Στο Άγνωστο κι Ακόμα Παραπέρα: Προβολή σπάνιων φιλμ επιστημονικής φαντασίας

Κλασικές ταινίες που έδωσαν νόημα στον όρο sci-fi, αποκατεστημένες κόπιες σπάνιων ταινιών που θα προβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, χαμένα αριστουργήματα απ' όλο τον κόσμο και μικρού μήκους εκπλήξεις, απλώνονται σε οκτώ triple bill προβολές που θα πραγματοποιηθούν από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο, συνοδεύοντας τη μεγάλη έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», την οποία συνδιοργανώνει το Barbican μαζί με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι ταινίες που θα προβληθούν προέκυψαν μέσα από τις τέσσερις ενότητες της έκθεσης («Οδύσσειες του Διαστήματος», «Παράξενα Ταξίδια», «Θαυμαστοί Καινούριοι Κόσμοι» και «Απώτατα Σύνορα») και κυκλοφορούν ελεύθερες σε ένα ταξίδι που φτάνει μέχρι το άγνωστο κι ακόμη παραπέρα, σίγουρα μέχρι εκεί όπου το σινεμά έφτασε πριν από τον άνθρωπο.

«Θα δούμε ταινίες με ταξίδια στο διάστημα, διαδρομές μέχρι το κέντρο της Γης και τη Σελήνη, όπως τις κατέγραψε πρώτος ο Ιούλιος Βερν, νέες πατρίδες και ταυτότητες αλλά και όλη την προβληματική της επιστημονικής φαντασίας γύρω από το μέλλον και το συνεχή διάλογο της εξέλιξης με την ανθρώπινη ανάγκη για αυτοδιάθεση και ευημερία», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Κρανάκης από την ομάδα του κινηματογραφικού site Flix.gr, η οποία ανέλαβε μαζί με τον Πάτρικ Γκίγκερ, επιμελητή της έκθεσης «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», την τελική επιλογή των ταινιών του προγράμματος.

Και προσθέτει: «Δεν θα λείψουν και οι δυστοπίες, σε μια εικόνα ενός σκοτεινού μέλλοντος που χρησιμεύει πρωτίστως στο να μπορέσει ο καθένας να δει κάτω από άλλο «φως» το παρόν. Όπως δεν θα λείψει και η διάθεση του ίδιου του σινεμά να κοιτάξει με αστείρευτο χιούμορ και υπερβολή τις προκλήσεις της επιστήμης».

Από τις απαρχές του κινηματογράφου μέχρι το ψηφιακό σήμερα, από το θρυλικό «Ταξίδι στη Σελήνη» του Ζορζ Μελιές μέχρι τις πρώτες ταινίες που «γράφτηκαν» με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, από το πρώτο μικρού μήκους φιλμ του Τζορτζ Λούκας μέχρι τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι σε πρώιμους αγώνες... πείνας, οι προβολές που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μαζί με το Flix.gr αποκωδικοποιούν το παρόν έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Ανάμεσά στις ταινίες που θα προβληθούν ξεχωρίζουν η πρεμιέρα στην Ελλάδα της αποκατεστημένης ψηφιακής κόπιας του αριστουργήματος του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», που κυκλοφορεί με αφορμή τα 40 χρόνια της ταινίας, το υποψήφιο για Όσκαρ «World of Tomorrow» του Ντον Χέρτζφελντ και η συνέχεια του σε κοινή προβολή, η αποκατεστημένη κόπια του «Planet of the Vampires» του Μάριο Μπάβα, το «Σ' Αγαπώ Σ' Αγαπώ» του Αλέν Ρενέ που ενέπνευσε την «Ατέλειωτη Λιακάδα ενός Καθαρού Μυαλού» του Μισέλ Γκοντρί και το «Phase IV», τη μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο θρυλικός γραφίστας και συνεργάτης του Άλφρεντ Χίτσκοκ, Σολ Μπας.

Οι προβολές του αφιερώματος στην επιστημονική φαντασία ξεκινούν σήμερα Τρίτη, 17 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 12 Δεκεμβρίου. Θα πραγματοποιηθούν στο Odeon Starcity (Λεωφόρος Συγγρού 111, Αθήνα), δίπλα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Το εισιτήριο για την κάθε μία προβολή (η μικρού μήκους ταινία με την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους συνιστούν μία προβολή) κοστίζει 4 ευρώ, ενώ το εισιτήριο και για τις δύο προβολές της κάθε μέρας κοστίζει 6 ευρώ.
Πηγή: skai.gr