9/11 - Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, απέτισε σήμερα φόρο τιμής στα σχεδόν 3.000 θύματα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, διαβεβαιώνοντας ότι η Αμερική δεν θα ξεχάσει ποτέ και δεν θα επιτρέψει ποτέ να την «εκφοβίσουν».

«Ο τρόμος και η αγωνία εκείνης της αποφράδας ημέρας έχουν χαραχθεί στις μνήμες μας για πάντα» δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους κατά τη διάρκεια μιας τελετής στο Πεντάγωνο, όπου συνετρίβη το ένα από τα τέσσερα αεροσκάφη τα οποία εξετράπησαν από την πορεία τους από τους αεροπειρατές της Αλ Κάιντα.

«Αυτή την ημέρα, ο κόσμος άλλαξε, όμως όλοι εμείς επίσης αλλάξαμε» συνέχισε ο Αμερικανός ηγέτης.

«Η Αμερική δεν μπορεί να εκφοβιστεί» προειδοποίησε απευθυνόμενος προς τους «τρομοκράτες που επιχείρησαν να κάμψουν την αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ.

«Εμείς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρουν ποτέ καταφύγιο για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της χώρας μας. Δεν έχουν κανένα μέρος για να κρυφτούν, σε ολόκληρη τη γη».

Ενός λεπτού σιγή στο Σημείο Μηδέν

Λίγο πριν από την τελετή στο Πεντάγωνο, στους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων.

Όπως κάθε χρόνο μετά την τραγωδία, η πρώτη αυτή τελετή πραγματοποιήθηκε στις 08.46, τη στιγμή που το πρώτο αεροσκάφος που είχαν καταλάβει οι τρομοκράτες έπεφτε πάνω στον πρώτο από τους Δίδυμους Πύργους, στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

Την ίδια ώρα, ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε επίσης στο Σημείο Μηδέν στη Νέα Υόρκη. Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το μνημείο από σκούρο γρανίτη που οικοδομήθηκε στο σημείο όπου κάποτε δέσποζαν οι Δίδυμοι Πύργοι.

Στην τελετή ήταν παρόντες ο δήμαρχος της αμερικανικής μεγαλούπολης Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο προκάτοχός του Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Ανά δύο, συγγενείς των θυμάτων ανέγνωσαν τα ονόματα των σχεδόν 3.000 νεκρών των επιθέσεων, των φονικότερων που έχουν σημειωθεί σε αμερικανικό έδαφος.

Η ανάγνωση διακοπτόταν για λίγο κάποιες στιγμές, καθώς κάποιοι δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Στις 09.05 το πλήθος τήρησε και πάλι ενός λεπτού σιγή, η ώρα που το δεύτερο αεροσκάφος έπεφτε πάνω στο νότιο πύργο.

Από τις ομάδες διάσωσης που έσπευσαν εκείνη την ημέρα πριν από 16 χρόνια για να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους, οι πυροσβέστες της Νέας Υόρκης πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα με 343 νεκρούς επιτόπου και άλλους 150 θανάτους εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με την εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις.

Έως το ξημέρωμα, δύο δέσμες φωτός μπλε χρώματος, που αναπαριστούν τους Δίδυμους Πύργους που χάθηκαν, θα ξεπροβάλλουν από το σημείο, φθάνοντας σε ύψος 6 χιλιομέτρων.

Πηγή: skai.gr