Τρία νέα βιβλία της σειράς Μικρές Εισαγωγές

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ αποτελεί το πιο φιλόδοξο εκδοτικό εγχείρημα στα 65 χρόνια ιστορίας των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Η νέα αυτή συλλογή βιβλίων αναφοράς προσκαλεί Έλληνες (αλλά και ξένους) συγγραφείς από όλους τους τομείς των επιστημών, των γνώσεων και της επικαιρότητας, να καταγράψουν σύντομα και περιεκτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς για θέματα που έρχονται στις καθημερινές συζητήσεις και αναζητήσεις μας. Η σειρά απευθύνεται στο πιο ευρύ αναγνωστικό κοινό. Σε όσους αναζητούν μια αναλυτική ενημέρωση. Σε όσους δεν έχουν τον χρόνο ή τη διάθεση μιας ακαδημαϊκής προσέγγισης. Σε όσους θέλουν απαντήσεις σε κάποιο από τα αναρίθμητα θέματα των οποίων η πολυπλοκότητα της εποχής, του κόσμου και της επιστήμης απαιτεί εμπεριστατωμένη κατανόηση.

Ο εκδοτικός οίκος Παπαδόπουλος επέστρεψε με τρία νέα βιβλία της σειράς για τις συντάξεις και την ηγεσία

Συντάξεις του Πλάτωνα Τήνιου 

Οι συντάξεις ήταν ένας από τους πλέον επιτυχημένους θεσμούς που εισήγαγε ο 20ός αιώνας. Απομάκρυναν το άγχος για τα γηρατειά, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη. Πέτυχαν επειδή συνέδεσαν ατομικές λύσεις με συλλογικές διεξόδους. Το κλειδί ήταν στο πώς υπηρεσίες προς το άτομο εντάσσονταν στη συλλογική προσπάθεια. Πώς λειτουργεί όμως ένα συνταξιοδοτικό σύστημα; Τι πρέπει να προσέξουν όσοι το σχεδιάζουν; Πόσα είδη συνταξιοδοτικών συστημάτων υπάρχουν και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός; Πότε είναι βιώσιμα και τι συνέβη στην ελληνική περίπτωση; Πώς επιδρούν το δημογραφικό, το δημόσιο χρέος και η χρηματοοικονομική κρίση;




Το βιβλίο αυτό προσφέρει πληροφόρηση και απαντήσεις ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να τοποθετηθεί ενημερωμένα πάνω σε ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική (και όχι μόνο) κοινωνία. Το βιβλίο περιλαμβάνει αναλυτικό γλωσσάριο των όρων που χρησιμοποιούνται για το θέμα των συντάξεων στη δημόσια συζήτηση, βοηθώντας τον αναγνώστη να συμμετάσχει σε αυτή.

Ηγεσία του Δημήτρη Δημήτρης Μπουραντά

Η ηγεσία, όταν ασκείται με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, συλλογικότητες, οικογένειες και κοινωνίες, αποτελεί κρίσιμο παράγοντα προόδου, κοινωνικής συνοχής και ευημερίας. Παρόλα αυτά, ως έννοια κι ως πρακτική στην Ελλάδα παραμένει συγκεχυμένη, ακόμα και παρεξηγημένη, αφού συχνά οι ηγέτες ταυτίζονται από μεγάλο μέρος της κοινωνίας με τους κατέχοντες την εξουσία: τα ανώτατα στελέχη, τους ηγεμόνες, τους δημαγωγούς, τους λαϊκιστές και τους τσαρλατάνους.


Με απλό και κατανοητό τρόπο, το παρόν βιβλίο αποπειράται να απαντήσει στα κύρια σχετικά ζητήματα όπως τι είναι ηγεσία και ηγέτης, ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής τους, σε τι συνίσταται η αποτελεσματική ηγετική συμπεριφορά, καθώς και ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ποιες αξίες, γνώσεις και ικανότητες απαιτεί η αποτελεσματική άσκηση της ηγεσίας για το κοινό καλό, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Δίνεται απάντηση επίσης, με βάση την επιστήμη, στο ερώτημα αν οι ηγέτες γεννιούνται ή γίνονται και πώς αναπτύσσονται. Το βιβλίο αυτό προσφέρει απαραίτητη γνώση, αφού ο κάθε αναγνώστης, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν ασκεί ηγεσία, συμβάλλει με τις επιλογές και τις συμπεριφορές του στην ύπαρξή της και μπορεί να την επηρεάσει για το ατομικό και το συλλογικό καλό.

Η μέτρηση της κοινής γνώμης του του Γιώργου Σιακά

Μπορούμε να ερευνήσουμε την άποψη του κοινού για διάφορα θέματα; Μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα για τη γνώμη που επικρατεί στον πληθυσμό έχοντας μόνον τα δεδομένα που μας προσφέρει ένα «δείγμα» λίγων ατόμων; Μπορούμε να καταγράψουμε χωρίς λάθη τις απαντήσεις 1.000 ατόμων; Μπορούμε να εκτιμήσουμε περίπλοκες συμπεριφορές και απόψεις εκατομμυρίων πολιτών στηριζόμενοι σε ένα «δείγμα»;


Το παρόν βιβλίο μάς εισάγει στα μεθοδολογικά χαρακτηριστικά των ερευνών κοινής γνώμης. Περιγράφει τις βασικές μεθόδους συλλογής δεδομένων, τη συγκρότηση του ερωτηματολογίου και την επιλογή του δείγματος ως μία διαδικασία πολλαπλών βηματισμών.

Όμως, κάθε βήμα συνοδεύεται και από την πιθανότητα κάποιου σφάλματος. Έτσι, κάθε έρευνα αποτελεί μία συνεχή άσκηση, με τη συνολική της ποιότητα να κρίνεται από τον βαθμό κατά τον οποίο οι ερευνητές που έχουν την ευθύνη διεξαγωγής της περιορίζουν τα σφάλματά της.
Οι έρευνες είναι χρήσιμες, με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε προσεκτικοί και ακριβείς στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων τους. Στόχος του βιβλίου είναι να απαντήσει σε συχνά ερωτήματα, να δείξει τις δυνατότητες και να επισημάνει τους περιορισμούς των ερευνών κοινής γνώμης.

Βρείτε ΕΔΩ όλους τους τίτλους της σειράς ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
Πηγή: skai.gr