Τα λαστιχένια κορμιά των Pilobolus στο Μέγαρο

Μετά από τις sold out εμφανίσεις τους στο Ηρώδειο το 2003 και στο θέατρο Badminton το 2007, oι Pilobolus, ένα από τα διασημότερα νεοϋρκέζικα συγκροτήματα σύγχρονου χορού, έρχονται και πάλι στην Αθήνα, αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσουν από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου την πρωτοποριακή παράσταση «Shadowland» που έχει καθηλώσει περισσότερους από 800.000 θεατές σε όλο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο θέαμα που φέρει την υπογραφή του πολυτάλαντου Στήβεν Μπανκς (επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας της ευρηματικής σειράς κινουμένων σχεδίων «Μπομπ ο Σφουγγαράκης») και του φημισμένου Αμερικανού συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Ντέιβιντ Πόε, ο οποίος έγραψε και την πρωτότυπη μουσική της παράστασης.

Η «Shadowland» είναι ένα ονειρικό ταξίδι γεμάτο συγκινήσεις, μια ποιητική απεικόνιση της ιστορίας ενός νεαρού κοριτσιού και της διαδρομής του σε ένα φανταστικό κόσμο που ξεχειλίζει από πλούσια συναισθήματα. Με τη χάρη του χορού και την ρευστότητα του ονείρου, οι Pilobolous διηγούνται με μοναδικό τρόπο μια ιστορία έντονα δραματική όσο και κωμική μέσα από την παράξενη και θαυμάσια δύναμη του σκοταδιού.

«Με μαγεύει ο τρόπος που οι χορευτές «αφηγούνται» την ιστορία. Ο τρόπος που κινούμαστε στη σκηνή» παραδέχεται η πρωταγωνίστρια της παράστασης Χέδερ Φαβρέτο. «Εμείς χειριζόμαστε και μετακινούμε τα σκηνικά, ανοιγοκλείνουμε τα φώτα και ανεβοκατεβάζουμε τις οθόνες για να εικονογραφίσουμε την ιστορία. Όλα μπροστά στα μάτια των θεατών! Αυτή η αποδόμηση της πίσω πλευράς της σκηνής που συνήθως είναι αθέατη με ενθουσιάζει, γιατί ενώ το κοινό βλέπει τα πάντα, εξακολουθεί να είναι μια μυσταγωγία!».

Η Φαβρέτο ερμηνεύει τον βασικό ρόλο της παράστασης το «κορίτσι-σκυλί»». «Πολύ συχνά ο ρόλος αυτός συγκρίνεται με αυτόν της «Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων». Η δική μου «Αλίκη» είναι μια αξιολάτρευτη έφηβη που προσπαθεί να ανακαλύψει τη γυναίκα που θέλει να γίνει. Είναι τόσο περιπετειώδης, όσο και ευάλωτη στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού προς την ενηλικίωση. Είμαι ευτυχής που μπόρεσα να δώσω πνοή σε αυτόν τον χαρακτήρα και ελπίζω να αγγίξει και την δική καρδιά όλων των θεατών στην παράσταση, όπως αγγίζει τη δική μου κάθε βράδυ» σχολιάζει.

Στην παράσταση συνδυάζεται το περίφημο χορευτικό στιλ των Pilobolus, που απαιτεί πολλή ενέργεια, γρήγορη και καινοτόμα χρήση των νέων τεχνολογιών με μια σειρά από προβολές και χορογραφίες που αξιοποιούν στο μέγιστο το φως και το σκοτάδι.

Με απαράμιλλη δεξιοτεχνία, τα λαστιχένια κορμιά των Pilobolus ξαφνιάζουν και ανατρέπουν όλα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιώντας πολυμέσα και πολλαπλές κινούμενες οθόνες, οι Pilobolus εμπνέονται από το θέατρο σκιών και το συγχωνεύουν με τις ποιητικές τους χορογραφίες. Οι χορευτές, ζωντανά πίσω από την οθόνη, μεταμορφώνονται σε μυθικά πλάσματα και σε ζώα της ζούγκλας, σχηματίζουν ένα μυστηριώδες γιγαντιαίο κεφάλι, ένα αυτοκίνητο, έναν ελέφαντα, έναν κένταυρο, φτιάχνουν τοπία, αλλάζουν όψεις και οι εκπλήξεις δεν σταματούν.

