Κλείσιμο

Όταν η ελληνική γραφειοκρατία υποχρέωσε τον Νίκολας Κέιτζ να παίξει… ντέφι

Εκτός από μαντολίνο, η ελληνική γραφειοκρατία υποχρέωσε τον αστέρα του Χόλιγουντ Νίκολας Κέιτζ να παίξει και... ντέφι (στα χαρτιά τουλάχιστον) για να ολοκληρωθούν τα γυρίσματα της ταινίας το Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, όπως αποκάλυψε στο Βήμα ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης!

Στον απόηχο της συνέχειας του Mamma Mia, που γυρίζεται στη Σκόπελο της…  Κροατίας, αλλά και του Τζέισον Μπορν που γυρίστηκε στην Αθήνα της Τενερίφης, ο Παντελής Βούλγαρης αποκάλυψε τα προβλήματα που αντιμετώπισε η αμερικανική υπερπαραγωγή Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι όταν γυρίστηκε στην Ελλάδα. 

«Όταν γυριζόταν το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι στην Κεφαλονιά και είχαν έρθει περί τους 500 τεχνικούς, Άγγλοι, Αμερικανοί, ‘’έσκασε’’ η Επιθεώρηση Εργασίας και προέκυψε το εξής πρόβλημα: Ο Νίκολας Κέιτζ δεν είχε άδεια εργασίας που να καλύπτει τις απαιτήσεις του ελληνικού δημοσίου. Η Επιθεώρηση Εργασίας απείλησε να σταματήσει το γύρισμα. Κι ενώ Άγγλοι και Αμερικανοί καταριούνταν την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισαν να κάνουν την ταινία στην Ελλάδα, βρέθηκε η λύση. Υπήρχε μια κομπανία από τσιγγάνους που τραγουδούσε ‘’Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία’’ και άλλα τέτοια στις ταβέρνες. Έβαλαν λοιπόν τον Νίκολας Κέιτζ μέλος σε αυτή την κομπανία, ότι έπαιζε ντέφι. Έτσι έφυγε η Επιθεώρηση Εργασίας και λύθηκε το πρόβλημα» διηγείται ο Παντελής Βούλγαρης. 

Από την πλευρά της, η σύζυγος του σκηνοθέτη Ιωάννα Καρυστιάνη διηγείται και δικά του προβλήματα με την ελληνική γραφειοκρατία για το γύρισμα μιας ταινίας, όπως το γεγονός ότι πρέπει να πάει στο ΙΚΑ με τους λογιστές του για να κάνει ατομική πρόσληψη χωριστά για τον κάθε κομπάρσο για γύρισμα την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη πρέπει να ξαναπάνε για να κάνουν ομαδική απόλυση, ενώ την Πέμπτη, αν ο σκηνοθέτης ξαναχρειάζεται τους κομπάρσους πρέπει να ξαναπάνε και να κάνουν ομαδικές προσλήψεις, και ούτω καθεξής!

Επίσης, ο Παντελής Βούλγαρης αναφέρει ότι ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης στην ταινία του Νοτιάς υποχρεώθηκε να καταβάλλει πρόστιμο 250.000 ευρώ γιατί είχε μαζέψει 20 γνωστούς του για γύρισμα σε ταβέρνα στο Χαλάνδρι κάτι που εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας.  

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στην Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του στα Cinespace Film Studios και τη συνάντησή με τον πρόεδρό τους στον Καναδά και το Σικάγο, Στέλιο Μιρκόπουλο και Άλεξ Πίσιος.

«H Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία, αφού διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική», τόνισε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός. 
Πηγή: skai.gr