Η Δήμητρα Γαλάνη στο Μέγαρο Μουσικής, σε μια μουσική σύζευξη Ανατολής-Δύσης

«Όταν άρχισαν να μας κοπανάνε απ΄ έξω “είστε τεμπέληδες, είστε κλέφτες” κλπ, ένιωσα την ανάγκη να πω: μην βαράτε έτσι παιδιά, δεν είμαστε μόνο τράπεζες. Οι Έλληνες είμαστε άνθρωποι που -ακόμα και αυτοί που δεν σκαμπάζουν από κλασική μουσική- όταν παίξει μπροστά τους μια ορχήστρα συμφωνική ή μουσική τζαζ, μπορεί να κλάψουν από συγκίνηση, όταν η μουσική μεταφέρει την αλήθεια της».

Η Δήμητρα Γαλάνη υπερασπίστηκε ακόμα μια φορά, σήμερα, δημόσια, με πάθος και απόλυτη ειλικρίνεια, το κίνητρό της να θελήσει να ξαναθυμήσει στο εξωτερικό «το στίγμα του πολιτισμού της πατρίδας μου, τα χρόνια της παρεξήγησης με την Ελλάδα».

Από το δικό της μετερίζι, στο οποίο βρίσκεται εδώ και πενήντα χρόνια, από τη μουσική και τους μεγάλους δασκάλους της συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς. Το επιχειρεί τα τελευταία χρόνια σε ένα σχέδιο διαρκείας, σαν τραγουδίστρια στο συγκρότημα Chronos Project, με μουσικούς, που με τις ενορχηστρώσεις τους αναδεικνύουν μοναδικά τις επιρροές της ελληνικής μουσικής, από την Ανατολή και τη Δύση. Συμπράττουν με τους Τακίμ, στην πολυαναμενόμενη συναυλία τους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 30 Ιανουαρίου.

Αυτή η μουσική σύμπραξη έρχεται να αναδείξει την οικουμενικότητα και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα της μουσικής του Ελληνισμού, η οποία ταξίδεψε από την Πόλη και τη Σμύρνη, μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, σμιλεύτηκε, επηρέασε και επηρεάστηκε και παραμένει έως σήμερα ολοζώντανη.

Ένα ελληνικό μουσικό πανόραμα, με τραγούδια των Τσιτσάνη, Χατζιδάκι, Πάνου, Πλάτωνος, Σκαλκώτα, Μάντζαρου, μπλεγμένα με συνθέσεις Ρωμιών της Πόλης, σκοπούς από τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία και πολλά άλλα ακόμα.

«Η συναυλία έχει να κάνει με την εμμονή μου να “παντρέψω” την Ανατολή με τη Δύση» είπε σήμερα η Δήμητρα Γαλάνη, πλαισιωμένη από τους συνεργάτες της. Η ίδια και οι μουσικοί, μόλις είχαν επιστρέψει από μια επιτυχημένη συναυλία τους στο Τελ Αβίβ, που έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής.

Τι απαντά η γνωστή ερμηνεύτρια σε όσους της λένε ότι η ένωση της Ανατολής με Δύσης που εκπροσωπείται στην Ελλάδα, δεν είναι άλλο από κλισέ; «Ίσως αυτοί δεν το έχουν κάνει καλά. Αν γίνει σωστά, αν έχει την ψυχή που πρέπει, τότε δεν θα είναι κλισέ. Αυτή η συνάντηση Ανατολής- Δύσης, όποτε έγινε με αρμονία και ισορροπία, μόνο φως δημιουργικό παρήγαγε, φως που έμεινε στην ιστορία της μουσικής, αλλά και στην ελληνική ζωγραφική».

Το Chronos Project έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε επιλεγμένους χώρους και θέατρα της Ελλάδας, με vocalist τη Δήμητρα Γαλάνη. Αποτελείται από τους Χρήστο Ραφαηλίδη (βιμπράφωνο), Πέτρο Κλαμπάνη (κοντραμπάσο), Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο), Σπύρο Μάνεση (πιάνο).

Οι Τακίμ έχουν ρεπερτόριο με στοιχεία από την κοινή παράδοση της Ελλάδας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αποτελούνται από τους μουσικούς, Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο), Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι, λαούτο, φωνητικά),Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Κώστα Μερετάκη (κρουστά, φωνητικά),Γιάννη Πλαγιαννάκο (κοντραμπάσο).

Πηγή: skai.gr