Έναντι 1,56 εκατ. ευρώ πωλήθηκε χειρόγραφο του Αϊνστάιν

Ένα χειρόγραφο του Άλβέρτου Αϊνστάιν με συμβουλές για μία ευτυχισμένη ζωή πωλήθηκε έναντι 1,56 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Winner’s στην Ιερουσαλήμ.

Η «ιστορία» του σημειώματος, θέλει τον Γερμανό φυσικό να δίνει αυτό το σημείωμα ως φιλοδώρημα σε έναν ταχυδρόμο στο Τόκιο, το 1922 επειδή «είχε μόλις μάθει ότι βραβεύτηκε με νόμπελ φυσικής και χειρόγραφα του θα αποκτούσαν σύντομα μεγάλη αξία».  

Όμως η αλήθεια είναι πως ο διάσημος φυσικός είχε βραβευτεί ήδη από το 1921 με το νόμπελ, για την εξήγηση που είχε δώσει στο έως τότε «μυστήριο» του φωτοηλεκτρικού φαινομένου.



Ο πωλητής φημολογείται πως είναι ο ανιψιός εκείνου του ταχυδρόμου αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που αμφισβητούν εντελώς την ιστορία.

«Μία ήρεμη και μετρημένη ζωή θα φέρει περισσότερη ευτυχία από το κυνήγι της επιτυχίας και την διαρκή ανησυχία που το συνοδεύει», διαβάζει κανείς στο σημείωμα που αποδίδεται στον πιο γνωστό φυσικό του 20ου αιώνα.

Ένα δεύτερο χειρόγραφο με την φράση «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» πωλήθηκε στην ίδια δημοπρασία έναντι 240.000 δολαρίων.

Και τα δύο σημειώματα, γραμμένα στα γερμανικά, έπιασαν πολύ υψηλότερη τιμή από αυτή που αναμενόταν. 
Πηγή: skai.gr