«Η παράσταση έχει παρουσιαστεί σε σχεδόν 30 χώρες, σε όλες τις ηπείρους και έχει πραγματικά μια παγκόσμια απήχηση» αναφέρει ο παραγωγός Ίταμαρ Κουμπόβυ. «Συναρπάζει το κοινό γιατί αντικατοπτρίζει τον τρόπο που δουλεύουν πάντα οι Pilobolus εστιάζοντας στην χωρίς λέξεις, επικοινωνιακή απεικόνιση. Το κοινό αισθάνεται το ονειρικό της παράστασης αλλά ταυτόχρονα φροντίσαμε η δράση να είναι σαφής ώστε να του επιτρέπει να παρακολουθήσει την ιστορία».


Η ομάδα και η πορεία της στον κόσμο

Μια ομάδα φίλων, φοιτητών στο Κολλέγιο του Ντάρτμουθ στο Νιου Χάμσαϊρ το 1971, οι Μόουζες Πέντλετον, Τζόναθαν Γουόλκεν, και ο Στηβ Τζόνσον, αποφάσισαν να παρακολουθήσουν μαθήματα χορογραφίας με την Αμερικανίδα χορεύτρια και χορογράφο 'Αλισον Μπέκερ Τσε?ι?ς. Μαζί δημιούργησαν το πρώτο τους έργο, με τον τίτλο «Pilobolus», αλλά στην ουσία γέννησαν και ένα νέο είδος αναπαραστατικής τέχνης, με την κίνηση ως πρώτη ύλη στη σύνθεση «μαγικών εικόνων» που θα ανέτρεπε μια για πάντα τα χορευτικά δεδομένα.

Την ίδια περίοδο ο πατέρας τού Τζόναθαν Γουόλκεν, βιολόγος, μελετούσε στο εργαστήριό του το μύκητα pilobolus, και η νεοϊδρυθείσα ομάδα θεώρησε ότι το όνομα αυτό εξέφραζε απολύτως το πνεύμα των χορογραφιών της: ο φωτοτροπικός μύκητας Pilobolus crystallinus «εκτοξεύει» τους σπόρους του με μεγάλη δύναμη (που φτάνει τα 75 χλμ. την ώρα) και ακρίβεια, οι οποίοι προσκολλώνται όπου πέφτουν.

Αντλώντας έμπνευση από πολλές διαφορετικές παραδόσεις, το συγκρότημα κέρδισε αμέσως το κοινό, ενώ μετατράπηκε γρήγορα σε αυτάρκη οργανισμό του οποίου τα μέλη χορεύουν, χορογραφούν και διαχειρίζονται εξ ολοκλήρου την καλλιτεχνική τους δράση.

Παρά την τεράστια επιτυχία τους, οι Pilobolus παραμένουν σήμερα ένα δεμένο σύνολο, με ενεργή παρουσία και συμβολή στην εξέλιξη της τέχνης του χορού. Με εξαιρετικά δημοφιλές και ποικίλο ρεπερτόριο έχουν εδραιώσει το προφίλ μιας καλλιτεχνικής κολεκτίβας που ανανεώνει διαρκώς το δυναμικό της, έχοντας σαν ιδανικό το ομαδικό πνεύμα και τον αυτοσχεδιασμό.

Η ομάδα έχει τη βάση της στο Κονέκτικατ, αλλά πραγματοποιεί σκηνικές και τηλεοπτικές εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο ενεργητικό της έχει σήμερα πάνω από 120 χορογραφίες, και έχει περιοδεύσει σε περισσότερες από 64 χώρες τα τελευταία 42 χρόνια.
Πηγή: skai.gr