ΗΠΑ: Οι κριτικοί αρνούνται να δουν νωρίτερα το Star Wars:The Last Jedi

Ολοένα περισσότεροι κριτικοί ταινιών και δημοσιογράφοι μποϊκοτάρων τις δημοσιογραφικές προβολές της τελευταίας ταινίας της σειράς Star Wars: The Last Jedi,, μετά την απόφαση της εταιρείας να αποκλείσει τους κριτικούς τέχνης των Los Angeles Times από τις ειδικές προβολές.

Όπως σχολιάζει ο Independent, η Disney «τιμωρεί» με αυτόν τον τρόπο την εφημερίδα για ένα «αρνητικό ρεπορτάζ» σχετικά με κάποιες πολιτικές της επιχείρησης στην Καλιφόρνια.

Η αντίδραση της Disney φαίνεται πως προκλήθηκε από δύο άρθρα του Ντάνιελ Μίλερ των L.A Times, σύμφωνα με τον οποίο η Disney πιέζει την πόλη την πόλη του Anaheim στην Καλιφόρνια, για περισσότερες επιδοτήσεις, κίνητρα και εκπτώσεις.

Το μποϊκοτάρισμα ξεκίνησε η Αλίσα Ρόζενμπεργκ της Washington Post σχολιάζοντας στην στήλη της: «Όσο η Disney μπλοκάρει τους κριτικούς των Los Angeles Times από τις προβολές για τον Τύπο, η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να τις παρακολουθήσω, γράφοντας νωρίτερα [από εκείνους] κριτική».

Το παράδειγμά της ακολούθησαν σχεδόν αμέσως κριτικοί της Ένωσης Κριτικών του Λος Άντζελες, ο κύκλος κριτικών της Νέας Υόρκης, ο κύκλος κριτικών της Βοστώνης και η Εθνική Εταιρία Κριτικών, που σε ανακοίνωσή της καταδικάζει αυτή την επιλογή της Disney.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν ακόμα και από συνεργάτες της εταιρείας όπως η Ava DuVernay που σκηνοθετεί την αναμενόμενη ταινία της Disney «Μία ρυτίδα στον Χρόνο», η οποία συντάχθηκε στο πλευρό των δημοσιογράφων που αποκλείστηκαν από την προβολή.

H Walt Disney εξαγόρασε την Lucasfilm από τον Τζορτ Λούκας έναντι 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο του 2012 και έκτοτε έχει ήδη γυρίσει τρεις ταινίες της δημοφιλούς σειράς ταινιών επιστημονικής φαντασίας (συμπεριλαμβανομένης της φετινής).

Το 2015, το Star Wars: The Force Awakens έφερε στην εταιρεία περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ και το περσινό spin-off Rogue One, σημείωσε έσοδα άνω του ενός δισεκατομμυρίου – πέντε φορές περισσότερα από το κόστος παραγωγής της.






Πηγή: skai.gr - Πάνος Σάκκας