Προμηθέας 2017: Ένας νέος θεσμός για την Ελευθερία


Το βραβείο “Lifetime Achievement Award” απένειμε ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ Αλέξανδρος Σκούρας στον Dr. TomG. Palmer, το βραβείο «Δημοσιογράφος της χρονιάς» παρέδωσε στον Κώστα Στούπα ο επιχειρηματίας Παντελής Π. Παπαδόπουλος, ενώ «Καλλιτέχνης της χρονιάς» ανακηρύχτηκε ο Αρκάς. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του γνωστού σκιτσογράφου από τον καθηγητή Αριστείδη Χατζή, ο εκδότης του Αρκά, κ. Βαγγέλης Τρικεριώτης. Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦίΜ, Νίκος Ρώμπαπας, απένειμε το βραβείο «Επιχειρηματίας της χρονιάς» στον ιδρυτή του Beat, Νίκο Δρανδάκη, ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση μέσω video.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του βραβείου για τη «Συνολική Προσφορά στην προώθηση της ατομικής ελευθερίας» που απένειμε ο Αντύπας Καρίπογλου στον Στέφανο Μάνο. «Η Ελλάδα για να προκόψει πρέπει να επιστρέψει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες τις ελευθερίες που τους στέρησε  η διόγκωση του κράτους, να ενδυναμώσει τους πολίτες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Μάνος στη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ τόνισε την ανάγκη για γενναίες αποφάσεις προκειμένου η χώρα να ανακάμψει και όλοι να είμαστε περισσότερο ελεύθεροι να βρούμε τη θέση που μας αξίζει στον κόσμο.

Παρουσιαστής των βραβείων ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ 2017 ήταν ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Γιώργος Αγγελόπουλος.
Το ΚΕΦίΜ στήριξε παράλληλα το έργο του «Όλοι μαζί μπορούμε!», με τη διεξαγωγή δημοπρασία του πίνακα «Προμηθέας» της εικαστικού Μαριάννας Βερέμη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν άμεσα στις εθελοντικές δράσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Στόχος των βραβείων που θέσπισε το ΚΕΦίΜ είναι η επιβράβευση ανθρώπων από διάφορους χώρους οι οποίοι με το έργο ή τις δραστηριότητές τους συμβολίζουν τις αξίες του φιλελευθερισμού. Ο Προμηθέας αντιπροσωπεύει μια βασική αρχή του φιλελευθερισμού, σύμφωνα με την οποία ο φιλελεύθερος άνθρωπος υψώνει το ανάστημά του όχι μόνο για τη δική του ελευθερία, αλλά και για την ελευθερία των άλλων. Ο μύθος του Προμηθέα συμβολίζει επίσης την εμπιστοσύνη στον άνθρωπο και την ικανότητά του να διαχειρίζεται τη γνώση μαζί με την ευθύνη που αυτή συνεπάγεται. Δέσμευση των ανθρώπων του ΚΕΦίΜ είναι τα επόμενα χρόνια τα βραβεία ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ να μετουσιωθούν σε έναν πραγματικό θεσμό του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα.

Πηγή: skai.gr