H ιστορία των τυχερών παιχνιδιών στο Ίδρυμα Μελετών και Ερευνών Benetton

Με έκθεση για τα τυχερά παιχνίδια κατά τη διάρκεια των αιώνων το Ίδρυμα Μελετών και Ερευνών Benetton στο Τρεβίζο της Ιταλίας γιορτάζει την 30η επέτειο από την ίδρυσή του.

Ο μύθος λέει ότι τα ζάρια εφευρέθηκαν από τον Παλαμήδη κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου. Αλλά ακόμα και πριν, υπήρχαν παιχνίδια, οι τετράπλευροι αστράγαλοι από οστό γίδας. Και ακόμα πιο πριν υπήρχε το αιγυπτιακό επιτραπέζιο «Senet».

Εδάφια στην Παλαιά Διαθήκη, στα οποία ο Θεός λέει στον Ιωσήφ να κάνει κλήρωση για να διανείμει τα χωράφια στη Γη της Επαγγελίας επίσης συνδέονται με την ιστορία των τυχερών παιγνιδιών.

Η ιστορία του ανθρώπου μέσα από τον φακό του πάθους του για το παιχνίδι και το ρίσκο είναι η ιδέα πίσω από την έκθεση «Λαχεία, λοταρίες, μηχανές slot. Η τύχη της κλήρωσης: Η ιστορία των τυχερών παιχνιδιών».

Την έκθεση με περισσότερα από 120 εκθέματα, συμπεριλαμβανομένων χειρογράφων, χαρακτικών και σημαντικών δανείων, όπως τα αρχαία Βέλγικα Εθνικά Παιχνίδια Λοταρίας των Βρυξελών έχει επιμεληθεί ο ιστορικός Τζεράρντο Ορντάλι επικεφαλής του τμήματος ερευνών του Ιδρύματος Benetton.

«Το παιχνίδι», σημείωσε «είναι ένα έμφυτο και θεμελιώδες μέρος της ζωής που ξεκινά από την πρώιμη βρεφική ηλικία». «Το παιχνίδι για χρήματα θα πρέπει να μελετηθεί λόγω των κοινωνικών επιπτώσεων του. Η σημερινή σημασία του παθολογικού τζόγου είναι απόδειξη ότι μπορούν να προκύψουν προβλήματα με πολύ σοβαρές συνέπειες.Το πρόβλημα δεν είναι καθόλου σύγχρονο, με δεδομένο ότι ο αυτοκράτορας Αύγουστος έχανε μερικές φορές μέχρι και 20.000 σηστέρτιους σε μια μέρα» αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων, Ansa.

O αυτοκράτορας Νέρωνας είχε τα ίδια προβλήματα, ενώ ο αυτοκράτορας Κλαύδιος έγραψε μια πραγματεία για τα ζάρια και σχεδίασε την άμαξά του, έτσι ώστε οι κραδασμοί στον δρόμο να μην διαταράσσουν το παιχνίδι.

Μετά από μια κρίση στον αρχαίο κόσμο, τα τυχερά παιχνίδια έχασαν τη δημοτικότητά τους μέχρι τον 13ο αιώνα, όταν τα ευρωπαϊκά κράτη ανακαλύπτουν εκ νέου τα οικονομικά τους πλεονεκτήματα.

Η έκθεση δείχνει επίσης τη σημασία της άφιξης από την Ανατολή των παιχνιδιών με κάρτες στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ., την οποία ακολούθησε τον 5ο αιώνα μ.Χ. μια έκρηξη λαχειοφόρων αγορών στις οποίες το κράτος παρενέβη βαριά, διαθέτοντας ένα μερίδιο των κερδών σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις, στη δημιουργία κέντρων περίθαλψης και σε εγγειοβελτιωτικά έργα.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται η επίσημη ανακοίνωση με την οποία ο Πάπας Κλήμης ΙΒ΄ το 1731 ενέκρινε την κρατική λαχειοφόρο αγορά, μόλις τρία χρόνια μετά τον αφορισμό όσων έπαιζαν τυχερά παιχνίδια από τον προκάτοχό του, τον Πάπα Βενέδικτο ΙΓ΄.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για τις σοβαρές συνέπειες των τυχερών παιγνίων σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο όταν δεν ελέγχονται σωστά. Τα τυχερά παιχνίδια είναι ένα σύνθετο φαινόμενο εξαιρετικής σημασίας για την κοινωνία μας, ένα φαινόμενο που είναι απείρως πιο πολύπλοκο από το να μπαίνουν στοιχήματα για την έκβαση των δημαρχιακών εκλογών ή την εκλογή Πάπα» επισημαίνει ο Τζεράρντο Ορντάλι.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε χθες στο πολιτιστικό κέντρο Μπομπέν του ιδρύματος, στο Τρεβίζο και θα διαρκέσει έως τις 14 Ιανουαρίου 2018.
Πηγή: skai.gr