο μας απασχολεί να τα ζήσουμε στην πληρότητά τους, με όλες μας τις αισθήσεις, με την προσοχή μας εστιασμένη. Η φωτογραφία, το βίντεο, το like, συχνά υποβαθμίζουν τη δυνατότητά μας να νοιώσουμε, να επικοινωνήσουμε.
Η ‘ανεκμαρτύρητη’ κάμαρα σε προ(σ)καλεί να αποσυνδεθείς για 10 λεπτά, και να επιστρέψεις με μόνο πειστήριο για το τι έζησες αυτό που μπορείς να διηγηθείς.
Κυλιόμενες δράσεις, ενδεικτικά καλλιτεχνικές, μουσικές ή και ανυπόστατες, αόριστες, αφηρημένες. Το καλλιτέχνημα – το εν δυνάμει καλλιτέχνημα – κρύβεται μέσα στη χειρονομία του θεατή/συμμετέχοντα που εγκαταλείπει τις αισθήσεις του (ένα σετ αισθήσεων είναι και αυτό) προσωρινά και απορροφά μία κατάσταση αναίσθητος. 10 λεπτά. 600 δευτερόλεπτα. Η κάμαρα είναι σε υπόγειο. Μπορεί να αφιερώσει κανείς τα 200 δευτερόλεπτα του προσωπικού του πειράματος στην κάθοδο στα σκαλοπάτια? μπορεί να γίνουν τα πιο συναρπαστικά σκαλοπάτια που κατέβηκε ποτέ κανείς. Το κινητό είναι πίσω, αναμένει μέσα στο κασελάκι την επανασύνδεση, την ανάκτηση των αισθήσεων, την επαναδραστηριοποίηση.

Το πείραμα είναι ατομικό. Στο μέγιστο ως 12 θεατές μπορούν να συρθούν στην κάμαρα. Ανασύρονται και ανταμείβονται με τις συσκευές τους. Ο ψηφιακός ομφάλιος λώρος ξανασυνδέεται. Αλλά η ζημιά συνέβη.
#ανεκμαρτύρητη

*******

Bio Maria Nikolaidou
Ανεπανόρθωτα μπολιασμένη με το μικρόβιο της δημιουργικότητας που την έχει οδηγήσει σε μικρές και μεγάλες φωτογραφικές και συγγραφικές περιπέτειες, τα τελευταία χρόνια η Μαρία Νικολαΐδου ανέπτυξε και το σύνδρομο να βλέπει το πρόσωπο που δείχνουν χωρίς να το θέλουν διάφορα αντικείμενα που συναντά στην καθημερινότητά της.
Με μόνο εξοπλισμό την παρατηρητικότητά της και το φακό του κινητού της, έχει ήδη σχηματίσει μια συλλογή από περισσότερες από 1300 φωτογραφίες, ένα μικρό δείγμα της οποίας παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση.
e-mail: nikmaria@gmail.com FB: www.facebook.com/egweimaiauto
INSTAGRAM: @marleneseventyfive & @madame_frikaro & @nysta_gram

*******

Bio Maria X Demas
Η Μαρία Δήμα γοητεύεται από τα ανθρώπινα σώματα όταν βρίσκονται στην ανεμελιά του ύπνου. Όπως η Μαρία Νικολαΐδου με τα πρόσωπά της, η Μαρία Δήμα κοιτά λίγο πέρα από το προφανές, και βλέπει κάτι παραπάνω σε αυτούς τους ανθρώπους.
Σε αυτή τους τη λήθη αντικρύζει την κατά τα άλλα εξουδετερωμένη τους αθωότητα και τη χάρη, η οποία ένεκα προγραμματισμού και χρόνου (ή μάλλον ελλείψει του) παραμένει καταπιεσμένη και πολύ σπάνια φανερώνεται. Απόφοιτος της σχολής Τέχνης, Σχεδίου και Μέσων επικοινωνίας του Πόρτσμουθ, μεταπτυχιακό στην διατριβή της με κορμό στην φιλοσοφία, έχει παλινοστήσει τα τελευταία 10 χρόνια στην Κεφαλονιά. Είναι του ’77 φρούτο...
e-mail: mariaxdemas@yahoo.co.uk FB: www.facebook.com/maria.x.demas
Πηγή: skai.gr