Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Η ελληνική ιστορία από το 1967 ως και το 2000

Ο ΣΚΑΪ 100,3 στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών εκπομπών του «Γνωρίζοντας την ιστορία μας», στις 10 το πρωί κάθε Κυριακής, παρουσιάζει σειρά εκπομπών για την ελληνική ιστορία από το 1967 ως και το 2000.

Εξετάζουμε την επώδυνη περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών και τίθενται σημαντικά ερωτήματα. Τι εκπροσώπησε στην ελληνική ιστορία; Πώς την επηρέασε; Τι συνέπειες έχει ως τις μέρες μας; Πώς ήρθε η κυπριακή τραγωδία το 1974;

Κατόπιν, συζητείται η Μεταπολίτευση του 1974-1975, οι μεγάλες προκλήσεις τόσο στο εσωτερικό (ο κίνδυνος επανόδου της χούντας) όσο και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα η εξελισσόμενη μεγάλη κρίση με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Επισημαίνεται η μεγάλη επιτυχία της χώρας να επιτύχει τη μετάβαση στη δημοκρατία με τρόπο ταχύ, αποτελεσματικό και αναίμακτο, με κορύφωση την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος του 1975 που ισχύει και σήμερα και την εδραίωση της δημοκρατίας. Η εξέλιξη αυτή συνοδεύθηκε γρήγορα από την ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη, καθώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβλεπε την εδραίωση της καινούριας δημοκρατίας ως άρρηκτα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Κατά την εξέταση της δεκαετίας του 1980, αναλύουμε την εσωτερική πολιτική σκηνή, την καθοριστική επίδραση του Ανδρέα Παπανδρέου, τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις. Αυτή ήταν μια περίοδος κατά την οποία επιτεύχθηκε μια νέα συναίνεση για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο, αλλά κατέληξε σε μια μακρά πολιτική και οικονομική κρίση ακριβώς στα χρόνια (1989-1990) που έληγε ο Ψυχρός Πόλεμος.

Στην επόμενη περίοδο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχείρησε να επαναφέρει τη χώρα στη συνετή οικονομική διακυβέρνηση και να διασφαλίσει την πλήρη συμμετοχή της στην νέα Ευρωπαϊκή Ένωση που ιδρύθηκε με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αλλά κλήθηκε να διαχειριστεί και την μεγάλη αναστάτωση που έφερε στα Βαλκάνια η λήξη του Ψυχρού Πολέμου και η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Η οικονομική σταθεροποίηση συνεχίστηκε και με τις νέες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993, ενώ ο Κώστας Σημίτης επέβλεψε την ένταξη της χώρας στη ζώνη του Ευρώ.
Τέλος, εξετάζεται η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή μετά το 2004.

Η συζήτηση επισημαίνει τις μεγάλες προόδους που έκανε η Ελλάδα μετά το 1974 σε πολλά επίπεδα, την ποιότητα της δημοκρατίας, το βιοτικό επίπεδο, τη συμμετοχή της στις μεγάλες διεθνείς συσσωματώσεις.
Εξετάζει την εξέλιξη της σχέσης με τη Δύση και τις ΗΠΑ, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της θέσης της χώρας στα Βαλκάνια.
Θέτει τα ερωτήματα που αφορούν την πορεία της οικονομίας και το κατά πόσον η σημερινή κρίση οφείλεται σε αδυναμίες εκείνης της περιόδου.

Είναι μια προσπάθεια να συζητηθεί η πιο πρόσφατη περίοδος της ιστορίας μας, με νηφαλιότητα, επιστημονική αξιοπιστία, αλλά και κριτικό πνεύμα.

Επιστημονική επιμέλεια: Ευάνθης Χατζηβασιλείου
Παρουσίαση: Άρης Πορτοσάλτε


Πηγή: skai.gr